hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 颱風/颶風下 荃灣綫 車務問題
開啟左側

颱風/颶風下 荃灣綫 車務問題

kei_hk 發表於 2017-8-24 13:59 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-8-24 11:58
謝指正

至於你所講列車運載太低,係想講開得疏,載唔到幾多客吧?

所以咪話 "推測" 囉。
其實﹐荃灣至葵芳的里數有幾長? 在唔跟訊號系統的龜速行車﹐又要幾耐才完成一個單程?

話唔定過多幾年﹐荃灣線換了新訊號系統之後﹐可能全面支援雙向行車﹐日後有機會連荃灣至葵芳都可提供服務。

巴士的膠 發表於 2017-8-24 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層

同樣藍田至調景嶺未必需要,但藍田至油塘可以接通一眾地底段之餘,服務人口都多,龜速完都夠15分鐘一班
paul2357paul 發表於 2017-8-24 14:32 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2017-8-24 11:19
[size=36.9324px]同意你講
[size=36.9324px]「一定要提供服務﹐便要用單軌一部車運作﹐全人手龜速行車(唔跟訊號系統)﹐效率太低﹐所以索性唔提供服務。」

[size=36.9324px]最好例子係藍田[size=36.9324px], 上行調景嶺[size=36.9324px]完全密封, 下行出觀塘距離露天位置最少有一卡車位置
[size=36.9324px]比紅磡/荃灣/葵興位置更加密封, 但仍然不提供颱風服務
[size=36.9324px]理論上可提供 藍田--調景嶺 穿梭服務,但人手RM實在低效率
[size=36.9324px]所以索性停止藍田站的服務

藍田站請分配在康城穿梭列車吧!
s3n370 發表於 2017-8-24 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-8-24 13:59
所以咪話 "推測" 囉。
其實﹐荃灣至葵芳的里數有幾長? 在唔跟訊號系統的龜速行車﹐又要幾耐才完成一個單 ...

大窩口至葵芳一段暫停服務,係因為露天而非信號問題

港鐵有今日露天段停駛嘅機制,講緊係2012年十號波過後先出現。就算換信號系統都改變唔到露天呢個事實喎
s3n370 發表於 2017-8-24 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2017-8-24 13:50
平日故障肯定有正常通勤客需要嘛

而家係八號波露天段照服務﹙再視乎實際環境﹚
但九號波以上就停露天段。
而對絕大部分市民,8號波一係停工,一係必要服務要繼續返。9號10號都唔會有分別。
停露天段明顯係安全考慮,而唔係客量問題喎
kei_hk 發表於 2017-8-24 22:33 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-8-24 18:22
大窩口至葵芳一段暫停服務,係因為露天而非信號問題

港鐵有今日露天段停駛嘅機制,講緊係2012年十號波過 ...

純粹研究探討一下﹐反正都唔會改變這段路無服務的安排。

如果你講葵興至葵芳﹐係露天路段﹐無問題﹐我接受的。
不過﹐中間有一大段「人工隧道」﹐所以這一段都可以有少少爭議的。

但當西鐵紅磡站有一小段露天的情況下﹐情況與葵興站與隧道之間的一小段露天相同﹐都可以照行車。
這便為何大窩口至葵興會歸納做露天?

你又講荃灣至大窩口不是露天路段﹐為何又不提供服務?

基於荃灣掉頭位係露天﹐所以不能提供荃灣至葵興的服務﹐其實係最符合現時的情況。
(葵興站係有掉頭波口位的)

但假設訊號系統係支援雙向行車﹐情況又可以有所不同。

這便可以單軌雙向行車﹐可以用正常車速來回荃灣及葵興(甚至葵芳)﹐這一段便可提供服務。
只派一部車做穿梭這幾個車站﹐單軌運作﹐又有訊號系統做安全把關﹐原則上係可以安全為這段路提供服務的。

現時市區線(不包括南港島線)訊號系統就肯定做唔到﹐幾年後轉新訊號系統﹐情況可能有改變(新系統可能支援雙向行車)﹐有機會提供荃灣至大窩口﹐葵興(甚至葵芳)的列車服務。之後觀塘線完成新更新訊號系統後﹐藍田都可望有車穿梭油塘/調景嶺。

南港島線的訊號系統﹐由於係全線支援雙向行車的﹐所以鴨島的2個站﹐可以用單軌雙向方式﹐派1部車又得﹐2部車又得﹐提供2個車站的穿梭服務。

但市區線訊號系統唔支援雙向行車﹐所以連荃灣至大窩口這個地底路段﹐都唔可以用單軌雙向行車﹐提供穿梭服務。

paul2357paul 發表於 2017-8-25 04:26 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-8-24 22:33
純粹研究探討一下﹐反正都唔會改變這段路無服務的安排。

如果你講葵興至葵芳﹐係露天路段﹐無問題﹐我接 ...

咁南港島線來往南風隧道至海公站果段呢?
咁就令到金鐘海公兩站冇左全天候服務。
當然嚴格上我們可以就例如南港島線點解唔全段罩實藉以納入全天候服務範圍而炮轟港鐵。
類似既情況在例如深圳市亦有,例如機場機場北福永三站冇全天候服務。
http://www.ditiezu.com/forum.php?mod=viewthread&tid=530093
 樓主| ASV50 發表於 2017-8-25 20:34 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-8-24 18:29
而家係八號波露天段照服務﹙再視乎實際環境﹚
但九號波以上就停露天段。
而對絕大部分市民,8號波一係停 ...

你之前講緊8號風球對比平日喎...

9號、10號停就當然係天氣因素
但我絕對唔認同你講8號風球,係同9號、10號無分別

8號風球仲有好多服務業,超市酒樓都會有開
相反9號、10號就真係即時拉閘

因此相對來說,8號風球係仍然有一定乘客需要

所以話9號10號除咗天氣因素,乘客量都唔可以忽視!
一條鐵路營運主要係載人,點解可以完全唔理會乘客呢個最主要因素
s3n370 發表於 2017-8-25 22:24 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2017-8-25 20:34
你之前講緊8號風球對比平日喎...

你講到9號10號風球咁無客,真係用客量考慮,應該係全線停
而唔係剩係停較高危0既露天段啦
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| ASV50 發表於 2017-8-25 23:39 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-8-25 22:24
你講到9號10號風球咁無客,真係用客量考慮,應該係全線停
而唔係剩係停較高危0既露天段啦
...

可以唔好咁偏頗嗎?

我係講「除咗天氣因素,乘客量都唔可以忽視」
並唔係話應該 只考慮天氣 或 只考慮客量

而且係你話8 9 10號無分別
我先話8號時,客量需求一定比9 10號時大
但唔係話9 10號時會係零客量....

因此平衡乘客量同天氣因素,9 10號停露天段係最佳做法
(當中因乘客安全考慮,天氣會係較大因素去決定停駛露天路段)

對市民最理論當然係不斷有車開,但事實都需要可行。