hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往九龍東路線重組建議
開啟左側

沙田往九龍東路線重組建議

10598C 發表於 2017-9-14 22:58 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-9-14 22:50
沙田區走線咁極品下喎?
馬鞍山飛走濱景飛走錦泰
89沙田區大S型走線, 兜到阿媽都唔認得

見到佢延長啲線 然後啲線又搞到笠笠亂已經唔想回覆 佢係有心整嘅 不過走線太垃圾啫 又搞到不倫不類 有啲地方更加冇左直達沙市線 所以見到笑笑就算
expertuser2004 發表於 2017-9-16 22:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-13 22:15
好似係你話左兜右兜夾埋一粒鐘架喎 幾時計埋等車?咁你不如話A29P要個半鐘由康翠去黃大仙啦 現時88X都要一 ...

有興趣可自己計下, 無任歡迎
既然都最少有半粒鐘時間上不到隧道, 根本沒必要再等條兜路的線
係藍田我點解不搭 88X 同 89D 直上隧道轉? 要等 20min 的 88 兜路轉?
我什至有權選擇不坐呢架, 機場A車收得咁貴會開到單位數字(我覺得是冷笑話)?
A29P 我去機場咁多次都一次都沒用過, 較得好 E22 系有特快時段就沒問題, 仲有 A29P 康翠開之後大把站要停一些都不快, 同 290 / 214 個D 差好遠

有左 290 系後我已對新清有特快完全失望
我說得出要接近 1 小時都上不到隧道的車, 當然有其他替代線做到先說
班次又無, 又兜路, 又不是好快, 重組完後完全是大倒退

根本88+88X+89A已經接近最好嘅拆法 89A啫係而家嘅88X改成雙向線同雙向停觀塘 我相信你都知

更何況 88X 來回都只有單邊落官塘情況下, 不見得點解有需要雙向停官塘 + 通油塘
現在只要需要來回直行繞道落藍田已算加班次, 有沒車加先後諗
不過本人完全不覺得沒資源情況下, 拆三條先沒得考慮

我始終無法接受你建議話康翠去興田再落將軍澳道呢種向東走再向西走嘅走線
不好意思, 本人"康翠去興田"意思只有限停直通站, 並不是各站停車
完全不覺得慢

藍田上大老山只有興田出, 麗港城出
寶琳北路上大老山只有將軍澳道出, 新清出
油塘係邊到出到?

真係唔明點解四順同平田係你嘅邏輯裡面 拆線之後會冇佢地分?

拆得線已經預左用多啲車 而89A亦都只係做返而家88X做緊嘅野 冇理由令到觀塘冇左經大老山直達沙田嘅車
四順係頭站可不考慮
平田就是處於三線的最遠點 (有88X, 另二線可不經)

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2017-9-16 22:40 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-14 04:40
呢個方案同我所提方案比,只係將康翠寶達同興田拼埋一齊,再搵平田笨。
單係將88X由平田拉長去油塘都咁難 ...

我覺得主因是沒車先改不到三條, 其實油塘應併藍田, 但來回飛官塘先叫快返少少
因延長左但不加車 = 減班次, 再兜路後果應不用說吧, 火炭客問題其實可用隧道 BBI 解決

但其實方案三條線都已經行過興田,根本唔需要拉康翠線去,
如果驚康翠線唔夠客,咁我會想問一句,
點解唔同起碼有兩三萬人口仲要黎緊會再發展石礦場既安秀道夾份,
反而要同一個得一萬人左右,仲要人口老化既興田夾份?
興田來回有路, 直上大老山是其中一個考慮因素
康翠夾寶達 > 秀暉樓 or 康翠夾安達安泰已夠每人一條
做埋興田(順向逆向也可以)只是方便埋佢地有最快速度上公路入大老山

另一個用平田做原因, 因依家仍未有車可係藍田山坐巴士返 TKO, 做多個新客源也不錯
因看過沿線極大部份地區都不近地鐵站, 二來坐地鐵/巴士轉巴士也需要雙重轉車
613 同 214 都只去安達安泰ONLY

另外 88 單位時段班次只有平日上繁 0700-0900
平日下繁 18:00-18:24(出九龍單向下繁18:00-20:00 )
其他時段是 15, 假日全日20(尾車30), 非繁得 11 架車行
就算比足17架都開不到二條單位數字線, 其實留意返其他經大老山的線
74X, 277X(E), 89D 假日班次都好強力, 山上客源差到咁?

10598C 發表於 2017-9-16 23:38 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-9-16 22:39
有興趣可自己計下, 無任歡迎
既然都最少有半粒鐘時間上不到隧道, 根本沒必要再等條兜路的線
係藍田我點解 ...

你邏輯混亂 用詞冇人明白 冇必要討論落去

我到而家一直都唔知究竟你條88X係講緊新嘅88X(油塘↔碧雲道↔秀順↔大老山)定係我講緊嘅89A(平田↔觀塘↔九龍灣站↔大老山)

再講 行半粒鐘先上隧道根本係合理 試問你搭車出去轉半粒鐘上唔上到隧道?

你用89D做例子顯明你根本唔知發生咩事 89D藍田至大老山沿途已經有89A去火炭 即使你係碧雲道嫌新88X慢 你可以搭落去啟田轉89A 藍田搭89A去隧道仲快過搭89D

同埋我想講呢 老隧轉乘係唔兼容三程車轉乘 又 如果你搭89D老隧轉車 咁直達車意義係邊?假設我住秀茂坪 我都可以話現有88太慢 所以搭290A落彩虹搭88 又係咪要咁無聊呢?

再者 89A雙向經觀塘係比而家走線更加穩定 唔駛好似而家咁就時間記站位 令乘客無所適從

或許我再重申 減少停站但係兜路絕對唔會快 你條線康翠直達興田再行繞道(其實我都唔知係咪行繞道 你都冇交代過)去隧道 亦都一定唔夠客

同埋麻煩你交代一下你自己個計劃 下下話點樣直通直達好快 但係其實人地一啲都唔明 不過唔緊要 完全冇興趣再傾落去 淨係睇到你寧願等20幾粒鐘一班嘅E22P都唔搭A29P 就知道有幾離地
10598C 發表於 2017-9-17 00:00 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-16 22:40
我覺得主因是沒車先改不到三條, 其實油塘應併藍田, 但來回飛官塘先叫快返少少
因延長左但不加車 = 減班次 ...

其實係得你一個咁執著用車問題,而家所有人基本上都已經講明唔會考慮用車問題,因為一定用多左車。

而原來火炭人特別命賤,唔配得擁有一條觀塘線?咁你唔好話康翠、安達安泰、秀順、藍田山、平田都BBI曬去算啦 (雖然無可否認好似城隧模式嘅轉乘係最慳資源嘅做法,但係咁開辦直達線嘅意義去左邊?連巴士最基本嘅一程過優勢都失去左,咁不如搭地鐵算啦)
流星☆雨 發表於 2017-9-17 00:58 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-16 22:40
因延長左但不加車 = 減班次 ...

隧道 BBI ?落觀塘明明係個正常合理需要,水仔都可以同黃泥頭夾一條83X,點解火炭有需求+黎緊仲會有公屋居屋等等,都唔可以直接落到觀塘?

做埋興田(順向逆向也可以)只是方便埋佢地有最快速度上公路入大老山

另一個用平田做原因, 因依家仍未有車可係藍田山坐巴士返 TKO, 做多個新客源也不錯
因看過沿線極大部份地區都不近地鐵站, 二來坐地鐵/巴士轉巴士也需要雙重轉車
613 同 214 都只去安達安泰ONLY
即係興田就應該方便有最快車直達大老山,平田因為比較近地鐵就本身已經有88X都反而應該要兜上山?
咁樣同地區人士以及居民都交代唔到喎

啟田道有得落去搭地鐵,亦有小巴17返康翠,點睇都唔係一樣需要用沙田線專登不理大局去遷就食埋既客路

另外 88 單位時段班次只有平日上繁 0700-0900
平日下繁 18:00-18:24(出九龍單向下繁18:00-20:00 )
其他時段是 15, 假日全日20(尾車30), 非繁得 11 架車行
就算比足17架都開不到二條單位數字線, 其實留意返其他經大老山的線
74X, 277X(E), 89D 假日班次都好強力, 山上客源差到咁?

山上係純住宅區,無大商場吸區外人去行街,又無市中心,既然無雙向客源支持,班次差啲都唔出奇呀

又,依家唔係要17架車做兩條線,擺明係要加車,起碼都要加十架
而呢個加車,同一個回覆已經提過,幾區可以自己重組夾車做「團購」沙田線,甚至用九巴最無良果招夾硬搵其他線開刀
重組出黎啲車係咪(最)值得做沙田線就後話啦,呢一點就有討論空間既

如果加唔到就惟有開啲88X同類(30分鐘一班路線)俾油塘等等既小區
趕客路上 理_得你
expertuser2004 發表於 2017-9-17 11:18 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-17 00:00
其實係得你一個咁執著用車問題,而家所有人基本上都已經講明唔會考慮用車問題,因為一定用多左車。

而原 ...
其實係得你一個咁執著用車問題,而家所有人基本上都已經講明唔會考慮用車問題,因為一定用多左車

用多車當然不是問題, 重組完沒車(收車)先大問題, 除左全日沒車(即無路線行)
好例子: 290 系開左之後, 98A同98C CUT 班+高效收車, 是迷都應該要正視?
連山下有鐵都想自己獨立有一條線不兜山, 山上人覺得無必要再同山下夾
不放車就自己諗辦法, 真是自私到沒朋友~

我完全不覺得係有乜機會是大量新資源空降, 做到咁不如交返個巴士牌出黎啦!
運吉保鐵得, 乘客都可保巴一樣都得
連 213D, 213X 都要面子工程, 共用正線派車的話, 更肯定我呢點是成立
不滿意可用行動黎表達, 坐港鐵或11號車

而原來火炭人特別命賤,唔配得擁有一條觀塘線?咁你唔好話康翠、安達安泰、秀順、藍田山、平田都BBI曬去算啦 (雖然無可否認好似城隧模式嘅轉乘係最慳資源嘅做法,但係咁開辦直達線嘅意義去左邊?連巴士最基本嘅一程過優勢都失去左,咁不如搭地鐵算啦)
好可惜山上不適合用 {城隧模式嘅轉乘}, 一個大"田"字 + SW 型
一村一線對山上純住宅區完全不適合, 返工放工個個都想第一時間返屋企, 點解要同人迫?

火炭(穗禾苑)人又是無官塘線, 無什麼大不了, 要看巴士公司是否有決心整到出黎
特快同一程過不是同時必須, 其實可拆解做更多位, 如轉車站不洗點等就上到計續行程是不錯
好似大老山線出官塘咁, 好現實香港太多位不近鐵路站, 更多位是坐巴士快過鐵
也解釋巴士公司偏向起更多轉車站?

除非你整到條類似 "智軌「智能軌道快運系統」巴士" 高科技出黎
(此線具備有軌鐵路+巴士完全合體)
https://www.youtube.com/watch?v=qHgWsEfUpEw

10598C 發表於 2017-9-17 12:06 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-17 11:18
用多車當然不是問題, 重組完沒車(收車)先大問題, 除左全日沒車(即無路線行)
好例子: 290 系開左之後, 98 ...

原來火炭本身有觀塘線係你眼中可以係可有可無 咁山上沙田線其實都可有可無啦 唔識轉車咩而家?只顧自己利益 真係自私到冇人有

再者 用多左車唔等於收車 亦都唔等於唔放資源出嚟 只不過根本而家討論重點唔係用車數量 而係走線 所有人都知如果要重組山上沙田線要用多左車 透過邊到重組減資源出嚟係後話 所以已經冇必要再死拗用車問題

而你由始至終都講唔出你自己對於將山觀山沙田線嘅走線重組建議 下下空口說白話 你叫人地點樣討論落去?

下下叫人地參考外地做法 真係係香港可行嘅就晨早實施左啦聰明
流星☆雨 發表於 2017-9-17 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
用車問題,其實我都提出過,四順、油塘/碧雲道、康翠,可以交車出嚟..舉埋例啦,四順23/23M/26M有重組空間,康翠93K 93A/95M都可以交啲車,油塘/碧雲道有16M/216M、16等,夾10架車左右係咪真係咁難呢?
expertuser2004 發表於 2017-9-17 21:14 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-9-17 19:46
用車問題,其實我都提出過,四順、油塘/碧雲道、康翠,可以交車出嚟..舉埋例啦,四順23/23M/26M有重組空間 ...

四順 plan 已被人 ban 左 = 拿到 0 架
95M + 93A = 8架, Y型獨市醫院責任線 = 取消不到, 一樣拿到 0 架
93K 落九龍灣商貿區兜路仍未實行, 似乎有已 BAN 可能, 11架車完全沒得拿, 又是 0 架
剩返 16M(3) 同 216M(4) ? 摺晒都拿不到十架車咁多, 如只取消到一條?
要 16 找數應好有難度

計落起碼有四條線要交2架車先有少少機會做到10架
說起用車問題太複雜, 而且有上限, 要再計下數先得~

290+290A = 29
98C = 16
98A = 15
93K = 11
95M = 4
93A = 6
95 = 12
A29P = 3
214 = 15
213D(13D) = 9
213X(13X) = 13
88 = 17
613 = 9
===================================
29+16+15+11+4+6+12+3+15+9+13+17+9 = 159 架(寶林北路)
15+9+13+17+9 = 63 架(安秀道)