hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《公共交通策略研究報告》有關專營巴士的部分 ...
開啟左側

[其他] 《公共交通策略研究報告》有關專營巴士的部分

HV9990 發表於 2017-6-7 23:17 | 顯示全部樓層

AAU, ASB呢啲都算中型巴士啦掛,再入短啲其實都冇乜難度
係睇下有咩線啱駛既者

電動巴士等睇下到時政府會點搬龍門先
KCRC . Keep Moving
ksmbh 發表於 2017-6-7 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
對巴士公司來說 中型巴士成本不見得平好多 徐少數極短途路線 行得單層幾乎等如蝕錢 我睇唔到營運情況有改變 因此巴士公司依然無誘因提供中型巴士服務
miklcct 發表於 2017-6-7 23:28 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-6-7 18:00
咁呢個都make sense嘅
睇而家屯轉都知係唔係都停盞攬炒

屯轉最初全開嗰陣只係得
所有M線連68A
52X 53
60X
260X
61X
259D
會入站
結果之後因為堆線清唔到客,跟住就越入越多,更經典嘅係兩巴將全數過海特別車放晒入站互相搶客,最終結果就幾乎全數入晒,剩返無入嘅基本都取消晒咁濟,無入嘅全日線更一度只剩返58X。根本就係因為客流量過大,塞爆個轉車站。
進智公交
mak5052 發表於 2017-6-7 23:43 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2017-6-7 23:22
對巴士公司來說 中型巴士成本不見得平好多 徐少數極短途路線 行得單層幾乎等如蝕錢 我睇唔到營運情況有改變 ...

中型巴士線一律公開招標, 好像綠頂線咁歡迎所有公司入標, 點看? (不會好像 214, 290, 701 的招標咁, 只限現有公司參與)
kay 發表於 2017-6-8 00:13 | 顯示全部樓層
文件係咪唔再講以環保為名CUT巴士?

以前做重組成日要減少巴士
結果減過龍

世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2017-6-8 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-6-8 00:13
文件係咪唔再講以環保為名CUT巴士?

以前做重組成日要減少巴士

南區仲未減夠呀,好多線而家都唔夠客。
drbean7218 發表於 2017-6-8 10:05 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2017-6-7 22:50
(e) 鼓勵營辦商在維持現有服務水平的前提下,考慮以試驗形式在繁忙時段2 L" B) F% U8 S4 g) A6 F( H
推出長 ...

不如比返邨巴營辦商自己做返。因為有些邨巴線好像NR827只是衰偷雞加站, 運吉肯批營辦商申請加站已經搞掂。
NR827回程
荔枝角站->青沙公路->耀安->錦英->錦龍->馬市

DIH 發表於 2017-6-8 10:32 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2017-6-7 23:22
對巴士公司來說 中型巴士成本不見得平好多 徐少數極短途路線 行得單層幾乎等如蝕錢 我睇唔到營運情況有改變 ...

我覺得這句的潛台詞係由於小巴未能提供低地台巴士以及難於規管,一些低需求路線要巴士公司用細車硬食,又或者係九巴已有活用單層計劃(手頭成堆單層又賣唔出只得佢 ),等政府提出政策甚至金錢誘因以便落實。
peterson 發表於 2017-6-8 10:36 | 顯示全部樓層
CharlieSnoo@FB 發表於 2017-6-7 23:15
如果上車後才發現冇位 點好?錢又比左

如果搭小巴,同樣情況你會點做?

黎緊啲巴士都會裝空位感應,本身未上車就應該睇到淨返幾多個位,
用八達通俾錢,只要Set多個標住無位但已俾錢嘅標註,已經可以解決到個問題
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
LN9267 發表於 2017-6-8 10:37 | 顯示全部樓層

之前新界不同區議會向運輸署署長反映有關乘客乘搭長途巴士線需要站立問題,運輸署署長也回應研究不設企位和收費較貴的巴士線。

我相信這是新界不同區議會爭取成果,才放入研究報告內。
我反而想中西區和灣仔區議會會否因為路面多了車而反對有關計劃。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)