hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 以另一種方式,取代 8H 連接東華東院及東區 ...
開啟左側

以另一種方式,取代 8H 連接東華東院及東區

S3BL100 發表於 2017-6-18 08:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴早前建議開辦 8H,方便東區來往東華東院。
但 8H 線由 2A 抽車行走,卻未有服務耀東邨,並不理想。

同時,亦有地區人士提出希望 8H 能途經東區走廊。

其次,亦希望藉此契機,解決耀東未有特快線往返銅鑼灣,
以及耀東往返柴灣、小西灣的問題,方便隧巴 606 日後重組。

而新巴去年建議過 682B 線全日,但港島區走線與 682 完全重疊,
途經地區未必有足夠客量支持全日,宜作出修改,方便四美、大圍、水泉澳、廣源的乘客
往來北角至銅鑼灣一帶。

因此,建議改用以下方式,服務東區往返東華東院的乘客:

===

1.
新增路線 82P 小西灣 藍灣半島 <-> 東華東院 (循環線),
途經柴灣斜、耀東、西灣河、東區走廊、天后,並於耀東及東華東院外設定時點。回程途經天樂里及怡和街。

服務時間及班次:

小西灣藍灣半島開
星期一至五
0630 - 1730 30
星期六、日及公眾假期
0930 - 1730 30

耀東設定時點,開車時間為小西灣開出後 25 分鐘。

東華東院開
星期一至五
0720 - 1720 30
1720 - 2100 20
星期六、日及公眾假期
1020 - 1720 30
1720 - 2100 20

全程收費 $6.1
耀東往東華東院 $5.6
東華東院往小西灣 $6.1
興發街往小西灣 $4.4

另早上設三班特別班次,0650 0710 0730 從西灣河站開往小西灣。

車輛從 2A、2X、8P、82 抽調,合共五輛

配合 82P 投入服務,82S 耀東往小西灣班次全數取消。

===

2.
682B 提昇至全日服務,並大幅修改行車路線,港島區逆走,以東院道為總站,並修改路線編號為 683;
增設東院道往西灣河單向分段(落車需再拍卡),照顧東華東院往來天后至西灣河乘客的需要

683 美田邨美致樓 <-> 東院道
途經大圍、沙田圍、水泉澳、愉翠苑、廣源、西灣河、鰂魚涌、北角、天后

服務時間及班次:

美田開
星期一至五
0700 - 0800 15
0800 - 1900 20
星期六、日及公眾假期
0700 - 1900 20

東院道開
每日
1030 - 2230 20

全程收費 $19
第一城站往東院道 $16
東隧收費廣場往東院道 $9.8
西灣河往東院道 $5.7
東院道往西灣河(落車拍卡回贈,只限東院道登車乘客)$5.2
東隧收費廣場往美田 $9.8
大老山隧道收費廣場往美田 $5.7

(完)

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
LAK2 + 1 有創意, 我中意
ATEU15 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2017-6-18 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層
82P特開車時間唔得,0650果架會同尾班N8重疊。
 樓主| S3BL100 發表於 2017-6-18 12:32 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-6-18 11:31
82P特開車時間唔得,0650果架會同尾班N8重疊。

謝指點。

我構思的時候無諗到呢樣野,純粹係參照而家 82S 的開車時間同班次數目,
我覺得時間可以再執。

不過其實當日 606 上繁未拆線果陣,頭班車照計都係大概呢個時間去到耀東?

brianso198 發表於 2017-6-18 12:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-6-18 12:32
謝指點。

我構思的時候無諗到呢樣野,純粹係參照而家 82S 的開車時間同班次數目,

606既話未拆線好似要大約7點先到耀東...

本身82S有耀東開既班次開0650,
不過呢班車係無客,
連N8尾班車都多客過佢...(N8尾車無記錯大約呢個時間到耀東,因為N8灣仔北尾車係0610)

所以開車時間如果係0705 0720 0735[西灣河站開]既話其實做得返哂堆學生客,
因為以前606A最多人果幾班車就係呢段時間...

後D都有客不過一般都係因為上唔到65,
不過執執下都識坐滿窗口位,但當然中間係有過海客...

0650果班早得黎本身條定線兜到根本唔會有客坐,
就算平時0710果部耀興東個座上率相對高D但都唔算理想, (引用以前區會文件呢班車平均載客率係66%)
0740因為時間太遲(連東區醫院果邊間學校都遲到)連學生客都做唔到所以果班車客量都係垃圾...

所以基本上耀興東班人係唔會用82S去返學...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 謝指點

查看全部評分

kmb71k 發表於 2017-6-18 12:55 | 顯示全部樓層

美田邨美致樓只係一個路邊巴士站,本身仲要停其他路線,呢個站唔適宜做全日線總站
https://www.google.com.hk/maps/@ ... 312!8i6656?hl=zh-TW

銅鑼灣東院道總站連站坑都無一個,條路又唔闊,一樣唔可以做全日線總站
https://www.google.com.hk/maps/@ ... D100!7i13312!8i6656

仲有作為新市鎮路線,出港島夜晚7點就收車,會唔會過份咗D?
以上回應,是否可行?是否合適?
EX-TL 發表於 2017-6-18 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
分拆兩線概念唔錯, 惟由沙田開到東區路程長, 稍有差池會造成班次不穩, 令東區往東院乘客久等.

天后有82P, 683可改用清風街天橋出海皮, 不停百德新街, 由波斯富街入銅鑼灣心臟地帶到禮頓道, 增加覆蓋面, 可會考慮?

沙田區走線往港島方向入乙明邨及博康邨可以方便到更多該區人口, 行大涌橋路未必最好, 會否因行車時間導致要行出面?

不建議在東院道做總站, 本線為新巴獨營, 可考慮和城巴共用摩頓台, 此時南區線經過減班, 總站放多一條20/30分鐘路線可行, 東院往東區乘客可先在東院道上車, 轉乘前車或原車返回東區, 維園花市期間方便乘客候車和作出車務調動, 放東院道還要顧及大球場活動封路期間的交通如何安排.

此獨營插旗線的服務時間似乎過於保守, 可考慮各增加約1-2小時, 尾班往銅鑼灣開20:30, 往美田開23:30就差唔多, 開咁疏車, 蝕極有個譜.
 樓主| S3BL100 發表於 2017-6-18 21:42 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-6-18 12:55
美田邨美致樓只係一個路邊巴士站,本身仲要停其他路線,呢個站唔適宜做全日線總站
https://www.google.com. ...

如果新巴氹得掂九巴俾佢地可以在美田總站條三坑擺站牌既話,咪可以入美田總站囉。
不過到時你又可能話美田總站唔夠位擺喇

不過咁,美田總站尾(近入口處靠右)休息,到開車時間先出去美致樓或者總站入面上客,我又唔覺得有咩問題囉

至於東院道,而家 678 下繁都要果度上客,只要唔好同對面西行站位平排,
683 又唔係密車線,亦唔見得有咩問題。
反而正如樓上 EX-TL 話齋,大球場有活動的時候,可能要再作其他安排

同埋望下 683 新界一段覆蓋的地區,傍晚七點後都唔慌有客出港島,早少少開尾車
慳返一兩架車,直接私出銅鑼灣載客或者收工有咩問題?

樓主| S3BL100 發表於 2017-6-18 21:48 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-18 18:45
分拆兩線概念唔錯, 惟由沙田開到東區路程長, 稍有差池會造成班次不穩, 令東區往東院乘客久等.

天后有82P,  ...

既然擺東院道,行返禮頓道入點都快唔少,而且波斯富街要轉返入加路連山道的走線會有少少麻煩

沙田一段點解唔行沙角街,而行出面,
好大程度係因為而家 682B 田園閣有站。
如果來回改行沙角街,就會完全做唔到河畔花園同田園閣一帶,
但果度比較遠離馬鞍山線(日後的東西線),反而沙角街就係正鐵路站出面

kmb71k 發表於 2017-6-18 23:10 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-6-18 21:42
至於東院道,而家 678 下繁都要果度上客,只要唔好同對面西行站位平排,
683 又唔係密車線,亦唔見得有咩問題。

俾埋地圖你睇都話無問題?
https://www.google.com.hk/maps/@ ... !2e0!7i13312!8i6656
條路咁窄, 咁你都覺得可以做全日線總站?

678無問題因為佢只得幾班車, 影響微
但你條683係行全日, 你擺架車係度停係度做總站, 係咪其他車唔駛行? 定係索性將條東院道來回都畫做巴士專線?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2017-6-18 23:50 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-6-18 23:10
俾埋地圖你睇都話無問題?
https://www.google.com.hk/maps/@ ... !2e0!7i13312!8i6656
條路咁窄, 咁你都覺 ...

東院道又唔係多車,闊度又唔係只夠來回方向各一部車駛過,下繁 15 分一班的 678 都應付到,
683 以一轉 180-200 分鐘,20 分一班計,根本總站最多只會擺一部車,我真係睇唔到有咩問題囉

鍾意的話,683 東行站位移前少少又得