hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 東九龍A線重組
開啟左側

[舊瓶新酒] 東九龍A線重組

樓主| castanopsis 發表於 2017-11-29 11:58 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2017-11-29 09:07
康翠由 A29P > A29
感覺又黎多次加班換車程減慢 ? 康翠搭 A29 去到坑口 , 本來嘅 A29P 會唔會已經過埋四順  ...

都有考慮過康翠會唔會有意見
重點在於行車時間差距究竟有幾大
而我發現條數計出來,原來影響遠不及想象中咁大

參考九巴ETA:
290A翠林至紅萼樓——29分鐘
290A翠林至銀澳路——13.1分鐘
296C唐明街至麗晶花園——15.6分鐘

所以至少入機場方向,A29唔會慢過A29P
當然將隧繁時會塞車
但值得留意既係,A29朝早最多客既兩三班車,到將隧既時候係未開始塞
所以大部分A線既使用者唔單止無慢過,甚至有機會快咗

至於返康翠方向
唔少版友都提到,A29同A29P返到寶林既時間相約
由此推斷,A29如果飛走黃大仙幾個站
應該係可以同A29P同樣時間甚至更快返到翠林

如果加上服務時間同班次都有改善
有理由相信康翠會肯袋
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-29 12:12 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-11-29 10:22
小弟正是將軍澳人。不可否認的是,繁忙時間爬山出將軍澳係好過塞將隧。
尤其對康翠來說,山上走點都好過陪 ...

對康翠而言,行山出確實係比較直接
但由於A29P要兜秀明道同四順內街,時間差距無想象中咁大
呢點我上面列出來既ETA資料都顯示到出來

而A線最多人搭既時段,將隧未開始塞車(去市區返工既人無需要咁早出門口)
所謂繁忙時間爬山好過塞將隧,其實喺A線身上好可能無咁重要

當然馬游塘呢點真係無得搞
真係只可以學上面版友話,改用290>龍運A線
但考慮到條村既人口,交通由其他區主導無可厚非
真係想改善馬游塘交通,將著眼點擺落98A/C服務質素上面,可能會比較實際

另外,on an unrelated note,馬游塘地理上其實同將隧轉車站好近
如果未來可以有行人系統駁到轉車站,條村既交通即刻好好多
當然政府角度為咗馬游塘起lift塔合唔合符成本效益,就係另一回事

(其實話說馬游塘宜家都已經有條村路落將隧口/寶達消防通道,唔知你有無行過?)
10598C 發表於 2017-11-29 17:45 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-29 12:12
對康翠而言,行山出確實係比較直接
但由於A29P要兜秀明道同四順內街,時間差距無想象中咁大
呢點我上面列 ...

98A同98C除左收車問題之外,對於馬游塘村嚟講,基本上都好難做到啲咩走線上嘅改善

不過你講開有路落將隧口又啱,A29到時候加個將隧轉車站比馬游塘佢地上車其實都可以,最驚到時候班寶琳坑口友出嚟鬧城巴搞慢車程

btw,以我作為康翠人,將A29拉上嚟我絕對樂意,反正而家A29P通常一粒鐘返到嚟康翠,A29密左車,又快E22A半粒鐘嚟到將軍澳,其實同A29P差唔多,起碼我唔會咁在意慢左嗰幾分鐘

transbus 發表於 2017-11-30 00:57 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-29 11:39
兜藍田停法院係為咗補償A22縮短
除非搵到其他方法處理藍田站同翠屏問題,否則A29X點都要咁行
而講真,藍田 ...

慈竹獨立成A線,客量隨時少過A29P..

難在九龍A線係老城,
冇得搞有效轉乘駁車,
只可以串聯小區開疏車線。

兜太多又變成E22A N26 N29..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
miklcct 發表於 2017-11-30 17:14 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-29 17:45
98A同98C除左收車問題之外,對於馬游塘村嚟講,基本上都好難做到啲咩走線上嘅改善

不過你講開有路落將隧 ...

對康翠來講,點都係揾山路車落山接駁最好啦,搭290落到山轉機場巴最快最直接。
進智公交
10598C 發表於 2017-11-30 17:20 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-11-30 17:14
對康翠來講,點都係揾山路車落山接駁最好啦,搭290落到山轉機場巴最快最直接。
...

唔好意思我真係完全唔明你講乜
有A29(P)同E22A點解要搭290落彩虹轉車?比多11蚊嫌錢多?嫌身痕攞住行李上上落落?
HM3044 發表於 2017-11-30 18:52 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-11-30 00:57
慈竹獨立成A線,客量隨時少過A29P..

難在九龍A線係老城,

慈竹要連埋樂富九龍塘一齊做先得

反而建議
A29P 改行安秀道(可視乎情況繞經寶達總站)
A26 直接用E22P走線
A29 加停德福、牛下,加密至15分鐘一班
E22 改行牛頭角道
E23 縮返落彩虹
A23 慈南 富山 鳳德道 竹園 樂富起跟E22上公路
A22 縮返落啟德/啟業,並加經紅磡碼頭

miklcct 發表於 2017-11-30 19:30 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-30 17:20
唔好意思我真係完全唔明你講乜
有A29(P)同E22A點解要搭290落彩虹轉車?比多11蚊嫌錢多?嫌身痕攞住行李上 ...

康翠無A29,有嘅話(假設係寶琳拉上去)都會太迂迴無吸引力有A29P當然最好,但係車疏,未必就到飛機時間
E22A就搭到天荒地老都未到機場
咁要趕飛機,如果唔好彩夾唔到A29P時間,最好當然係290落山轉車,尤其係而家A29已經加到20分鐘一班,好好等。
進智公交
10598C 發表於 2017-11-30 19:30 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2017-11-30 18:52
慈竹要連埋樂富九龍塘一齊做先得

反而建議

E22其實建議跟101咁行,去程牛頭角道回程觀塘道
而E23我相信冇乜可能縮返落彩虹,鳳凰基本上唔會放走條E線
建議E23不變,再另開A23彩虹↔富山↔慈雲山中↔鳳凰↔竹園南↔竹園↔樂富↔九龍塘↔機場
10598C 發表於 2017-11-30 19:41 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-11-30 19:30
康翠無A29,有嘅話(假設係寶琳拉上去)都會太迂迴無吸引力有A29P當然最好,但係車疏,未必就到飛機時間
...

其實唔算迂迴,尤其如果A29拉上嚟變20分鐘一班,多10分鐘車程我地絕對唔mind,起碼易等過A29P好多
講到底因為A29形象好過A29P好多,而家都有唔少康翠乘客係落寶林搭A29(btw E22A轉A29係有優惠)

但係講到290就咪玩啦,本身都20分鐘一班,我落觀塘轉A29都唔會特登落彩虹,只係邊架嚟就搭邊架先(等於我去地鐵站唔落寶林嘅話,就係出去等98A或者290,邊架嚟先就上邊架),同埋搭得290我不如轉A31算啦,平好多

同埋其實真係要搭A29P去機場一定提早十至十五分鐘出門,以頭班車計,佢0540將軍澳站開,我0540就要去到個車站,到時候走咗分分鐘等160分鐘就喊都無謂