hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴駁港島小巴擬推優惠
開啟左側

[報刊新聞] 九巴駁港島小巴擬推優惠

ctb234 發表於 2017-6-29 14:09 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-29 13:08
同埋已升呢,$6蚊以上都唔想做,睇23就知
拿,$8蚊以上唔使上山落海啦,就諗得過喇。隨時788 789根本都 ...

我初初以為西隧貴先做得西.
估唔到紅隧都係,你睇佢條106就唔開胃.

dcyw 發表於 2017-6-29 14:37 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-29 12:59
佢仲話見親
我諗到得兩個理由解釋,一係同志們對眼睇野係唔同d。
二係佢一年先係深水埗見一次112,咁 ...

對你的體驗可說是感同身受,最近逢星期日下午都會從香港中央圖書館離開返
回旺角或深水埗,基本上只要離去時遇上新巴時段便很難不當上「長頸鹿」,
最麻煩是毫無班次可言,就算是疏落如固定15分鐘一班也好,起碼有個預算。

dcyw 發表於 2017-6-29 14:44 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-6-29 13:17
無15都最少有10啦,可能我見得未夠多啦
星期日四點幾南行咪新巴車海囉

那麼我便覺得好奇,這些車海班次從何而來,難道很多都是從其他路線而來
的order或空車返九龍?因為我便是經常在你看到往港島方向的車海時段之前
的新巴往九龍時段由港島返九龍。

38.HKT.138 發表於 2017-6-29 17:28 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2017-6-29 14:09
我初初以為西隧貴先做得西.
估唔到紅隧都係,你睇佢條106就唔開胃.

講開...仲有113,鐘意就開唔鐘意就停開,幾耐一班都得,曾經有段日子每朝鵝頸橋搭113去界限街果頭,一早每朝班次都可以唔同,頭一轉車都亂都咁,半個鐘無車都得,一早頭一轉車可以邊度塞車?果期怕左佢搭九巴116去世運俾多幾蚊轉12A,通常果個時間班12A係班熱狗車,地鐵去唔到都無計,轉多程好過靠爛橙架113,守時重要呀。
咁多年後既爛橙113見大家講,服務水準有過之(差)而無不及。

做到揸頸就命,為乜呀

中巴帶您 睛空萬里
CRH5 發表於 2017-6-29 17:43 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-29 12:48
吹到⋯⋯什麼大量班次短棍搶客,加快回車?
定講十幾年前未合併果陣呀
短棍班次係有過鐘車/已知道路嚴 ...

我可以好肯定咁講九巴做 102 做得好過新巴
班次比較平均,唔似城巴咁一黎黎幾架咁

至於 106、116,真係不願多提
基本上隔三兩日就聽到家人係度怨部車開得好慢 (~30kph)、車唔等人 (一見到人追車即刻關門)、等好耐都冇車 等等等等既問題
唔洗賴係咪九巴,家人指明係新巴時段班次先有咁既問題
ctb234 發表於 2017-6-29 17:47 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-29 17:28
講開...仲有113,鐘意就開唔鐘意就停開,幾耐一班都得,曾經有段日子每朝鵝頸橋搭113去界限街果頭,一早每 ...

我朝早7點幾係旺角等車過海,佢夠膽講香港果邊塞車,所以無車返九龍.
朝早6點幾灣碼塞車?朝早6點幾中環塞車?朝早6點幾西隧塞車?日日都塞車?
你"辛錯賤"日日鼻塞都未輪到果D地方塞車.

38.HKT.138 發表於 2017-6-29 20:15 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2017-6-29 17:47
我朝早7點幾係旺角等車過海,佢夠膽講香港果邊塞車,所以無車返九龍.
朝早6點幾灣碼塞車?朝早6點幾中環塞車 ...

再齋吹,當年中巴做106 113逢有學校特別function,都會派定打仗/專車係散場時守候疏導乘客。
顏老闆領導下既中巴,雖然有不足之處,但人情味濃厚做野簡僕實際,係蝕到頂唔順就直接放棄例如12 41 45,唔同爛仔學版友話齋死霸爛霸亂咁黎。顏老闆做事親力親為自己落場睇住條數,爛仔就由得班馬由上至下當間公司遊樂場咁玩,你睇H1S單野同演唱會散場12米25特車收$6.9等等既膠野,顏老闆靠巴士業務發達,到後期有東廊線,地鐵港島線開通。
唔少乘客一樣選擇中巴,即使半直通線客量仍未完全流失,點同而家西環線/1228咁一面倒落晒地底。

中巴帶您 睛空萬里
DM17 發表於 2017-6-29 20:30 | 顯示全部樓層
如果新巴106 113都叫爛咁九巴117咪叫爛王之王?
三架車都做到成pat屎咁
22/23分鐘定點班次都可以變半粒鐘甚至九個字先有車返
星期二返工時間夠膽死得返2架車行
人地城巴時段冇車斬8X都要死架車出黎
你九巴就闊佬懶理
隔離銅鑼灣112咁多特車冇人識做117架?

史上空前最強大戰!
ctb234 發表於 2017-6-30 09:20 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-29 20:15
再齋吹,當年中巴做106 113逢有學校特別function,都會派定打仗/專車係散場時守候疏導乘客。
顏老闆領導下 ...

我講都講到口臭.
客係要養返黎,養慣左班客嘅搭車模式,就算有地鐵都唔駛怕.
人本性就係懶,點解大把綠小收緊你4-5蚊一程,車程5分鐘都大把人搭?
因為密車,快,方便,唔駛行,有得揀邊個想迫地鐵?
但係"辛錯賤"就連自己定嘅最基本班次都做唔到.
班客係車站望穿秋水等你果D隨緣班次.
一有地鐵即走啦!仲三十幾度係街等你果D爛鬼班次,爛鬼車?

38.HKT.138 發表於 2017-6-30 11:47 | 顯示全部樓層

DM17 發表於 2017-6-29 20:30
如果新巴106 113都叫爛咁九巴117咪叫爛王之王?
三架車都做到成pat屎咁
22/23分鐘定點班次都可以變半粒鐘甚 ...

問得好呀,誤點十分八分叫爛王之王,誤點半小時至一小時以上叫?
咦,又係喎同志們話爛橙112車海過北角方向深水埗已拖卡,點解唔call架車去救970/X既?
112咁多車無人識行970咩?
唔同廠呀,係呀問題持續左咁耐,唔識安排112既車長認識970咩,九龍公司新界線車長都要識112啦,事在人為。
中巴帶您 睛空萬里