hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴 Enviro 400 經東涌道入嶼南試路 (4 pics) ...
開啟左側

[即日快報] 新巴 Enviro 400 經東涌道入嶼南試路 (4 pics)

kei_hk 發表於 2017-6-9 14:02 | 顯示全部樓層

chungchungip 發表於 2017-6-9 13:51
為左兩個屋苑,雙層必定係運吉署強烈要求,老實雙層搵人渣都難,上落時間又多,用架單層都有 49+18,都67. ...

為何雙層搵人渣都難?

E400單是坐位都 KO 單層車﹐連企位仲可以載多成20人。

至於棍仔...... 根本係option的附件﹐係可以加裝的。
正如九巴行51的單層車﹐批AA 原本都係無棍仔﹐要上山才加裝。AAU 都只係指定車加裝。

現在只係睇下部e400 是否真係適合路面情況﹐同埋評估車本身是否可以長期面對嶼南的路面環境。

9032~HW1045 發表於 2017-6-9 14:06 | 顯示全部樓層
莫非新創建計錯數要唔晒100部E400要夾兄弟幫手?

nwfb23 發表於 2017-6-9 14:28 | 顯示全部樓層
新記有100部38XX咁多? 借部現成車都有咁多諗頭

另外,而家嶼巴批MAN車有無手動減速?
嶼巴d大車都已經全部用自動波,波箱0既問題應該唔大

nwfb23
chungchungip 發表於 2017-6-9 14:39 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-6-9 14:02
為何雙層搵人渣都難?

E400單是坐位都 KO 單層車﹐連企位仲可以載多成20人。

行車時間唔變,客量多左,即係司機休息時間小左,加埋對頭車,機頂既風險,渣單層易過雙層,嶼南道好多時啲巴士要偷埋條行人路才夠俾個尾過,低地台會否刨下巴又另一隱憂
kei_hk 發表於 2017-6-9 14:56 | 顯示全部樓層
chungchungip 發表於 2017-6-9 14:39
行車時間唔變,客量多左,即係司機休息時間小左,加埋對頭車,機頂既風險,渣單層易過雙層,嶼南道好多時 ...

客量多左﹐一定會拉長行車時間?
如果主要客都係總站上車﹐總站落車﹐相差有幾遠?

司機休息時間﹐政府有規定的。
你這樣講休息時間會小左﹐只要唔抵觸法例要求便沒有問題。

唔通﹐每條路線的司機2個班次之間休息時間都相同?
A線班次疏﹐司機回到總站要等15分鐘才開車。
B線班次密些少﹐但司機只有8分鐘休息﹐之後便要開車。
唔通司機可以因此而唔去駕駛B線?

對頭車﹐單層車不用面對相同問題?

撞頂?  最少部E400 由東涌去到梅窩都無穿無爛。
真係落實﹐點都會在一些潛在地方進行修機。大把南區路線都有相同情況﹐又唔得有什麼大問題。

過灣要偷位上埋行人路?
E400 比現時的單層車的尺寸﹐唔知有幾大分別呢?
而家試車﹐運輸處有代表睇的﹐真係有問題自然唔會批﹐嶼巴亦唔會買入。
過到政府一關﹐即係基本上沒有危險之處。

以嶼南的巴士司機技術來講﹐又唔係叫他們轉用12米3軸車﹐只係叫他們用E400 -10.4米 2軸車﹐唔見得單層及雙層駕駛難度有什麼大分別囉。

nwfb23 發表於 2017-6-9 14:59 | 顯示全部樓層
之前d人都話咩38XX又上到山頂,又入唔到呢度0個度
最後咪係咁開上山
nwfb23
kei_hk 發表於 2017-6-9 15:05 | 顯示全部樓層

nwfb23 發表於 2017-6-9 14:59
之前d人都話咩38XX又上到山頂,又入唔到呢度0個度
最後咪係咁開上山

這直情係笑話啦。

成條路線﹐除左限高之外﹐根本無限制。
新車又短過舊車﹐又點會出問題。

新車闊多50mm﹐一隻手掌位都唔夠﹐係有些人無限放大以為50mm係好多位之嘛。

tonyyang 發表於 2017-6-9 16:29 | 顯示全部樓層
TomLui@FB 發表於 2017-6-9 12:27
而家行走B2系的雙層Man呢?

10米嘅E400比較12米A95靈活好多,12米行嶼南路嘅話,好多彎位都會過對面線,始終會有危險,加上2軸車耗油量少啲,維修成本相對較低。
GB2444,FX8032,DM4781
低地台AD 發表於 2017-6-9 21:04 | 顯示全部樓層
tonyyang 發表於 2017-6-9 16:29
10米嘅E400比較12米A95靈活好多,12米行嶼南路嘅話,好多彎位都會過對面線,始終會有危險,加上2軸車耗油 ...

但係快殘好多 ,得兩軸,經常頂閘,底盤好快打柴
3asv6 發表於 2017-6-9 21:30 | 顯示全部樓層

樓上舖FB PS相,即將成真?!

https://scontent.xx.fbcdn.net/v/ ... 3cb&oe=59DA02EA
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架