hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《公共交通策略研究報告》有關專營巴士的部分 ...
開啟左側

[其他] 《公共交通策略研究報告》有關專營巴士的部分

ksmbh 發表於 2017-6-11 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
kwcy_92 發表於 2017-6-11 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層
其實分做專營巴士、非專營巴士、小巴噉管理已經過時,如果要引入中巴,係時候將路面嘅公共交通視之為整體嚟管理。
10598C 發表於 2017-6-11 14:55 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-11 03:01
譽•港灣呢對巴士站, 東行現時為同系新鴻基地產旗下商場, 內裡應有盡有, 根據已投入服務的新型轉車站規模,  ...

話雖譽港灣東行有商場 而且係新鴻基商場 但係啲站鬆散到不得了 部分線更加要去到景泰 而西行個站又太細 架架巴士去到上落客肯定倒塞返轉頭如果西行站未來會有公共運輸交匯處 架架出出入入又曬多五至十分鐘 轉車站嚟講未必理想

而至於話方便市民落車買野再轉車返去未免有啲牽強 除非睇住架車走 否則都係即落即上車 冇乜閒餘時間同你行街 所以好似欖隧咁有間7-11再加個廁所就已經好好

至於地鐵站 其實我嘅想法係將富豪東方酒店變成類似“公共運輸交匯處” 方便啲人落車行落地鐵站轉鐵路去其他地方咁啫
10598C 發表於 2017-6-11 15:01 | 顯示全部樓層

ME9661 發表於 2017-6-11 01:29
我有時都係個度轉車.其實而家都可以係到轉,不過比兩次錢咁解o者

啱呀 如果九巴有心嘅話做其實就一早就擺左優惠落去 好似我有時都係搭快車直去九龍城再轉其他車去九龍西
ME9661 發表於 2017-6-11 16:21 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-11 15:01
啱呀 如果九巴有心嘅話做其實就一早就擺左優惠落去 好似我有時都係搭快車直去九龍城再轉其他車去九龍西
...

直頭應該啦尸
EX-TL 發表於 2017-6-11 17:11 | 顯示全部樓層
我咁講都係就住份研究報告話譽•港灣做轉車站, 列出一啲對巴士公司有利的因素. 如果你問十個人, 我諗有九個半(包括我)都會話富豪東方適合做轉車站, 多過譽•港灣.

西九返東九十幾年前已經用緊6D到淘大落車轉14 15 16, 會入淘大/街市買餸再直接搭車返屋企.

的而且確有唔少人會在轉車時買下嘢, 先再搭下一程車返屋企, 呢度都有板友係咁.

公路/隧道轉車站跟市區轉車站好難比較, 市區唔會有一條冇乜建築物嘅公路, 有好多巴士埋站, 相反係一啲繁忙路段有好多巴士埋站, 從而構成一個轉車點, 而呢堆路線唔一定只得一個相同車站.

譽•港灣西行巴士站可以用埋郵局對出一段慢線, 供小部份路線停站, 停完用迴旋處出返去, 或者向政府提出改建該段路變成轉車站, 反正呢份報告政府有份跟進.

東行可以要求政府封左轉入景泰街路口, 延長巴士站成為轉車站, 景泰街所有路線搬埋去譽•港灣, 及加回景康街讓車輛轉入新蒲崗.
ksmbh 發表於 2017-6-11 17:39 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-6-7 15:20
似政府想睇有無方法取締村巴多D

成功的話﹐村巴收皮。唔成功的話﹐政府無損失﹐巴士公司投資失利﹐主 ...

最精景係呢類服務可以收取更高票價
巴士公司應能獲得更高回報
未來幾年RDP
全部長途新線都係貴價座位服務
至於現有路線
一於用12.8水塘版塞到幾多就幾多
希望唔好講中
bobbycheng 發表於 2017-6-11 17:45 | 顯示全部樓層
其實建議用譽港灣做轉車站
會唔會係因為停譽港灣之後可以飛橋
但係停富豪東方酒店就一定要經迴旋處?

雖然唔排除有人轉車期間會去買下野
但係個轉車站有幾多路線重要過附近有咩建築物
停譽港灣既路線少過富豪東方酒店
(彩虹道出黎點都停唔到)
我覺得已經蓋過譽港灣附近有商場呢個好處

EX-TL 發表於 2017-6-11 18:03 | 顯示全部樓層
bobbycheng 發表於 2017-6-11 17:45
其實建議用譽港灣做轉車站
會唔會係因為停譽港灣之後可以飛橋
但係停富豪東方酒店就一定要經迴旋處?

做大譽•港灣同時又縮唔到富豪東方酒店幾多, 後者客量都唔少.

若果屬實, 即使馬頭涌道東行, 同埋太子道西西行路線改飛橋, 一樣停唔到譽•港灣, 如果只係講緊飛世運上面一段仔, 似乎飛嚟冇乜意思, 唔通就有人因為呢度而搭左296C 796C先, 再轉番16上藍田, 又或者改大量路線上橋飛起富豪東方, 迫該處人口搭一個站轉車, 我就覺得可能性不大.