hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 大埔來往荃葵青區巴士路線重組
開啟左側

大埔來往荃葵青區巴士路線重組

kitarolo 發表於 2017-5-8 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層

ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 18:07
如果我咁想做青衣就拉去長亨/長青/美景啦,駛鬼擺青衣站係青衣停兩個站就算咩?問題係去到當73X出城隧沿 ...

如果係咁,直接加密249X
到20分鐘一班定點就得……

雖然加密249X等於
減49X會雪上加霜,一係
就如你所願有得加車,都
唔好走去攪73X全日分拆。

沙咀道咁擠塞就唔好入啦……
 樓主| ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 18:33 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-8 18:20
如果係咁,直接加密249X
到20分鐘一班定點已經得啦……

問題係青沙同城隧嘅轉乘網絡差咁遠,同埋49X用12.8米簡直係望塵莫及。如果73X擺青衣站,一嚟可以疏導城隧49X龐大客量,二嚟萬一73X壞車,都可以套249M/279X d 12.8米車用。
其實E32A都係由葵芳碌到荃灣,睇唔出行沙咀道有乜問題
 樓主| ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 18:34 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-8 18:00
272P貴一蚊係次要
最弊經科學園呢……
推線上青沙連沙田區

272P行荔景山路只會更加趕客。。。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-8 19:23 | 顯示全部樓層

ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 18:07
如果我咁想做青衣就拉去長亨/長青/美景啦,駛鬼擺青衣站係青衣停兩個站就算咩?問題係去到當73X出城隧沿 ...

人地搭49X青衣來往沙中你條73X分條鐵?
成個計劃用多兩架車既
不如加落49X/249X/73X是但兩條線仲實際

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kitarolo 發表於 2017-5-8 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-8 19:23
人地搭49X青衣來往沙中你條73X分條鐵?
成個計劃用多兩架車既
不如加落49X/249X/73X是但兩條線仲實際

加多兩架車……

49X返沙田時過楊屋道街市
直上大河道天橋、荃錦交匯處
直往城隧,留特車眾安街+蕙荃路
返廣源玩中途起載。
ChrisLo@FB 發表於 2017-5-8 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層
73x改道?你諗多咗啦!
Tummy 發表於 2017-5-8 22:51 | 顯示全部樓層

ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 18:33
73P葵芳至大河道一段跟足E32A/848行㗎喎
ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 18:33
其實E32A都係由葵芳碌到荃灣,睇唔出行沙咀道有乜問題

E32A 幾時變咗城隊線 ? 848 幾時拎嚟比人通勤用 ?
你唔好拎埋 30 33A 嚟比 ? 大家都係行沙咀道入葵芳啫

似乎你未見識下繁沙市/城隧返青衣49X/49P等車條人龍有幾長

似乎冇見識嗰個係你
作為 47X 常客 我肯定 47X 條人龍一定長過 49X (箭咀係隊尾)

(利申紅日下繁影 架 47X 已經上到頂晒閘)
有時一多人上嚟 條隊 U Turn 兩次翻去隊頭再排過都仲得
49X ?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
 樓主| ChanVito@FB 發表於 2017-5-8 23:29 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2017-5-8 22:51
E32A 幾時變咗城隊線 ? 848 幾時拎嚟比人通勤用 ?
你唔好拎埋 30 33A 嚟比 ? 大家都係行沙咀道入葵芳啫

你真係幾好笑,47X用低載ATE,49X用高載ATR/ATENU,果度都差左成10個位,咁樣直接比較客量其實係冇意思
kmb71k 發表於 2017-5-8 23:30 | 顯示全部樓層
問題係青沙同城隧嘅轉乘網絡差咁遠,同埋49X用12.8米簡直係望塵莫及。如果73X擺青衣站,一嚟可以疏導城隧 ...

49X幾時拉咗上去青衣站?

49X落沙田, 73X落大埔, 疏乜鬼導客量?

仲有, 不過你都唔會聽唔會睇, 葵涌全日需求大過青衣囉
搬晒落荃灣大窩口有乜用?

以上回應,是否可行?是否合適?
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-8 23:34 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-5-8 19:57
加多兩架車……

49X返沙田時過楊屋道街市

49X改玩大河道北夾埋48X做重組都講左好多次下
只係每隔幾個月又要回帶再回帶
當然大河道北唔係萬能甚至係有缺陷位
不過應該好過搵條73X做D唔做D咁囉

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過