hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 某巴士公司俾65歲以上退休員工配偶免費坐車 ...
開啟左側

[小道消息] 某巴士公司俾65歲以上退休員工配偶免費坐車

fatchan 發表於 2017-6-6 17:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日車長群組瘋傳, 某巴士公司給予65歲以上退休員工配偶免費坐車.

不過模式係先用已登記八達通坐巴士 ($2, 政府補貼差價), 下個月公司俾返總車費 ($2 x次數) 持證人。

kei_hk 發表於 2017-6-6 17:06 | 顯示全部樓層

唔係太明你講的程序。

即係家屬証的用家﹐先要自己每次用$2坐車﹐下一個月巴士公司會睇番你用左幾多錢﹐再比番錢給這位家屬?

如果係這樣﹐有邊位家屬肯個個月預支車費﹐下個回再比番錢給你﹐而你自己都唔知有無比少到。

真係有這個情況﹐仲唔一早見報?

js904 發表於 2017-6-6 17:07 | 顯示全部樓層
搵齊證據就去報警, 唔駛估估下
GK3258 發表於 2017-6-6 17:18 | 顯示全部樓層

其實咁會唔會屬於呃政府津貼?
橫看香港巴膠
toyl 發表於 2017-6-6 17:36 | 顯示全部樓層
一聽都知亂
  • 家屬未過65歲,咁要比全費,最後無份?
  • 聽落個目的係容許只搭自己公司車,所以照出證,但係只係普通長者八達通身份,到搭對家車就照付費但唔需要津貼
  • 呢種形式對果位長者而言可以話係報銷車費,但係唔係犯法呢又好難界定,始終果位長者係搭過車而身份又無不符。

流星☆雨 發表於 2017-6-6 18:06 | 顯示全部樓層
個配偶唔夠65歲又唔傷殘都可以用兩蚊搭車,個差額政府俾?

係真唔係呀,講到明兩蚊係65歲或傷殘喎,依家咁係謠言,定係有人造假數呃政府錢呀?
趕客路上 理_得你
FY5856 發表於 2017-6-6 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2017-6-6 17:36
一聽都知亂
  • 家屬未過65歲,咁要比全費,最後無份?

• 配偶未過65歲都係免費嫁啦
    現時係過左 65 歲個配偶就要俾錢

其實有幾混亂?
    舉個簡單例子

14B 全價 $5.1 半價收 $2.6
    普通長者要俾 $2 而政府要俾 $0.6 俾老九

假設先生之前係卡佬
    退左休番入去做 PT
    太太每一次都係要先俾 $2 搭 14B
    到結賬時假設太太搭左 30 次 14B
    然後政府照樣每一次會出 $0.6 俾老九夾埋 $18
    老九再根據呢個時候既八達通紀錄
    將個 $60 出埋俾先生或者太太
    差在係出糧個陣落埋俾先生
    定係問太太拎ac直接出俾太太

呢個措施應該其實係想補番太太係 65 歲前免費
    但 65 歲後要俾錢呢個情況

政府係呢件事上面由頭到尾都係出 $18
    冇人有呃過政府喎

當然老九出晒 $78 同出 $60 係有分別
    但老九其實冇咩責任要俾埋個 $18
    tommy11529 發表於 2017-6-6 18:53 | 顯示全部樓層
    FY5856 發表於 2017-6-6 18:09
    配偶未過65歲都係免費嫁啦
    現時係過左 65 歲個配偶就要俾錢

先唔好講係咪真
    其實真係有dd踩界,似走法律,搵(騙)政府

因為員工家屬點解會有得免費坐車? 員工福利
    每一間公司的員工福利都係支出 (會扣應課稅)

而正常用這方法 (實報實銷)當然就係冇問題的

但問題係普通員工/家屬坐自己公司車個時又冇當係Profit,再落返支出;坐對家車又比返錢對家,再計支出(除非現在補做返)。咁姐係本身這福利是冇支出,咁為何現在過65歲就咁計?

再者,免費車的員工福利姐咪當車費就係支出咁就得?
    不過佢咁大個Law dept.,應該諗過冇事先玩e樣野(而唔係直接出8仔免費乘車)、但如果係真而又比公衆知,應該唔玩得(無理由明明家屬就係出8仔免費乘車,過65歲就另一玩法;如果冇政府補水,佢都唔會咁樣做啦,行政費多咁多)

P.S:好想睇到佢玩到自己(一陣要係所有員工免費乘車都要咁行,然後對家唔同你咁玩XD)

CRH5 發表於 2017-6-6 19:21 | 顯示全部樓層
    tommy11529 發表於 2017-6-6 18:53
    先唔好講係咪真
    其實真係有dd踩界,似走法律,搵(騙)政府

唔係好明點解你會覺得係騙政府,亦都唔係好明點解間公司唔直接出乘車證(有什麽限制?)

而家其實只係間公司撥多筆錢去做福利,甘咪當 expenses 去做 lol
    甘間公司都有對員工既福利 ga ma,咪當個 expenses 多左咪得
    除非你係比筆錢去叫班人去不斷拍卡騙政府 funding 姐,甘就真係係度騙政府啦

同埋,與其搞甘多野,倒不如直接出乘車證
    唔明點解要搞甘多野
    tommy11529 發表於 2017-6-6 20:03 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-6-6 19:21
    唔係好明點解你會覺得係騙政府,亦都唔係好明點解間公司唔直接出乘車證(有什麽限制?)

而家其實只係 ...

我講得唔好sorry,簡單d:
    本身員工福利咪當支出lo,咁個剩支出係幾多? $0.00! (收入(1個人車資)-支出(1個員工車資))
    咁65歲的員工福利係咪都應該係$0.00? 但e間公司年齡歧視地: (收入($2.00+政府補水)-支出($2.00+行政費($0.00)))=剩淨政府補水$

當然,如果唔比福利,本身就有收入($2.00+政府補水)。不過:
    1. 唔比福利的話,係咪一定坐佢?
    2. 明明現在話比福利,點解睇落係叫家屬坐自己車,然後下個月比返$2佣金咁?

而且你都話啦,直接出8仔咪得,why玩咁多野??
    所以我先咁講(不過都係個句啦,法律上應該冇問題,所以大公司先咁玩。但不代表係一個符合良心的行為lo,完!)