hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往九龍東路線重組建議
開啟左側

沙田往九龍東路線重組建議

tszhinchan3 發表於 2017-9-5 21:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應83x已提供全日服務,加上馬鞍山人口增加,建議重組88x、89c、89D、89x。

88x提升為全日雙向服務,

火炭站>平田
1. 火炭站
2. 禾寮坑路
3. 桂地街
4. 火炭(山尾街)總站
5. 禾輋邨
6. 瀝源邨
7. 沙田鐵路站
8. 田園閣
9. 崗背街休憩花園
10. 大老山隧道
11. 九龍灣站
12. 觀塘道休憩處
13. 牛頭角下邨
14. 觀塘道休憩處
15. 創紀之城
16. 觀塘游泳池
17. 康田苑
18. 啟田邨
19. 德田廣場
20. 平真樓
21. 平田

平田>火炭站
1. 平田
2. 藍田(北)
3. 藍田分科診所
4. 觀塘駿業里
5. 創紀之城
6. 觀塘定富街
7. 牛頭角下邨
8. 德福花園
9. 九龍灣站
10. 大老山隧道
11. 沙田圍新村
12. 田園閣
13. 沙田鐵路站
14. 瀝源邨
15. 禾輋邨
16. 山尾街
17. 桂地街
18. 麵房街
19. 禾香街
20. 火炭站

89x總站遷往碩門邨,經濱景後左轉入第一城返回現有路線。

89C全日來回不經濱景

89D全日不入黃泥頭,繁忙時間不入亞公角街

bennyho1004 發表於 2017-9-5 21:58 | 顯示全部樓層
富豪班人坐咩??89X最好唔改,反而可考慮開新線由白石角開經大學站再去石門/第一城外圍上大老山出東九
74D改行埔公

10598C 發表於 2017-9-5 22:35 | 顯示全部樓層
某程度上贊成樓主重組 更加好認同樓上話開白石角觀塘線 不過我覺得如果白石角冇左直出74D嘅話可能會反對 而89X亦都可以縮短去沙田圍騰空啲位出嚟

我自己建議裡面重組完之後大概會有以下路線
89 觀塘站↔沙田瀝源
不變

89A 藍田平田↔火炭站
其實啫係樓主嘅88X 不過呢個編號我留低比其他線用 畢竟89系係去觀塘市 而89A班次約為15-20分鐘一班

89B 觀塘碼頭↔秦石
即現時80X改編號而成 加密班次
原本89B縮短為沙田圍↔新蒲崗

89C 觀塘翠屏↔馬鞍山恆安
全日改行繁時特快特走線不經濱景 並加密班次

89D 藍田站↔馬鞍山泥涌
全日改為耀安出入馬鞍山

89E 藍田麗港城↔白石角
開辦新線服務白石角同大學站 亦提供麗港城轉乘大老山隧道新界線前往新界 經觀塘 大老山隧道 濱景 大學站 科學園

89X 觀塘站↔沙田圍
縮短至沙田圍 以舒緩沙田站擠迫

延伸建議
88 改為順利↔大圍站
跟619至秀茂坪道後改經秀明道返回原線 以回應四順議員訴求

88X 油塘↺沙田站
油塘起經碧雲道 過興田後經繞道大老山隧道 及後直接前往沙田 每20分鐘一班

74D縮短至太和 全程收費減至10.1
74A延長為大埔九龍坑 於太和路至大埔公路之間取道新界環迴公路 並設雙向分段收費
來往觀塘↔沙田 6.8
來往觀塘↔大埔公路 10.1
來往觀塘↔大埔九龍坑 14.8
來往大埔九龍坑↔沙田 10.1

以上重組用車有冇增加 我覺得係有 不過用車方面唔係我主要想討論嘅問題 好似其他版友話齋 真係肯加車嘅 巴士公司點都會嘔到出嚟
流星☆雨 發表於 2017-9-6 04:53 | 顯示全部樓層

王屋區無左正常既東九線(74A唔算)
愉田第一城出市中心無89X都係少左班次
藍田居民車程變長
黃泥頭 - 馬鞍山無補返

呢四點已經夠樓主個建議死

10598C 發表於 2017-9-5 22:35
某程度上贊成樓主重組 更加好認同樓上話開白石角觀塘線 不過我覺得如果白石角冇左直出74D嘅話可能會反對 而 ...

88/88X呢組,其實有無可能拆開安秀道寶達/秀明道四順?改成咁:
88 經安秀道 寶達 康盛 翠琳
"88X" 經四順 秀明道 興田 碧雲道 油塘

還返條線俾將軍澳半山之餘,油塘線個客量又可以提升返
趕客路上 理_得你
kmb71k 發表於 2017-9-6 05:05 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-9-5 21:58
富豪班人坐咩??89X最好唔改,反而可考慮開新線由白石角開經大學站再去石門/第一城外圍上大老山出東九
74D改 ...

都話咗咁既路線唔會夠客囉, 究竟要點你幾多次先至明?

白石角唔夠客, 大學單靠學生客而且佢地搭慣火車, 第一城亦冇人會走出去小瀝源路搭車落觀塘, 89C有板你睇, 即係條線只能主力單靠濱景石門, 你覺得會夠客?

繁時客量勉強可以, 非繁客量肯定仲差過74D

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2017-9-6 05:30 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-6 04:53
88/88X呢組,其實有無可能拆開安秀道寶達/秀明道四順?改成咁:

咁改法,88出咗安達臣就一定要專登屈番落去寶達兜圈,走線幾反胃下

仲有你搞到坪石同彩雲有兩條線往返沙田,本身88已經唔太好客,咁只會同新88X客量累鬥累之餘,藍田車程變長咗,佢地一定會反對,以前話88X拉去油塘,藍田都反對,而家仲話兜埋四順? 我唔覺得佢地會同意囉

以上回應,是否可行?是否合適?
bennyho1004 發表於 2017-9-6 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-9-6 05:05
都話咗咁既路線唔會夠客囉, 究竟要點你幾多次先至明?

白石角唔夠客, 大學單靠學生客而且佢地搭慣火車, 第 ...

但呢條線可以食哂全個大老山網絡,
中大班客可以用呢條線轉車。
順手大老山果站可以食埋大學<->廣源客
隨著石門/白石角發展相信非繁開20一班都無咩問題。
expertuser2004 發表於 2017-9-6 13:45 | 顯示全部樓層
藍田居民車程變長

看不懂 88 行法, 要兜翠林安秀道寶達, 只有一个W 型行法, 有路段重覆行二次
更沒可能同 88X 一齊兜埋油塘更何況四順? 依家 88 好似非繁開15, 星期六假日開足最疏20 一班, 真不敢想像拆完骨之後會變成點.

計過數等車20, 清水灣道落大老山隧道10-15, 即最快都要半粒鐘車程先上到隧道口(不包括額外轉車時間 + 車程), 其實己等於 89D 由藍田站去到大老山隧道沙田出口車程, 再多15-20分鐘就去到馬市, 感覺 88 己偏慢.
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
流星☆雨 發表於 2017-9-6 15:15 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-9-6 05:30
咁改法,88出咗安達臣就一定要專登屈番落去寶達兜圈,走線幾反胃下

仲有你搞到坪石同彩雲有兩條線往返沙 ...

四順要兜晒秀明道安秀道再出返新清都好反胃喎?

依家本身有88X果班藍田客係唔會受呢一組分拆影響,受影響嘅只係延長段果班
而88X目前黎睇都好難拉到落碧雲道、油塘,同秀順夾份未嘗唔係一條出路
趕客路上 理_得你
10598C 發表於 2017-9-6 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層

藍田居民車程變長

延長去順利純粹係滿足議員要求 我理鬼得佢快定慢 而且咁樣影響係最少
至於康翠沙 唔好意思 我作為將山人已經放棄左呢個念頭 多得運吉同爛橙合謀嘅798A 一係798全日拆開798A/B 一係爛橙肯放手比九巴做翠康沙 不過睇佢個死樣都唔會讓出嚟 所以請繼續轉車290↔88/89

其實如果要拆 最理想會係A26+A29P式走線 一條油塘開跟214去龍翔道 一條翠林開跟A29P走線 進一步可以油塘碧雲同寶達安達安泰拆開 寶達安達安泰搵其他地方延長 前提係要新巴肯放手先得囉