hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴建議3M下年全線轉雙層
開啟左側

[小道消息] 嶼巴建議3M下年全線轉雙層

TankKingEH9697 發表於 2017-9-10 21:32 | 顯示全部樓層

E400 man都得架
坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2017-9-10 21:37 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-9-9 15:24
23號需求最大但唔行得雙層,唔知3M有冇咁大需求?

東涌計
23只限週末 假期爆廠
閒日得十個八個等車
但閒日3m差唔多班班都現人龍 接近坐滿
11就大半車人

坦克王EH 9697
petcity 發表於 2017-9-10 22:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
051039 發表於 2017-9-10 22:57 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-9-10 22:13
計正11有需要用雙層過3M,11講緊平日都四個字一班
以嶼南去東涌線計佢最密同多客,但衰路面冇計

個人就唔多想ADL車入嶼南啦
除非有另一款車突然彈出啦,如果唔係短頭E400機會都好大啦

SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
kitarolo 發表於 2017-9-10 23:48 | 顯示全部樓層

我估: 九巴51現用AAU行,
除周末假期外唔會太多人搭,
因為而家已經有欖隧/西鐵,以至
251A/B,所以多客班次拉均唔多。
縮短到上村已經做緊「最低消費」
原有都係用轉乘代替,難道嶼巴3M
又可以回旋處掉頭上返東涌道,另加
轉乘補償?我唔係住嶼南都反枱啦。

1992~1998年都仔爛得
咁快,因為當年對整個錦田
嚟講都係主要路線。

換轉嶼巴3M,除非真係轉
雙層且班次再減(機會很低)
加上返放工/學載客日後都唔低,
周末假日就繼續有郊遊客,雙層+
冷氣+低地台,壽命真係唔太睇好。
PKD32 發表於 2017-9-11 00:45 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2017-9-10 18:27
年頭仲係冬天,話唔定用A95行住先,到6月就有新車行?用70xx機會好微,原因頭跨太長,好易掃下爬
仲有,如 ...

如果真係行到A95,應該就唔會短車
因為11同23行唔到雙層……
TankKingEH9697 發表於 2017-9-11 02:34 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-9-10 22:13
計正11有需要用雙層過3M,11講緊平日都四個字一班
以嶼南去東涌線計佢最密同多客,但衰路面冇計

其實3m都係20-25分一班 冇咩分別

大澳閒日唔多遊客 11班師父到站小休r爛腳都未開車 出去又係得半車人

坦克王EH 9697
hellomato 發表於 2017-9-11 11:46 | 顯示全部樓層

假如新巴要賣車,我估寧願會賣38都不會賣33:一來33比38載客量多出15人
二來38在某些特殊路面(如大潭水壩)反而沒有33靈活(因為車體寬度增加)

前面提到E400裝MAN偈,一來因為不用飲尿(但是要上歐6就要飲番)
另一個考量是D0636比ISL9輕——但是睇番只相差100kg左右;而且前面師兄提到
用MAN偈就要加強散熱,最終整套引擎系統可能跟康偈差不多重,所以都係用返康偈好過
保養方面:嶼巴之前都食過8部老烏蠅;再唔系咪叫城巴小蠔灣廠過隔離幫手整

我是一部小小MMC~~~~
GW4866 發表於 2017-9-12 03:56 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-9-11 11:46
假如新巴要賣車,我估寧願會賣38都不會賣33:一來33比38載客量多出15人
二來38在某些特殊路面(如大潭水壩 ...

無話寧唔寧願,你33未來幾年都會退哂
遲早咪又係要搵返38替,咁宜家賣走38系做乜

宜家賣走33就唔同,還掂矮仔突哂數,提早退緊d都無問題
襯仲有d命仔轉手比人頂住檔先都好

ky927 發表於 2017-9-10 16:14
33都夠期啦嘛.....

仲有歐三果批既 18年計仲可以頂到兩三年
打開門,行出去,去遠啲!
kei_hk 發表於 2017-9-12 11:35 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-9-10 23:48
我估: 九巴51現用AAU行,
除周末假期外唔會太多人搭,
因為而家已經有欖隧/西鐵,以至

我自己這樣睇﹐嶼巴當年幾部dart﹐係首批超低地台車﹐當年都係一個全新的產品。
全新產品未有足夠的實際運作考驗﹐底盤出現一些問題﹐亦唔係太出奇的事。
雙層的蠆初期都一樣有爆裂問題﹐都需要修補及加強處理。

而當年的嶼巴dart﹐同市區的車有不同的係用手動波箱﹐亦配用馬力較大的引擎﹐以應付舊東涌道的大斜路。
當配用大馬力引擎﹐便會同九巴M仔一樣﹐超出車陣原本預期的承受﹐車陣出問題的機會便會增加。

來到近年﹐超低地台的已經發展多年﹐實質營運數據亦增加﹐廠戶知道什麼位置受力要求較高﹐在設計上加以改良。

所以﹐現在的超低地台車行這些長斜路﹐會唔會易出車陣問題﹐我相信機會唔會太高。
除非﹐刻意配用超出車陣設計的大馬力引擎。

想問問﹐九巴行51的E200﹐除了加裝 "棍仔" 之外﹐有沒有加大引擎馬力?