hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2017.09] UO870/871 香港<>成田 [多圖,有片] ...
開啟左側

[飛行報告] [2017.09] UO870/871 香港<>成田 [多圖,有片]

DIH 發表於 2017-10-21 14:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今年第三次去日本。

屋企人想秋天去多次,九月頭發現十一前去東京比較平,撞正快運有半價promo,於是又去搶了。去程$399、回程$339,計埋行李餐飲揀位連稅平均每人$1861。買機票至出發不足三個星期,我要在這段期間搞掂晒行程、酒店同租車,幸好本人請假比較方便。

至今搭過四次快運,每次都有新嘗試:
2015-04東京:第一次搭快運,亦係第一次搭廉航(無報告)
2016-09廣島:第一次用中場客運大樓,第一次網上訂餐(有報告
2017-03福岡:第一次起飛降落拍片(無報告,有片:1 2 3
2017-09東京:第一次用快運online check-in及預選座位

去程
日期:2017-09-23
航班:UO870
時間:11:20 HKG - 16:25 NRT
實際:11:36 HKG - 16:45 NRT(由Pushback至停定)
用機:A321 (B-LED),2017-06-06首飛,2017-06-14交付香港快運

今次冇得用中場,係巴士閘。

只有三個零月機齡的B-LED,搭巴士好難一鏡影全相(此兩張均在巴士上拍攝)

新款座椅,紅色係緊急出口legroom seat,我地坐後面紫色普通座位。今次因為想睇富士山,所以兩程都額外畀多$50揀位,但後來發覺呢$100使得唔係好抵,我地結果都係三個鐘前到機場,亦睇唔到富士山。

薄椅、無電視,即使裝了230座,legroom仍算可以接受。

掩飾不了的紅

Hi brother (B-LPL)

寫住A321點都要影下

互鎅

另一架A321(B-LEB)

Hi brother (B-LPI)

前屬新航的B-LNS
可見窗上有水點,當日出門時雷雨交加,即使搭的士都濕晒,非常狼狽。雨雲一直跟住我,到機場先停雨,起飛後無可避免要衝入雨雲硬食氣流,離開西貢後才平息。

聯合777

11:55 07R起飛

試新餐:味噌豬肉飯,好鹹好肥,但在飛機上撈埋白飯都算OK。

搭廉航唯一娛樂就係實體飛行圖。澎湖七美嶼:

左:望安島 右:將軍澳嶼

上:西嶼坪嶼 下:東嶼坪嶼

中:桶盤嶼 下:虎井嶼

新竹市、頭前溪

台灣至日本之間空域繁忙

原來係一架Scoot

後來又有另一架機向南飛

同Scoot分道揚鑣,佢應該去緊札幌。

接近成田已近黃昏,下面又多雲,原本特登揀位想影富士山,無行了。

降落後又係泊remote stand,要搭巴士去大樓。

停泊之後大約10分鐘落機,在巴士上再影一影。

巴士車程、入境、取行李總共只需約25分鐘,降落後35分鐘已經出到接機大堂,香港機場在這方面嚴重落後。

起飛片段:https://youtu.be/ko7E59WJfeA
降落片段:https://youtu.be/rzYP9KO4sFE

(待續)
 樓主| DIH 發表於 2017-10-21 14:47 | 顯示全部樓層

經過八日自駕遊行程後返到成田空港。一些highlights:

晴空塔

輕井澤白絲瀑布

松本城

黑部

立山

富士山

鎌倉大佛

東京鐵塔

台場高達

彩虹橋

回程
日期:2017-09-30
航班:UO871
時間:17:25 NRT - 21:45 HKG
實際:18:08 NRT - 22:11 HKG(由Pushback至停定)
用機:A321 (B-LEA),2016-10-17首飛,2016-10-27交付香港快運

全程飛行路線

我2015年第一次搭快運時,地勤係由ANA代辦,在成田T2用S區櫃檯,但現在改為由Swissport負責,用縮埋一邊的F區櫃檯,地方淺窄,行李車被拒諸門外。總共開四個櫃檯,三個做全套,一個做online check-in寄行李,即使前面只有三幾個客,由排隊到完成手續都要差唔多半個鐘,所以如果自己可以三個鐘前到機場寄行李的話,做唔做online check-in都冇乜分別。

當日早上香港有雷暴,來東京的UO870延遲,因此UO871都要延遲。

70H號閘,又係巴士閘。

閘口好近出境櫃檯,落到去時前一班HX609還未開始登機。

停機坪巴士

HX609完成登機之後繼續等

我唔敢行太遠,走上一層求其影,呢個位隔住往衛星樓的通道,要避人,又有條柱。華航A330-300 B-18311

AA B777-200ER N770AN

JAL B787-8 JA863J

JAL B767-300ER JA621J

JAL B787-8 JA827J

JAL B777-300ER JA737J

臨近登機時間,出現了一個glitch:

日本人的時間觀念:話17:35登機,的確就在17:35上巴士。17:45到達泊位登機。

快運第一部A321男人的浪漫

18:08 Pushback,繞行半個鐘後18:38於16R跑道起飛。

臨起飛前空姐同我核對訂餐,我訂三個,但她手上的資料只有兩個,經檢查登機證後證實我地的確係訂了三個餐。空姐抱歉表示所有士啤熱餐已在香港往東京一程售罄,剩低的熱食只有杯麵同叉燒酥,叫我地自行配搭食物,並要補付高出訂餐價錢的差額;令我不解的是原本跟餐送的支裝水,明明已確認我地有訂餐,都要另外畀錢買,所以我地拒絕。要了一個杯麵同叉燒酥,當時睇機上menu比熱飯貴$10所以補付$10,其後另一位空姐返來話發現網上訂餐係貴多$5(支水),所以退回$5。我訂的牛肉便當無唔見到,但睇相會發現少了味噌湯,因為在同空姐來來往往折騰期間唔小心將味噌湯倒瀉了。

傳說中的叉燒酥

飛飛下見到有個大城市,中間有條大河,認到係大阪。

甚至見到關西機場

日本沿海飛行路線

臨到香港前在汕尾對出兜了兩個圈,香港多雲所以乜都影唔到。

22:08 07L降落,22:11泊於中場201號閘,經過步行及乘搭無人駕駛後於22:35到達行李輸送帶。

香港機場之日常又再上演,最終等待40分鐘後於23:15即航機降落後1小時取得行李。由落機至拎行李的時間,長過由機場返屋企的時間。個個都又攰又餓,所以上次去米子返來我朋友話行李認領區應該整間café。

整體評語:
今次係我第四次搭快運,第二次分享快運的報告,亦係繼2015年後第二次搭快運去東京。價錢方面,上次正值DL退出、ET未到,各廉航亦未大展拳腳,平飛資訊不如現時般多,當年搭快運都唔平,無訂餐都要接近$3000;經過兩年來新對手加入及快運自身擴充,今次平均每人$1861算係正常表現。地勤服務上次係委託ANA用S櫃檯及泊登機橋,今次係Swissport用F櫃檯及泊remote,感覺係有降級。用機兩程都係簇新A321,性能及內裝唔錯,但似乎張檯比較細,檯面過滑,又冇cup holder,放唔晒端上來的餐飲。網上訂餐記錄與上餐資料不符就真係抵打,既然已經接納付款及在登機證上印了記號,為何會上少個餐?內部電腦系統一定係有嚴重漏洞(我好鍾意食野,搞錯我個訂餐係嚴重事件)。臨回程前一日,睇到快運竟然於黃金周期間取消多班首爾、大阪及名古屋航班,其後知道係因為人事問題,即時信心大跌,加上盛傳海航資金出現問題,HX/UO這種賣大包價錢都係while stocks last。儘管如此, 本人認為UO機師/空中服務員的技術/態度均屬良好。

多謝觀賞。
bam1a 發表於 2017-10-21 15:06 | 顯示全部樓層
長凳係咪好硬?
但飛機餐stock不足似乎都好深刻下,係咪計得太盡先有呢個問題?
 樓主| DIH 發表於 2017-10-21 15:16 | 顯示全部樓層

bam1a 發表於 2017-10-21 15:06
長凳係咪好硬?
但飛機餐stock不足似乎都好深刻下,係咪計得太盡先有呢個問題? ...

張凳普普通通啦,我個人prefer有點承托力好過軟腍腍。
個餐佢係計得太盡之餘自己電腦又出錯,我係網上訂餐點解會冇咗。
koneotis 發表於 2017-10-21 16:02 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-10-21 15:16
張凳普普通通啦,我個人prefer有點承托力好過軟腍腍。
個餐佢係計得太盡之餘自己電腦又出錯,我係網上訂 ...

仲要補錢果下抵死
明明係UO自己搞錯,咁樣難怪風評咁差
廉航唔代表可以咁樣
E21A 發表於 2017-10-21 18:36 | 顯示全部樓層

ET淡季來回連稅都只係2300,有787、46KG行李、meal
 樓主| DIH 發表於 2017-10-21 20:53 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2017-10-21 18:36
ET淡季來回連稅都只係2300,有787、46KG行李、meal

衰在太晏,成田到埗時租車公司已閂門,返香港時親戚返屋企太夜。
而且ET唔飛星期六,飛星期日加上咁夜先到,返港後得半日執行李。
如果我自己同朋友去就極有可能搭ET/HX。

之但係,今次返來之後有人話成日搭廉航,想食返正常有drink round的飛機餐。
cruisesnet 發表於 2017-10-21 21:11 | 顯示全部樓層
地勤係由ANA代辦,在成田T2用S區櫃檯,但現在改為由Swissport負責

SWISSPORT而家係大海航既, 當然用返自己人

比我就吾會接受要按menu價散買仲要無左支水,
照比錢買再返香港投訢.

另外, uo吾會預留d餐返香港果程賣? 太不可思議了
 樓主| DIH 發表於 2017-10-21 22:28 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-10-21 21:11
SWISSPORT而家係大海航既, 當然用返自己人

比我就吾會接受要按menu價散買仲要無左支水,

投訴,我打呢篇時都有諗過投訴,不過心諗付出的心力都隨時多過$5,將來用腳投票算。

唔知我有冇講唔清楚,空姐acknowledge我網上已付$70,由於杯麵加叉燒酥總共$75,所以只係要補$5(空姐係話可以自己揀相同價值的食物,但冇一個配搭係剛剛好,而屋企人需要熱食,無理由食百力滋薯片之類)。無論我點扭計都唔會有返個熱飯,更唔使旨意會退返個飯的錢畀我,當時人在機上,家人肚餓,惟有袋住先。至於支水,相比起個飯算係小問題,加上我地自己有在成田買水,唔想糾纏。

返香港航程正值晚餐時間,可以一個士啤熱飯都冇,真係唔理想,左支右絀。我覺得佢擴充得太快,尤其是東京線同JW/GK/ET埋身肉搏,一日4-5班,壓到個價好低。
bombmanhk 發表於 2017-10-22 00:17 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2017-10-21 18:36

淡季而家NH都成日減價
去程時間唔錯, 不過回程可能就唔係幾啱樓主同親戚
一係中午就返, 一係夜晚先返