hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 青衣及荃灣區往西南九龍路線重組(第二版) ...
開啟左側

青衣及荃灣區往西南九龍路線重組(第二版)

kokchun 發表於 2006-6-12 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-6-12 13:12 發表

咁講法你不如索性叫41A轉做兩味線好過喇!
家陣既班次仲唔夠疏咩!
你再咁cut即係進一步叫人去搭地鐵

你淨係特快出旺角已經係賣點啦

連現時既 42A 都唔見得有足夠客源做特快之下
唔認為 41A 有足夠客源囉

原帖由 kingprowm 於 2006-6-12 13:15 發表

大部份新界出市區/過海線非繁時都唔夠客0拉, 咪一樣全日行走,
唔通咁就唔應該俾 41A 改特快咩 !

改一條 41A , 一定會有其他聲音再改特快

而且, 41A 仲有地鐵輔助

原帖由 KY9143 於 2006-6-12 13:33 發表

實際情況又在於
43C能否分流42A?

Why not ?
42A 係 43C 加密版
43C 係 42A 平價版

各有各固定客源
Timothy 2B
~誰@359~ 發表於 2006-6-12 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2006-6-12 16:32 發表

Why not ?
42A 係 43C 加密版
43C 係 42A 平 ...

咁係咪表示如果43C可以加密,就可以唔要42C?
字大只顯得人自大
Ketsu 發表於 2006-6-12 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2006-6-12 16:32 發表

咁我又願聞其詳喎
閣下又響邊度睇到42A唔夠客做特快呢?
你唔係諗住搬242x下晝既客量出黎講呀話?

仲有山上還山上
山下還山下
唔可以咁拎黎比較既
(42A仲要只係去佐敦
41A就去到尖東)

你繁時響尖沙咀搭荃灣線
如果你唔覺得係受罪既話
你既忍耐力認真唔錯...

仲有既係41A除左總站之外
其他響青衣既站唔算近地鐵
(雖則肯定冇42A行既地方隔咁遠)
有d 地方甚至連配套交通
都做得唔係做得咁好

所以地鐵真係唔趕時間都唔想搭佢r
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-12 16:41 發表

咁係咪表示如果43C可以加密,就可以唔要42C

請問閣下係想講42A定43C呢?
點解突然會講左42C既?

Abusing dead rule -> Denial of reality
chrisappear 發表於 2006-6-12 17:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-12 16:41 發表
咁係咪表示如果43C可以加密,就可以唔要42C?

唔得,最關鍵係42A覆蓋範圍比43C為廣.
無42A,長亨/長宏乘客怎樣去西九龍?
238X 發表於 2006-6-12 21:51 | 顯示全部樓層
見到有人咁樣回 38A 個建議,
我諗有 D 野要澄清一下。

綠小服務好唔好同有無 38A 其實無乜關係。
未有 404M 果陣 38A 已經係咁,有左之後
都無乜分別。葵芳去海濱 38A 從來無主導過。

綠小取代唔到 38A 最大原因唔係 38A 超平、
綠小服務唔好 (記住: 38A 一加冷就係綠小平 D)
綠小服務唔好,只係後天不良,更重要既係
有先天不足。小巴只能載十六人,繁時無幾
條線揀就要等幾架車。就算俾你叻到 88D ,
咪又係咁。

再睇番 30 / 30X / 38A 成組配搭:
30 點衰都好,佢點都係荃灣西北出葵涌
東南獨市。 38A (甚至 34) 點改都改唔到。
唔好同我講搭 265M, 269M,回程迫人俾
九個一,點都講唔通。

30X 九龍點行無所謂。你 skip 深水埔,我諗住
skip 旺角 (行界限街天橋、公主道),雖然爭好遠
但點都要改快呢點同意。
不過我心目中既 30X 會真係做荃灣市多過做荃威,
所以我一定會留 230X,而 30X 就會改行沙咀道
──改經西九龍走廊 (或者公主道) 夠抵銷大河道
扭番出祈德尊時間有餘。

至於 38A 個做法最大敗筆唔係唔返海濱。
對我而言返西站分別不大 (落大雨除外)。
最大鑊係,麗瑤同祖堯始終無乜板斧可以分享
一條荃灣線而又唔兜到嘔...
(係喇,就係呢 D 地方應該用單層車甚至小巴喇)

最後想講,大 project 唔一定問題好大。
只不過完全重組永遠比開新線難取得共識。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kingprowm 發表於 2006-6-12 22:19 | 顯示全部樓層

咁又點, 269B & 269C 都唔見得夠客全日分拆,
元朗果條都還好, 但天水圍果條非繁時客量甚低,
再加上兩線分拆時西鐵已經通車,
一樣可以全日分拆 !

所以冇理由唔俾 41A 改特快 !
 樓主| KY9143 發表於 2006-6-13 01:39 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-6-12 21:51 發表
見到有人咁樣回 38A 個建議,
我諗有 D 野要澄清一下。

綠小服務好唔好同有無 38A 其實無乜關係。
未有 404M 果陣 38A 已經係咁,有左之後
都無乜分別。葵芳去海濱 38A 從來無主導過。

綠小取代唔到 38A ...

觀乎而家230X同30X分別其實只係在於條西九龍走廊,
其實30X上到西九龍走廊,
已經同230X冇分別...

問題只係在於入唔入尖沙咀...

Beautiful Fighters
 樓主| KY9143 發表於 2006-6-13 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-12 15:49 發表
有問題…點解230X要Cut?230X入尖沙咀
但係改完條30X都唔入尖沙咀喎

呢個好明顯我左烏龍...

睇漏左野..~_~
AVD1 發表於 2006-6-13 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-13 01:39 發表

觀乎而家230X同30X分別其實只係在於條西九龍走廊,
其實30X上到西九龍走廊,
已經同230X冇分別...

問題只係在於入唔入尖沙咀...

題外話
30X 當年開線係經 TST
但係運輸署 唔比
所以先搞左條 NR30 o既 村巴
之後 九巴 見到咁好客
先開左條 230X

姐係如果 30X 姐 TST
230X 以經可以 Bye Bye

OT. 新 o既 38A 點起 關門口街 上 葵涌道 呢 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| KY9143 發表於 2006-6-13 13:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-6-13 13:27 發表

題外話
30X 當年開線係經 TST
但係運輸署 唔比
所以先搞左條 NR30 o既 村巴
之後 九巴 見到咁好客
先開左條 230X

姐係如果 30X 姐 TST
230X 以經可以 Bye Bye

OT. 新 o既 38A 點起 關門口街 上 ...

A...打錯字...
應該係青山公路先岩