hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋)

kmb71k 發表於 2017-11-1 20:10 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-11-1 17:10
6D直接延長做6P都可能有客,藍田油塘有幾多人知道6p存在,深水埗服務範圍又少過6D ...

長沙灣有40 214, 仲要條6P做乜? 貪佢可以遊車河?
唔好成日覺得會有人鐘意搭流水線由觀塘碌到長沙灣美孚
貪時間多得滯?

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2017-11-1 20:10 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-11-1 19:22
好做唔做,兜夠未?

2A縮返去蘇屋再拆多條2P特快

2A 2X已經夠亂, 呢條經果條唔經, 呢條唔經果條經, 再搞條2P真係亂過亂世佳人, 玩死乘客...

以上回應,是否可行?是否合適?
lsc04d11 發表於 2017-11-1 20:36 | 顯示全部樓層
擺明好多2蚊客投訴美孚冇車去蘇屋啦。已經讓左步唔入埋蘇屋總站O個邊……
suittie2000 發表於 2017-11-1 21:52 | 顯示全部樓層

咁兜法,搵鬼搭
樂仔〞 發表於 2017-11-1 22:55 | 顯示全部樓層
superlo 發表於 2017-11-1 14:52
尋日夜晚7點係藍田站見到6P尾班返蘇屋,兜完成個藍田山一個客都冇!

6P 尾車返蘇屋通常得 10 幾個客
TP人 發表於 2017-11-1 22:58 | 顯示全部樓層

"為方便蘇屋邨及李鄭屋邨的居民利用 2A 號線前往旺角,九龍城及東九龍"??而家唔係已經有796C出到旺角和九龍城咩? 仲要$4.6已經搞掂
至於東九龍,咪只係講緊淘大? 講到好似覆蓋到觀塘咁

佢話全日有748人於青山道永隆街站上落,佔樂華方向8%,
其實受影響人數唔少
唔通班官諗住青山道班乘客肯行番入保安道搭2A?
九巴又肯放棄呢個都算重要嘅客源先至奇怪
青山道人流肯肯定多過保安道啦
都唔知佢地諗乜

另外,仲會唔會諮詢埋油尖旺,九龍城同觀塘區議會?

創出自己一片天空  重新領回自我國度
12A 發表於 2017-11-1 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

現在觀塘區議員在新加坡考察中,但他們已知悉事情。
樂華區也是觀塘區一部份,但蘇屋有幾多人恆常上樂華,大家明白。
hon_son_wilson 發表於 2017-11-2 00:06 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-11-1 20:10
長沙灣有40 214, 仲要條6P做乜? 貪佢可以遊車河?
唔好成日覺得會有人鐘意搭流水線由觀塘碌到長沙灣美孚
...

2A繞經保安道/蘇屋/李鄭屋的確方便區內流水客,亦有利9巴用長途價做短途客。

但來往九龍東觀塘道而言,2A/6D九龍城轉乘觀塘路線根本係慢+低效率。
2A主要功能只係兩段流水:美孚至亞皆老街之間、樂華落山至旺角。
6D/6P繞經彩虹道,主力做九龍城、黃大仙,6P班次亦與觀塘道通勤時間有差距,而且兜路。
話6P少客,假如叫觀塘新界線兜上慈雲山,觀塘都唔會多客啦。
所謂「觀深有214,296C,40」,要蘇屋/李鄭屋乘客行去美孚/荔枝角道/畢架山,
或者觀塘半山徒步上落觀塘道,咁就叫服務左觀深的話,根本講唔通。

唔好話直達特快喇,蘇屋/李鄭屋有一條巴士線唔兜路、就腳,
或者快捷轉乘去到觀塘至藍田嗎? 譬如S3BL100建議的"平田-蘇屋"路線
請問9巴近年有類似為深水埗-觀塘道乘客設想的正常建議嗎?

GW4866 發表於 2017-11-2 05:14 | 顯示全部樓層
其實2A根本可以直接縮短去返蘇屋,只要加密2X
好過條線繼續左兜右兜,縮短唔減價仲慳到車
除咗樂華來往美孚受影響外基本上其他車程都有替代
美孚來往旺角本身都有6號仔搭
來往亞皆老街/荔枝角道有2X
青山道/蘇屋*/淘大亦有6D
*美孚來往蘇屋係都要去正門口既大不了搵6D兜,再唔係用6E(觀深)兜

而觀深問題應該要開返條類似6E既物體
打開門,行出去,去遠啲!
HR1377 發表於 2017-11-2 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2017-11-1 22:58
"為方便蘇屋邨及李鄭屋邨的居民利用 2A 號線前往旺角,九龍城及東九龍"??而家唔係已經有796C出到旺角和九龍 ...

蘇屋出旺角已經有2,去九龍城已經有796C, 仲駛乜將2A繞經蘇屋

如果美孚至蘇屋真係有需求,不如開條小巴好過啦

至於觀深線,始終老龍經常塞車,行車時間未必快過MTR,巴士公司唔肯開全日線

至於觀荃路線,其實將40全日改經青山上路,然後開辦40A, 走線與現40一樣已經搞掂,只不過觀荃仲未真正做到點對點服務。