hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

S3BL100 發表於 2018-1-4 23:24 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2018-1-4 23:00
君不見290X空降十部車?做唔做睇九巴嘅啫,起碼今次就只係偷690少少車(which唔比佢偷都遲早減班無左)
...

正如我之前所講,我好相信 290X 最後唔會大部份都係空降資源

好可能 95M 98A 98C 98D 296A 都要幫手找數,不過減一部車,班次唔跌穿 20,就唔駛寫落 RPP 咁解

不過學 174 兄話齋,690 寧願佢斬走朝早入將軍澳、夜晚出中環,都好過非繁減到 30 分一班

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 10 英雄所見略同

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
cwsj2003 發表於 2018-1-4 23:35 | 顯示全部樓層
98A特別班咁改同冇改有咩分別,都係冇吸引力
無論康城/坑口客,出觀塘仲要經寶林先上將隧,晒時間你一係做康城直出,一係就坑口直出上將隧,如果唔係改嚟托咩

康城人收$6.8仲貴過地鐵

坑口人收$6.1(比地鐵只平6毫子),要快寧願搭貴得多102小巴都唔會搭你所謂隧道車入寶林
就係因為直出夠快,最近仲要加到差唔多十蚊
如果佢98A特別班肯學小巴咁坑口直出,點都引到客掛雖然巴士行得慢啲

3ASV174 發表於 2018-1-5 00:22 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-4 01:46
你地班山上版友不斷吹,話690好過692/694好多
但唔知點解我次次見,都唔覺得690客量有幾好
下午四五點返 ...

呢個星期我搭左 3 晚 690 返將軍澳,
一晚搭下繁城巴尾車(1851),兩晚搭九巴頭車(1910),城巴呢晚派大八同前車追到只隔 6 分都唔止坐滿窗口位,前車係坐滿,
九巴頭車兩晚都派 12 米,一晚係 ATENU,兩晚都企人,呢個客量係 20 分鐘一班 ATSE 做得完嗎?

呢條線依家未夠 4 點回程返將軍澳已經開緊 15 分一班,比 692 694 都要密,呢段時間就算變返 20 分問題都不大,
繁時逆向減班或者朝早過將軍澳 / 夜晚過中環減到 30 都仲係合理安排,但下繁係開緊最密 12 分班出 12 米都經常坐滿甚至要企,根本早就要全線派返大車,仲想減到 20 傻的嗎?

如果同 694 比較,
繁忙時間 690 客量明顯高一截,晚繁去到七八點 690 係仲講緊坐得滿 12 米高載,694 派 38xx 過七點已經連窗口位都唔滿,
當然整體計日客量兩者都唔會係高,但客觀數據係 690 日客量早幾年都高過 692 694 三成以上,講緊當年 690 下繁都仲係甚少坐得滿,依家係成日企。
如要討論,請先自貼差餉單一次
Phoenix 發表於 2018-1-5 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層

何止下繁回將軍澳,我2014-16年曾經常坐2150經過天后那班690回家。城記用12米係刚刚好坐满,一改用70XX,過新光就要企返将军澳。所以我係好唔明,何以面書將軍澳谷有2-3位谷友,會唯恐690死唔去似的。
0q9w8e 發表於 2018-1-5 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2018-1-5 01:07
何止下繁回將軍澳,我2014-16年曾經常坐2150經過天后那班690回家。城記用12米係刚刚好坐满,一改用70XX,過 ...

我淨係見到有人要求兜坑囗咋喎...
10598C 發表於 2018-1-5 01:30 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-1-5 00:22
呢個星期我搭左 3 晚 690 返將軍澳,
一晚搭下繁城巴尾車(1851),兩晚搭九巴頭車(1910),城巴呢晚派 ...

基本上年年工展會我都會去一次,每次翻屋企都係搭690,而基本上呢幾年真係見證著690啲客量回升返

兩年前嗰陣690城巴仲係派緊單層車(Man),我係電照道上車,已經企緊三兩個,之後直程企到頂閘咁制

今年,我搭到嘅係84xx,雖然載客量係單層嘅double以上,但都坐到大半,講緊嗰陣係晏晝三兩點呢啲最頹嘅時間

近年690無論係上繁定下繁都多左人,網上亦都有唔少片段指責九巴開細車搞到頂閘留後,而我亦都留意到主要係九巴派細車,城巴好多時候都已經用緊12米,除左一架7500咁大把(呢排都少見佢行690)

690當前要做嘅係執去程走線同執時間表,將逆繁忙方向減班,至於非繁轉30冇所謂,但應該轉定點同盡快加ETA(城巴時段),至於繁時,難得690做返起,唔應該減班
GW4866 發表於 2018-1-5 02:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-3 13:12
you win...

搞得成,真係可以慳 5 部車,大把野可以玩

不過我會比較擔心回程收費問題,同大角咀反應

咁都比佢諗到...無得輸

其實13D撤大角咀有咩問題?沿路去到觀塘有16

另外翠屏將會有89X搬入而無位
打開門,行出去,去遠啲!
abcsamson 發表於 2018-1-5 03:56 來自手機 | 顯示全部樓層
98A特車要開首先要新巴交796S(將南至觀塘專營權)出黎,可是碌埋坑口同寶琳純粹呃里數搶康城人錢,不然環保路直出就要收番98A原價,甚至可能因太短要跟296A收法。另290X「假特」除非環保路後直碌上山,否則不如淨做安達無咁蝕車,或者同290交換觀塘段走法咁仲好D。
abcsamson 發表於 2018-1-5 04:02 來自手機 | 顯示全部樓層
咁問巴打們,796P九龍段要跟98D咁碌法,究竟碌將南好,定係坑口+寶琳快D到尖東呢?
GW4866 發表於 2018-1-5 04:08 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-3 11:39
咁行其實都只係做少個尚德,正如我之前所言,
我唔認為呢少少時間會趕晒調景嶺同海皮客走

九巴無必要就你新城而放棄條296D比埋尚德佢做

拎資源就咁開296P全日同296C單向飛旺角誘因唔算大
咁玩法兩條又係做埋差唔多既野,兩者完全分工就話諗下用296D換
至少可以諗下將條296C再執到做埋觀青果份,先行青山道/元州街果邊再經興華街落返去填海區

S3BL100 發表於 2018-1-3 11:46
點會做衰條 98C 盤數呢?如果淨係繁忙時間拆,
又加一蚊車費,加埋回車快唔少,盤數會好左就真

不過我好想知點解佢地會覺得驚做爛盤數

98C再加就貴過去荃灣既290系啦
打開門,行出去,去遠啲!