hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解觀塘線唔拉入康城
開啟左側

點解觀塘線唔拉入康城

dogdog002 發表於 2017-6-11 17:19 | 顯示全部樓層

marcowong1011 發表於 2017-6-11 16:50
其實呢Google 下都會知道, 因為將軍澳站本身同相鄰屋苑嘅樁柱所做成嘅限制, 導致觀塘綫冇可能再向東伸延
當 ...

咁而家當然係講緊設計陣既階段啦

十幾年前地鐵都識用油麻地站黎調頭

唔洗嘥左調頭路軌,什至到今日可以伸延去何文田黃埔

到千禧年既將軍澳站設計其實觀塘綫一樣係將軍澳站最底果層

過幾年仲起埋樓整樁柱塞著前面去路

你話死唔死,完全無晒長遠考慮

更加咪洗指意第時新東九龍綫會點接駁

~誰@359~ 發表於 2017-6-11 17:49 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-6-11 12:22
其實最初設計寶林係雙月台
依家寶林月台後方廣告牌後同新都城總站之間嘅位就係另一月台
只係後期改成依家 ...

之所以有種聲音話「縮細新都城總站就可以寶林起多個月台」,其實係因為佢地唔知道寶林一開始既設計係地面島式月台,而地面係冇出入口既
字大只顯得人自大
ryandroid 發表於 2017-6-11 22:10 | 顯示全部樓層
擺明地鐵度縮數佢想寶琳康城係搞1+1
四分鐘1班就唔使寶琳兩個月台

諗住寶琳坑口繁時四分鐘一班都載得哂
所以就CUT寶琳做單月台

只係以前3+1載唔哂將軍澳站啲客
但地鐵預計1+1嘅話就會載得哂將軍澳站啲客

依家新「東九龍綫」入寶琳
或者可以分流咗啲寶琳、坑口去鑽石山站轉觀塘綫或沙中綫嘅客
咁地鐵到時就更加大條道理搞1+1
寶琳、康城各4分鐘1班
就算寶琳有雙月台都得物無所用

要地鐵將觀塘綫伸延去寶琳
即係要買多6列8卡車
又要寶琳一定起雙月台以免影響觀塘綫班次
觀塘綫早繁主要都係油塘過海客
入寶琳、坑口客數量太少
咁就等啲客自己喺調景嶺站轉車就算
連將軍澳站月台都懶得起
斷你觀塘綫入寶琳嘅後路

在地鐵嘅成本效益嚟講
將軍澳線1+1兼總站單月台係最完美

依家討論返以前起雙月台定單月台
對港鐵嚟講係冇意義
佢唔會理係咪有一段長時間係有唔少將軍澳客上唔到早繁即班車

係唔知點解港鐵起康城站又用返雙月台
可能反正冇人要地面出口
雙月台多咗一倍月台賣廣告嘅空間可以賺多啲掛
groom1002 發表於 2017-6-12 15:40 | 顯示全部樓層

宜定將軍澳線康城在非繁忙假日只到調景嶺,過海要轉車,睇唔出一程車直達港島優勢,一係建議全日去北角
JX9097 發表於 2017-6-12 20:33 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2017-6-12 15:40
宜定將軍澳線康城在非繁忙假日只到調景嶺,過海要轉車,睇唔出一程車直達港島優勢,一係建議全日去北角
...

放心當康城全數入伙之後

港鐵肯肯定會寶林/康城 1+1
icecone 發表於 2017-6-12 20:57 | 顯示全部樓層
我都覺得好諷刺
咁長既五桂山隧道都起咗4線,但俾其他限制限制咗觀塘線要調景嶺做尾站 (技術野唔識,但個人覺得要做唔會做唔到)
咁Q TKO 站後 (其實TKO 站勁近 KTL 既調頭線) 就要分岔
按正路真係觀塘線正入康城站就perfect
reisen201 發表於 2017-6-12 21:17 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-6-11 12:46
睇需求好明顯寶琳先係主角,唔知點解當年變了單月台,反之康城有島式月台,除了階級歧視我諗唔到其他理由。 ...

康城有島式月台原因好簡單: 方便列車由1號月台入將軍澳車廠(收工),2號月台出北角同調景嶺
hokachung 發表於 2017-6-12 23:16 | 顯示全部樓層
其實成個將軍澳支綫工程都充滿住算死草設計,所以都無得點補救
barking 發表於 2017-6-13 00:18 | 顯示全部樓層
OT 講下
觀塘綫非繁時點解略疏於將軍澳綫, 調景嶺發車, 等夠兩班紫色綫才肯開車

alexleechaksum 發表於 2017-6-13 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2017-6-13 00:18
OT 講下
觀塘綫非繁時點解略疏於將軍澳綫, 調景嶺發車, 等夠兩班紫色綫才肯開車

因為宜家觀塘綫延綫通車
非繁忙時間無何文田特車
黃埔得單月台
所以咪疏車啲

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
barking + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分