hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東北輕鐵建議
開啟左側

新界東北輕鐵建議

miklcct 發表於 2017-5-27 13:14 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2017-5-27 09:43
58m同x屯門公路三個站入良田嘅人絕對唔少, 佢行屯門公路唔駛大兜反而係優點, 你就講到唔關事咁。

k58死在 ...

輕鐵死在太兜路呀

咪死撐啦
進智公交
HB00610 發表於 2017-5-28 09:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-5-27 13:14
輕鐵死在太兜路呀

咪死撐啦

你自己都知道又講到唔關事?
站站停, 兜大興山景二揀一, 你咁都可以比?

miklcct 發表於 2017-5-28 20:19 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2017-5-28 09:36
你自己都知道又講到唔關事?
站站停, 兜大興山景二揀一, 你咁都可以比?

要比就大家都要行幾乎同一條路先有得比,唔好用唔兜路嘅58M 58X同兜路嘅505比,要比就用兜路嘅505比同兜路嘅K58比。
進智公交
HB00610 發表於 2017-5-29 00:52 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-5-28 20:19
要比就大家都要行幾乎同一條路先有得比,唔好用唔兜路嘅58M 58X同兜路嘅505比,要比就用兜路嘅505比同兜 ...

你咁講, 屯門對外嘅巴士線全部都唔可以同西鐵比。

強詞奪理得咁難睇, 難得一見。
miklcct 發表於 2017-5-29 14:09 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2017-5-29 00:52
你咁講, 屯門對外嘅巴士線全部都唔可以同西鐵比。

強詞奪理得咁難睇, 難得一見。

要同西鐵有直接可比性嘅巴士路線,268B可能係唯一一條,結果就係268B被西鐵打殘。

屯門無一條巴士線可以同西鐵比,因為無一條要經元朗嗰邊先出市區。
進智公交
HB00610 發表於 2017-5-30 22:21 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-5-29 14:09
要同西鐵有直接可比性嘅巴士路線,268B可能係唯一一條,結果就係268B被西鐵打殘。

屯門無一條巴士線可以 ...

其實, 問題係呢個理論根本唔合理。

最重要係A點去B點, 咩方法平靚正。
ryandroid 發表於 2017-5-31 01:27 | 顯示全部樓層

其實上水粉嶺依家最多都係雙程雙線行車
唔似得元屯天啲路濶到到起完路面輕鐵月台都仲有雙程雙線行車
要起即係高架
成個上水粉嶺周圍都係高架輕鐵軌同月台包圍住
仲要路面得雙程雙線行車咁窄
會搞到成個上水粉嶺都好焗促同高壓迫感
第二南北鐵路比較啱上水/粉嶺需要

但如果係要FF 嘅話
我Suggest咁樣
(路線設計考慮埋粉嶺北同何家園嘅發展,下面只係寫部份中途站出嚟)
1打鼓嶺線:打鼓嶺>(沙頭角公路)<粉嶺站/粉嶺消防局>(百和路)<上水站
2沙頭角線:沙頭角>(沙頭角公路)<粉嶺站/粉嶺消防局>(百和路+華明路)<雍盛>(華明路+百和路+大窩西支路)<何家園
3上水/粉嶺循環線:上水站>(百和路+保健路+清曉路)<清河>(百和路)<置福圍>(百和路)<花都>(百和路+馬會道)<粉嶺中心>(新運路)<粉嶺站/粉嶺消防局)>(沙頭角公路)<聯和墟>(馬適路+粉嶺北新市鎮新路)<華山>(文錦渡路+寶石湖路)<彩蒲>(彩園路)<上水站
4 上水至何家園:上水站>(彩園路)<彩蒲>(寶石湖路)<翠麗+天平>(馬會路+沙頭角公路)<粉嶺站/粉嶺消防局>(新運路)<粉嶺中心>(馬會路+大窩西支路)<何家園

四條線已經簡單滿足北區大部份要求
不過都係嗰句
真係冇位起咁多高架輕鐵軌道月台
mic4126 發表於 2017-5-31 02:28 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2017-5-13 22:57
就係因為761P夠密車,等得269D嚟架761P都到屏山啦,269D又冇獨市位,所以根本喺269B/C拆線後啲客
送晒俾 ...
506本身係輕鐵綫,龜記想改叫K56都唔得,引用下巴典
"此路綫本為九廣輕鐵路線506,於九廣西鐵通車前為配合杯渡路架空路軌工程施工而改以巴士行走,惟工程完成後並無恢復為輕鐵路線,並一直以巴士行駛至今。"

係龜記自己臨時當正式左,區議會唔俾改名都係因為E個原因
506哀在太多燈位
淨係工廠區去到西鐵站都四支燈
而輕鐵同一路段淨係都西鐵站波口位同轉入ive要等
506條走線用輕鐵行吃少好多燈

巴士比輕鐵好既係返屯碼站位好好多

個人經驗:起屯i放學第一架506上唔到係成日發生
有時等+撘既時間已經行到西鐵站,行得快仲可能行到去綿華

所以最好就一係上繁用輕鐵,其餘時間巴士
一係就拆成內環外環 兩條綫 外環輕鐵 內環巴士慢慢等燈位