hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴9,28服務調整消息(12/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴9,28服務調整消息(12/2起)

S3N280_FX8032 發表於 2018-2-3 23:13 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-2-3 14:08
已証實12/2起生效

一係唔改好心就過埋農曆年先改啦,2月16日及17日尖沙咀封路9號線及28都要改路及總站。你過埋農曆年先改都未遲。
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
ricky 發表於 2018-2-3 23:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-3 22:48
九巴最初想成條拉直,後尾有人阻頭阻勢,變成行彩虹道,再變成照舊入黃大仙總站,
對佢地目標客源的吸引力 ...

因為新蒲崗同黃大仙區議員反對,但其實果邊有好多替代路線
前荃葵青區居民
kmb71k 發表於 2018-2-3 23:45 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-2-3 22:28
9 號幾時經太子 ?

記錯... (sosad)
講旺角好似好啲?
一條經旺角邊皮, 一條經旺角中心, 感覺是重覆服務區域?

以上回應,是否可行?是否合適?
Ravenclaw 發表於 2018-2-4 00:43 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2018-2-3 22:58
比起尖東,最少冇左每晚泡菜團同做唔返尖碼彌敦購物線,咁算唔算陰先?

尖碼彌敦購物線? 泡菜團?

尖碼彌敦購物線唔覺得要用9仔去做...
GU9338 發表於 2018-2-4 00:51 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-3 22:48
九巴最初想成條拉直,後尾有人阻頭阻勢,變成行彩虹道,再變成照舊入黃大仙總站,
對佢地目標客源的吸引力 ...

其實 9 號新嘅「目標客源」會係邊度 ?
彩福 - 旺角有 2X , 黃大仙 - 油旺又有 203E ,
最尾順晒意又入彩虹道又入黃大仙 , 會唔會想執返彩福 - 黃大仙呢批短途客 ?

如果改線後班次唔太難睇 , 又加埋新界 BBI ,
對彩福吸引力應該大得多 , 九巴又順勢賺 $1.2 / 1.6 BBI 差價 , 未必無著數嘅
請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2018-2-4 01:01 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-2-3 23:45
記錯... (sosad)
講旺角好似好啲?
一條經旺角邊皮, 一條經旺角中心, 感覺是重覆服務區域?

有咩問題?尤其是 2X 得 30 分一班,9 又唔係密,重疊咪重疊

如果講重疊,而家條 9 咪同 95 203E 更重疊,係因為個別獨巿位先搞到要咁

我反而覺得,無其他辦法、資源有限的情況下,
其實更應該 2X+9X 各 30 分一班,彩福至太子/旺角一段平行,做聯合 15 分一班,
好似 45+46 咁,無人會鬧 45 46 麗瑤至旺角,或者 41 45 何文田至深水步重疊

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-2-4 01:05 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-2-4 00:51
其實 9 號新嘅「目標客源」會係邊度 ?
彩福 - 旺角有 2X , 黃大仙 - 油旺又有 203E ,
最尾順晒意又入彩虹 ...

其實最初好明顯係真係想做彩福往來油尖旺,但而家咁兜,一定做唔到

當時拉直方案 ban 後變 9+9A,好明顯係無辦法之下想做黃大仙 BBI 客,
但當然去唔到油尖旺,係倒退,於是又 ban

結果就越改越衰

而家既情況,我諗條線對三彩的用途都只係去黃大仙同埋做 BBI(如有),
絕少人會真係坐全程。
但如果目標係想做駁腳線的話,9A 係好過 9,
至少黃大仙/新蒲崗上山客係唔會受旺角塞車影響班次

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-2-4 02:30 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-2-4 00:43
尖碼彌敦購物線? 泡菜團?

尖碼彌敦購物線唔覺得要用9仔去做...

條6仔“購物線”比佢食左
10598C 發表於 2018-2-4 02:33 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-2-3 14:08
已証實12/2起生效

9延長後會否減班?
AV385 發表於 2018-2-4 05:51 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-3 09:01
有咩問題?尤其是 2X 得 30 分一班,9 又唔係密,重疊咪重疊

如果講重疊,而家條 9 咪同 95 203E 更重疊 ...

真的冇人鬧嗎?
45,46就唔評論,唔係我地頭
41,45何文田鬧左n年啦,只係冇人當係一回事,
尤其深水埗返何文田方向,所謂既聯合班次,算把啦
連290同290A兩邊總站一樣都可以有野講
2X同9X又唔係兩邊總站一樣,
仲要經過咁多塞車地區,
先達返彩福真係可能做到全日聯合班次嗎?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩