hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297, 98A, 91路線重組建 ...
開啟左側

13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297, 98A, 91路線重組建議

castanopsis 發表於 2017-4-29 01:29 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-4-28 23:53
咁樣啦 我都係覺得經龍翔去深水埗最好 順便做寶琳北路去黃大仙客

而去程寶北回程寶豐係可取 我會修改建議 ...

清水灣道龍翔道,繁時交通其實唔多理想
早晚繁落山到倒塞上山、龍翔道東行塞死,唔會快得過觀繞+太子道西/界限街

況且寶林路去黃大仙沿線已經有290/A做緊,觀塘山亦有214
再加條線落去唔見得有幾大作為
真係要做既,都係開一條寶林/翠林,經安達臣去彩虹/鑽石山既轉乘線(95A)

坑口主義問題
主要係之前有個別住坑口既版友講嘢不修篇幅
雖然講既嘢未必有錯,但得罪咗唔少其他版友,尤其住觀塘區既版友
結果好多版友都對坑口直出或者坑口本位思維非常敏感
我見你都肯聽其他版友既意見,態度唔算刻薄,其實唔使太在意

最後91問題
拉出觀塘我其實都支持
我成日來回將軍澳同清水灣,發現103/M/16服務條條的都好垃圾,同時91正線又蝕到傻,改落坑口或者拉出觀塘止蝕係有得考慮
 樓主| 10598C 發表於 2017-4-29 09:35 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-29 01:29
清水灣道龍翔道,繁時交通其實唔多理想
早晚繁落山到倒塞上山、龍翔道東行塞死,唔會快得過觀繞+太子道西 ...

Ok 但係298S(特快去深水埗)會唔會做埋石硤尾?定係跟2X上橋去楓樹街?
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-29 13:37 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-4-25 23:54
其實將來安達臣上面仲有發展,有一半居民會住再上面,
o個度落安秀道搭車比安達安泰落寶達四順更唔方便,但 ...

如果要做全晒石礦場的話就要係入面兜個靚圈基本上D車係石礦場開出會較佳
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2017-4-30 08:50 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-4-29 09:35
Ok 但係298S(特快去深水埗)會唔會做埋石硤尾?定係跟2X上橋去楓樹街?

呢個我都唔肯定
跟2X行荔枝角道做深水埗肯定唔理想
黃竹街出返長沙灣道可唔可行?

expertuser2004 發表於 2017-4-30 10:45 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-30 08:50
呢個我都唔肯定
跟2X行荔枝角道做深水埗肯定唔理想
黃竹街出返長沙灣道可唔可行?

深水埗近長沙灣道, 有位擺的總站不多, 得西九龍中心(有位, 適合全日路線)同麗閣村總站(巴士落客後要即走, 沒位, 適合 PEAKHOUR 路線)
除非是但搵位擺街

其實可二睇, 行荔枝角道再經太子道西出九龍城, 可減少 98C 主線同 214 客量壓力
不過客源未必夠 98C 經長沙灣道主線咁好, 及遠離地點不方便(人地有美孚同荔枝角工廠區客撐住), 優點缺點各有一半

98C 全日, 美孚 ⇄ 長沙灣道 ⇄ 彌敦道 ⇄ 旺角道(旺角大橋) ⇄ 亞皆老街 ⇄ 九龍城 ⇄ 跟原線直去寶林
98S 繁時, 美孚 ⇄ 長沙灣道 ⇄ 彌敦道 ⇄ 旺角道(旺角大橋) ⇄ 亞皆老街 ⇄ 九龍城 ⇄ 跟原線直去坑口(經寶豐路), 不經康城
298C 全日, 美孚 ⇄ 長沙灣道 ⇄ 彌敦道 ⇄ 旺角道(旺角大橋) ⇄ 亞皆老街 ⇄ 九龍城 ⇄ 跟原線直去坑口, 經康城
康城站⇄美孚, 經明德邨 培城路 頌明
298S 繁時, 美孚 ⇄ 荔枝角道 ⇄ 天橋 ⇄ 太子道西 ⇄ 九龍城 ⇄ 跟原線直去坑口, 不經康城, 明德邨, 培城路, 頌明
坑口⇄美孚 經太子道西 特快往深水埗
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2017-4-30 11:15 | 顯示全部樓層
回樓主, 最新 PLAN 我覺得寶林北路寶達秀茂坪是大輸家

首先 93K 取消 + 98A 減4車, 換新線 213K, 98A + 93K
最少 CUT 15 班車, 新線不夠 93K 咁長, 雖然經官塘道, 一定不會有 15 架車做 213K 新線(新建議本線只有8架車行, 少7部車)
另 98C 系列有三架車都是行將隧不經山上, 合共用車 27 架 (13+14架), 目前 98C 主線只有16架車行(CUT 2班車過檔 298 系, 98S FAILED)
95M +1車, 改經秀明道對寶林北路幫助不大, 寶秀客大部份會過檔紅小
寶林北路改用 214, 98C, 290系的直出線, 寶秀去地鐵口更有二架特快專線, 98A 同直行超平價的 34S
91, 297 經將隧無法服務山上客
剩返 13D 同 213D, 真心不覺有大改變作用, 也不能改善山上缺車的問題, 更不可能會有得特快

樓主| 10598C 發表於 2017-4-30 12:21 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-4-30 11:15
回樓主, 最新 PLAN 我覺得寶林北路寶達秀茂坪是大輸家

首先 93K 取消 + 98A 減4車, 換新線 213K, 98A + 93 ...

我又唔覺得山上會有輸幾多 雖然用車少左 但係依然做到原有班次(所以91加到11架車 繁時15分鐘一班) 213K肯定做到15分鐘一班 98A縮到寶琳 用車理應足夠 班次應該唔變(就算唔係都最多繁時12分鐘一班) 而且我幫佢提左速

95M其實係用嚟方便康翠居民啫 唔係主打秀茂坪居民

至於13D 我其實考慮如果大角咀肯放走條線 13D甚至可以縮剩旺角(去新填地街循環) 再者新13D做到新清去亞皆老街獨市

我自己諗法係希望將將軍澳資源做返將軍澳客 因為某程度上而家唔少將軍澳上山線都係主要服務達秀居民 況且睇到坑口交通真係慘不忍睹(連快少少去觀塘嘅小巴同特快去九龍城等地嘅車都冇) 所以將幾條將北線拆開
expertuser2004 發表於 2017-4-30 13:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-4-30 12:21
我又唔覺得山上會有輸幾多 雖然用車少左 但係依然做到原有班次(所以91加到11架車 繁時15分鐘一班) 213K肯 ...

山上非繁忙同假日或可應付, 但返放工時間肯定死硬, 其實拆開 D 路線可看到部份對等關系
坑口雖然是沒太多直車出去, 不過有鐵路, 相對山上連鐵路也沒有, 又要考慮直出線夠不夠客

(其實由 98A 將隧特班, 98P 回程上山看出, 坑口未必適合太多直出的線)

樓主| 10598C 發表於 2017-4-30 17:46 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-4-30 13:06
山上非繁忙同假日或可應付, 但返放工時間肯定死硬, 其實拆開 D 路線可看到部份對等關系
坑口雖然是沒太多 ...

繁時我覺得都可以負荷到囉 我建議裡面有98A專做寶琳康翠 有213K做安達安泰寶達秀暉 仲有13M特班 反觀現時坑口冇直出巴士 最少一定要兜寶琳 我相信坑口直出車有一定競爭力 好難用其他例子一概而論 相反而家上繁98D特班咪又好地地 基本上我而家都係比返坑口一啲好基本嘅路線
如果你話坑口有鐵路就唔駛巴士 咁某程度上寶琳都理應唔駛10M 都唔駛98S 98D呢啲直出車

當然 如果可以撇除用車數量 最理想當然係坑口寶琳康翠各一條直出觀塘線 但如果車唔夠 就唯有善用91資源+部分98A車 拆做我上面建議嘅兩條線
expertuser2004 發表於 2017-4-30 18:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-4-30 17:46
繁時我覺得都可以負荷到囉 我建議裡面有98A專做寶琳康翠 有213K做安達安泰寶達秀暉 仲有13M特班 反觀現時 ...

13M 特班其實沒大作用, 只有限定幾班, 更去不到牛頭角及不設回程, 未必適合大部份客用
坐 98A 落去的客有超過 50% 係牛頭角 / 創紀之城落
而早繁時段係秀暉樓站等 98A / 93K 班班都超過二十人以上, 用 213M 的就相當多人同 98A / 93K 不相百仲

另外坑口不是沒直出的巴士, 除港鐵外, 有 102 系小巴, 寶林有 10M 專線
前者做埋中途分段客 + 九龍東流水客
後者做遠離地鐵站的慧安園