hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 大埔來往荃葵青區巴士路線重組
開啟左側

大埔來往荃葵青區巴士路線重組

樓主| ChanVito@FB 發表於 2017-5-7 23:42 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2017-5-7 21:50
乜 send 埋去 區議員/TD 到都未夠 要過嚟比人插呀 ??

[正題] 有一次下繁喺城隊等 47x 等極都上唔到

73P葵芳至大河道一段跟足E32A/848行㗎喎
dcyw 發表於 2017-5-8 10:49 | 顯示全部樓層
ChanVito@FB 發表於 2017-5-7 23:42

問題是經和宜合道連停站、停燈的時間都會比葵芳經荃灣才前往城門隧道來得快。

純以開辦特別班次計,根本按46P般直接取道和宜合道已經足夠,直接疏導部分
46P、46X、47X轉乘73X的乘客。

likyantang 發表於 2017-5-8 13:41 | 顯示全部樓層
ChanVito@FB 發表於 2017-5-6 18:39

眾所周知,73X客量非常高,於繁忙時間的服務更是供不應求,加上往返城隧及荃灣一段的路線較49X迂迴,令路線競爭力下降。現時葵涌及青衣亦沒有直車來往大埔,十分不便。因此,本人建議73X分拆路線,方便乘客分別來往荃灣/葵青及大埔,提供來往荃灣/葵青及大埔的特快巴士服務及舒緩城門隧道轉車站的龐大人流,於城隧轉車站提供4-5分鐘(繁忙時間)/5-8分鐘(非繁忙時間)的聯合班次服務。以及建議開辦73P來往大埔及葵涌,以服務大埔前往大連排工業區、沙咀道上班的居民,詳情如下 :

73X 大埔(富善)<>青衣鐵路站

往青衣鐵路站方向

富善邨總站
大埔中心總站
大埔文娛中心
廣福道
運頭角里
廣福街市
宏福苑
城門隧道轉車站
可風中學
梨木樹邨
和宜合道運動場
昌榮路
健全街
大窩口鐵路站
荃富街
灝景灣
青衣鐵路站總站

往富善邨方向

青衣鐵路站總站
長安邨安湄樓
荃富街公園
大窩口鐵路站
國瑞路公園
昌榮路
和宜合道運動場
石圍角新村
梨木樹邨
可風中學
城門隧道轉車站
廣福邨
廣福道
寶鄉橋
大埔太和路
大埔中心
富善邨總站

收費 :
全程 $10.1
可風中學往青衣鐵路站 $5.8
灝景灣往青衣鐵路站 $4.3
廣福邨往富善邨 $5.1
*城門隧道轉乘優惠 : 往青衣方向免費,往大埔方向補$2.0

服務時間及班次:
由富善邨開出
05:20-00:00
(繁忙時間班次7-9分鐘一班、非繁忙時間班次10-15分鐘一班)
由青衣鐵路站開出
05:30-00:25
(繁忙時間班次7-9分鐘一班、非繁忙時間班次10-15分鐘一班)
*每晚8時後由青衣鐵路站開出的班次將改經大埔中心總站

全程行車時間: 約65分鐘
用車: 16部空調雙層巴士

273X  大埔(富善)<>荃灣(如心廣場)

往荃灣(如心廣場)方向

富善邨總站
大埔中心總站
大埔文娛中心
廣福道
運頭角里
廣福街市
宏福苑
城門隧道轉車站
蕙荃體育館
眾安街
大河道
如心廣場總站

往富善邨方向

如心廣場總站
大河道
眾安街
綠楊新邨
城門隧道轉車站
廣福邨
廣福道
寶鄉橋
大埔太和路
大埔中心
富善邨總站

收費 :
全程 $10.1
蕙荃體育館往荃灣如心廣場 $5.8
*城門隧道轉乘優惠 : 往荃灣方向免費,往大埔方向補$2.0

服務時間及班次:
由富善邨開出
05:25-00:00
(繁忙時間班次6-8分鐘一班、非繁忙時間班次10-15分鐘一班)
由荃灣(如心廣場)開出
05:50-00:35
(繁忙時間班次6-8分鐘一班、非繁忙時間班次10-15分鐘一班)
*每晚8時後由荃灣(如心廣場)開出的班次將改經大埔中心總站

全程行車時間: 約57分鐘
用車: 15部空調雙層巴士

73P路線建議 (大埔經城隧及荃灣來往葵涌)

往葵芳鐵路站方向

富善邨總站
大埔中心總站
大埔文娛中心
廣福道
運頭角里
廣福街市
宏福苑
城門隧道轉車站
荃灣鐵路站
戴麟趾夫人診所
寶石大廈
名逸居
荃富街公園
大窩口鐵路站
國瑞路公園
葵俊苑
新葵興花園
新都會廣場
葵芳鐵路站

往富善邨方向

葵芳鐵路站
葵芳邨
光輝圍
健全街
大窩口鐵路站
悅來酒店
寶石大廈
川龍街
大河道
荃灣鐵路站
城門隧道轉車站
廣福邨
廣福道
寶鄉橋
大埔太和路
大埔中心
富善邨總站

全程收費: $10.1
過城門隧道後往葵芳鐵路站 $5.8
*城門隧道轉乘優惠 : 往葵芳方向免費,往富善方向$2.0

服務時間及班次: (只限星期一至五,假日除外)
由富善邨開出
07:20、07:40、08:00
由葵芳鐵路站開出
17:50、18:10、18:30

全程行車時間: 約65分鐘
用車: 3部空調雙層巴士

歡迎各位提出寶貴意見,謝謝!

樓主,喺你諗住拆73X之前,有冇諗過⋯⋯

• 大埔冇直車去青衣,但係青衣同大埔都係以住宅區為主;
  • 北區有咗279X只係因為當年政府唔想龍運巴士開A43,但係當A43開咗之後,就冇咗呢回事,直到幾年後,輾轉開辦279P,再改為279X;
  • 而家73X有同40X、46X(46P)、47X,仲有49X(49P)提供轉乘優惠;
  • 如果冇咗73X,咁青山道沿線嘅乘客點算?

直接嘅車係好,但係唔好用一個理所當然嘅心態(就好似唔好隨意將啲線拉去富亨,或者夾硬要求啲跨區線經我屋企樓下一樣);
仲有,人哋有,唔代表我都一定要有。
鞍山以下絕無難事 企嶺之巔唯有忠心
kitarolo 發表於 2017-5-8 15:07 | 顯示全部樓層

likyantang 發表於 2017-5-8 13:41
如果冇咗73X,咁
青山道沿線嘅乘客點算?

直接嘅車係好,但係
唔好用一個理所當然嘅
心態(就好似唔好隨意將
啲線拉去富亨,或者夾硬
要求啲跨區線經我屋企樓
下一樣);仲有,人哋有,
唔代表我都一定要有。

唔係話完全認同樓主
但佢嘅分拆方案係可以
覆蓋得晒原73X青山道嘅
搭客(大窩口與眾安街中間
無站,長線短用亦有其他選擇)

至於人有我有大罪啲
定係魚蛋論大罪啲,自己諗。
但我承認樓主方案效益不高。
likyantang 發表於 2017-5-8 16:51 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-8 15:07
唔係話完全認同樓主
但佢嘅分拆方案係可以
覆蓋得晒原73X青山道嘅

唔係話我,人都要冇,因為我知道每區路線都有佢哋好同唔好嘅地方。
我知道73X真係成日頂閘,但係我反而覺得繁忙時間先拆,點都好過全日分拆。況且,經城門道往返荃灣嘅城隧路線,就只有43X/43P,同埋49X,當中前者途經石圍角,而馬鞍山往返梨木樹就有40X。所以我有啲懷疑,73X係咪真係好似樓主所講咁兜路。仲有,究竟有幾多人係真正往返大埔同青衣(而唔係荃灣)?
講開又講,如果往返大埔同葵涌嘅需求好大嘅話,咁可唔可以試下將272P改為全日服務?

樓主| ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
乜 send 埋去 區議員/TD 到都未夠 要過嚟比人插呀 ??

樓主| ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層

DEL
likyantang 發表於 2017-5-8 17:51 | 顯示全部樓層

你嘈少陣唔會死㗎陳生!而家你畀我嘅印象,就係一隻想食咗隻天鵝嘅癩蛤蟆。
其實我係認同279X同埋49X(49P),因為佢哋分別方便到北區同沙田區,當中49X(49P)更加係肩負城隧往返青衣嘅任務,自然唔能夠喺荃灣停得太多站,而279X唔經荃灣嘅同時,係有278X(278P)往返荃灣同梨木樹嘅;
至於73X,我唔認同佢要去青衣,係因為佢所建議嘅地方只係局限喺青衣嘅住宅區,同埋大埔本身有E41,係咪真係需要一條線畀人接駁機鐵呢?
冇咗青衣嘅壓力,73X又係咪真係要拆線?
kitarolo 發表於 2017-5-8 18:00 | 顯示全部樓層
likyantang 發表於 2017-5-8 16:51
我唔係話我冇,人都要冇,因為我知道每區路線都有佢哋好同唔好嘅地方。
我知道73X真係成日頂閘,但係我反 ...

272P貴一蚊係次要
最弊經科學園呢……
推線上青沙連沙田區
都唔算做得完善,大埔
要有全日青沙線仍遙遠。

我諗首先試3班去3班返
唔需要咁進取全日化,#4
已提到難在搵邊條線開刀,
我建議272P改經荔景山路,
輔助46X與73X的轉乘,衰在
係相反方向,而且只有九巴先
有數據,來自邊條線轉乘73X係
最多,先攪掂49X用12.8米嘅漏洞
問題較實際。
 樓主| ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 18:07 | 顯示全部樓層

likyantang 發表於 2017-5-8 17:51
你嘈少陣唔會死㗎陳生!而家你畀我嘅印象,就係一隻想食咗隻天鵝嘅癩蛤蟆。

如果我咁想做青衣就拉去長亨/長青/美景啦,駛鬼擺青衣站係青衣停兩個站就算咩?問題係去到當73X出城隧沿和宜合道去到大窩口,果度係冇直接路線去到葵芳葵興,如果去荃灣又會同273X重叠,所以只好跟42C/E32咁去青衣,學68A咁係青衣停站就算,再另加248M/249M BBI比人去其他地方。而家自從249X全日之後,49X上下繁假日都爆到七彩,要同時兼顧荃灣同青衣d客,似乎你未見識下繁沙市/城隧返青衣49X/49P等車條人龍有幾長。根本城隧返青衣應該開多條線做,而我條73X就係做緊依樣嘢。起碼叫食左少少長安客先。至於葵芳來往大埔,我prefer行城隧做埋沙咀道多過行青沙lol。事實上,279X/68A/68E係青衣停幾個站都可以做到風生水起。