hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 蔡素玉﹕6‧4活動只是普通聚會
開啟左側

蔡素玉﹕6‧4活動只是普通聚會

Cantona 發表於 2006-6-5 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-6-5 00:05 發表

咁「過份淡化」都同唔重視無咩分別。

但該位板友用「罪大惡極」一詞去形容,似乎不甚妥當,亦扭曲了樓主的原意

樓主只是溫和地批評菜菜子,並沒有指她是「罪大惡極」,更沒有用嚴厲的用詞批評她
238X 發表於 2006-6-5 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Cantona 於 2006-6-5 00:19 發表

但該位板友用「罪大惡極」一詞去形容,似乎不甚妥當,亦扭曲了樓主的原意

樓主只是溫和地批評菜菜子,並沒有指她是「罪大惡極」,更沒有用嚴厲的用詞批評她

換著是我,如果不是另有目的或真的覺得她罪大惡極,
才不會浪費時間出這種文討伐她。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dicksonboy 發表於 2006-6-5 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2006-6-4 13:04 發表
原文節錄自2006年6月4日明報訪問 蔡素玉的報導﹕

『她指紀念六四的活動年年如是,對她來說不過是普通聚會,沒有什麼感覺。
蔡素玉不諱言六四事件發生後,初期她也有出席活動,但如今一切要留待歷史決定。

...

時間沖淡一切,蔡小姐認為十七年已經沖淡左佢對六四既一切有何不可?
為何發表個人意見都要被人抽秤?
柴兄絕對可以唔認同蔡小姐果套,但係唔應該用批評、評論等帶負面意義之字眼去睇蔡小姐之言論
因為響呢件事上(究竟六四集會是否普通集會?)都無絕對既對與錯(至少而家無)

PS:個人覺得清明節既意義根本同六四唔同,實不應混為一談

dicksonboy 發表於 2006-6-5 01:40 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2006-6-4 14:14 發表

當然﹐最大問題就是蔡素玉出發點與 閣下不同﹐原文指她說﹕
『如今一切要留待歷史決定。』 依照她的說法﹐與 閣下指
歷史沒有『絕對的對與錯』﹐應是兩回事﹐她意思就是指歷史會有
最終『對』或『錯』的決定。

從柴兄既引文中蔡小姐根本完全無提及過呢樣野
呢個只不過係柴兄以個人角度分析得出其中一個有可能既意思
柴兄恐怕想得太遠喇
如果柴兄真係咁有興趣知道蔡小姐既想法
何不親自連絡蔡小姐然後將其想法話俾眾板友聽?

leslie 發表於 2006-6-5 01:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2006-6-4 14:53 發表
「相信國家會在適當時候以適當方式處理事件。」
即是蔡蔡子都認為現在是「未解決 ...

OT: 今晚呢個蔡小姐口中的"普通聚會"真是爆左句"未解決",引來哄堂大笑...

六四平反一日"未解決",一日都是使雙方面都"有壓力",點解做錯野的一方到今日都仲唔肯承認過失,拿隻手出來"握握手" ?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
art0925 發表於 2006-6-5 04:11 | 顯示全部樓層
I hope that you won't use one cannon to shoot the whole boat lor, Miss Choi's comment doesn't mean it's the whole DAB opinion, as least in Young DAB, some members like me still thinks that the PRC should have a proper inquiry and give some of the innocent people who died at that day an enclosure.  However, all I can say is that politics is a game and drama, if DAB role is a pro-china party, then it have to play the role of the pro-china party.  (Just like Donald Tsang used to be a Colonial government public servant, at that time, he can go to the show at Happy Valley to support the effort of the entertainment business, but if he's the CE of HKSAR, can he admit that, remember next March is "election" wor).  Also, I am wondering, what happen if the government give "treats" to the pro-democracy (I don't what to call them anti-PRC, because I believe all of us who wants to serve/ serving the Hong Kong Citizens are also want China to be successful) do you think they will be this openly critizing everything that pro-china/ PRC does, I'm doubted.  

Relax, politics is just a game, just play alot

原帖由 S3N92 於 2006-6-4 16:47 發表

你都話人人有唔同評價啦

咁人地批評某類人當呢d重要事係平常事又關你咩事

(民建聯d馬講呢d說話.......有咩目的心照啦)
Cantona 發表於 2006-6-5 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2006-6-5 01:33 發表
時間沖淡一切,蔡小姐認為十七年已經沖淡左佢對六四既一切有何不可?
為何發表個人意見都要被人抽秤?
柴兄絕對可以唔認同蔡小姐果套,但係唔應該用批評、評論等帶負面意義之字眼去睇蔡小姐之言論

香港是一個言論自由的社會,為什麼不可以批評人家?為什麼柴板友不可批評菜菜子?兄台為什麼指「唔應該批評」?

其實,你的論點充滿荒謬之處,自相矛盾
如果你覺得柴板友不應該批評菜菜子,按照你的理論,你也不應該批評柴板友!
KY9143 發表於 2006-6-5 16:49 | 顯示全部樓層
話佢係普通聚會,
又唔錯得晒,
話清明重陽係普通聚會,
亦同樣有佢既道理,
但係一個人出席一個聚會,
究竟係懷住乜野既心情,
呢點先係最大問題...

若然冇一個心去出席一個聚會,
咁樣...
無論呢個聚會是否普通,
都無需要再討論...

再講,
出席一個活動,
一個聚會,
又同歷史能夠決定d乜野有乜野關連呢?
即使歷史能夠判定對與錯,
咁又係咪代表住呢一班人唔值得去紀念呢?

請容許我打個比喻...
假如有一個海盜,
佢去搶劫有權勢既人,
然後將賊贓分發俾窮人,
有一日,
佢被捕後然後判予死刑,
其後,
村民晌佢每年死忌都前往拜祭,
咁樣...
呢個又係咪一個普通聚會?
歷史又能夠判斷d乜野呢?
Beautiful Fighters
Cantona 發表於 2006-6-5 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-5 16:49 發表
話佢係普通聚會,
又唔錯得晒,
話清明重陽係普通聚會,
亦同樣有佢既道理,
但係一個人出席一個聚會,
究竟係懷住乜野既心情,
呢點先係最大問題...

若然冇一個心去出席一個聚會,
咁樣...
無論呢個聚會是否 ...

同意,一個聚會是否「普通」,非常主觀,視乎不同人的角度
若大家堅執各自的眼光、角度,根本沒有再討論的空間

不過,我堅決反對有板友提出,反對人家批評菜菜子
香港是一個言論自由的地方,相信沒有人能夠阻止別人作出批評的
KY9143 發表於 2006-6-5 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2006-6-5 17:11 發表

同意,一個聚會是否「普通」,非常主觀,視乎不同人的角度
若大家堅執各自的眼光、角度,根本沒有再討論的空間

不過,我堅決反對有板友提出,反對人家批評菜菜子
香港是一個言論自由的地方,相信沒有人能夠 ...

呢個世界冇乜野真係"特別"

因為一件事過左十幾年...
始終以香港人既習性黎講,
你好難expect好似89年咁150萬人既成績...

但係...
究竟人對六四點去睇,
歷史係控制唔到...

菜菜子既言論,
明顯地有佢不洽當既地方,
但錯不在六四係普通聚會呢一句說話...
Beautiful Fighters