hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議286M改為繁忙時間服務及89C不經石門
開啟左側

建議286M改為繁忙時間服務及89C不經石門

bennyho1004 發表於 2018-1-13 02:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

286M將會改為繁忙時間
286M 馬鞍山市中心-黃大仙

原線至錦泰苑
富安花圜總站
亞公角
沙田醫院
大老山隧道
碧海樓
四美街
龍逸樓
黃大仙總站
黃大仙警署
鳳德商場
鑽石山站
返回原線

班次: 0700-0900 12
         1600-2000 12
89C來回程全日不經石門/第一城外圍,於繁忙時間內將不經彩虹
非繁:15
繁時:10

89D全日不經亞公角街,往藍田方向不經彩虹,往新界方向於下繁期間不經彩虹

繁時:5-6
非繁:10

補償方案:

85M於將全日出大老山後加停碧海樓,於286M服務期間不經富安花園

班次:繁時加密至8-9

新線: 289C 白石角-麗港城

白石角 8.6
科城路
科研路
科學園第一期
香港生物科技研究園
水上活動中心
大學站
濱景花園
中華電力-沙田中心
達利廣場
碩門村
歷奇單車場
大老山隧道
碧海樓
啟業村
九龍灣站
牛頭角下村
觀塘道休憩處
創紀之城
觀塘市中心
開源道
偉樂街
麗港中心
麗港城商場
麗港城總站

麗港城總站
麗港中心
偉樂街
觀塘碼頭
敬業街
成業街休憩處
駿業里
創紀之城
定富街
牛頭角下村
德福花圜
九龍灣站
啟泰苑
紅萼樓
大老山隧道7.3
源康街
石門站
達利廣場
中華電力-沙田中心

濱景花園
大學站 4.0
水上活動中心
香港生物科技研究園
科學園第一城
科研路
科城路
白石角總站

非繁 20
繁時 15
假日 15-20

74D來回改經大埔公路,於大埔區內增設10.1雙向分段收費

74A取消

AV296 發表於 2018-1-13 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
請考慮車源。

請考慮實際乘客量能不能支持那麼密的班次。

請做一做功課,某些總站已滿。
kmb71k 發表於 2018-1-13 19:26 | 顯示全部樓層
將74D由快變慢足以BAN咗你個建議

而且74D係做緊雙向客, 有人會在白石角搭佢返大埔, 唔熟悉客源就唔該唔好亂改

仲有你次次成日將白石角往返九龍東由快變慢, 次次建議都要兜多個石門, 白石角同你有仇?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| bennyho1004 發表於 2018-1-14 03:24 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-1-13 19:26

而且74D係做緊雙向客, 有人會在白石角搭佢返大埔, 唔熟悉客源就唔該唔好 ...

白石角果到一係開綠小做,
現時74D既情況完全係唔理想所以先去同74A重組.
74D行埔公都只係慢3-4分鐘
白石角果到王客量太少所以一定要拉埋石門先可以有客,
車程慢左但等車時間少左相信可以被接受
currypig 發表於 2018-1-14 08:06 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-1-13 19:26

而且74D係做緊雙向客, 有人會在白石角搭佢返大埔, 唔熟悉客源就唔該唔好 ...

白石角由快變慢,但車費平左好多,同班次加強左
兩者比較下,其實唔係一件壞事
不過無啦啦將74D 推上山黎殺條74A,就未免多此一舉
仲要行遠好多屈返入大老山
Dexter981 發表於 2018-1-14 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層

89C繁時開10分鐘一班+飛石門我都仲可以接受。非繁靠石門生存仲改快?89C肯定死得仲快
Dexter981 發表於 2018-1-14 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2018-1-14 08:06
白石角由快變慢,但車費平左好多,同班次加強左
兩者比較下,其實唔係一件壞事
不過無啦啦將74D 推上山黎 ...

仲有74D,74A九龍一段服務範圍根本唔同
74A取消的話富豪一段如何處理?
kmb71k 發表於 2018-1-14 20:20 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2018-1-14 03:24
白石角果到一係開綠小做,
現時74D既情況完全係唔理想所以先去同74A重組.
74D行埔公都只係慢3-4分鐘

你接觸過74D未?
你根本唔理解74D客源喺邊
我講過74D唔係剩係做白石角出觀塘
佢另一任務係白石角往返大埔
唔該唔知條線客源喺邊就唔好亂改

條線出觀塘剩係識諗單一方向
完全唔知返大埔都有客源

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| bennyho1004 發表於 2018-1-14 22:57 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-1-14 20:20
你接觸過74D未?
你根本唔理解74D客源喺邊
我講過74D唔係剩係做白石角出觀塘

我話開綠小係補大埔-白石角位,
再唔係247P全日去解決反正馬鞍山已經爭取左咁多年.
殺74A反正九巴想做咁多年咪用條大隧線俾埔公
89C非繁唔洗膽心無客因為改快後會食到286M+89D客
Dexter981 發表於 2018-1-15 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層

286M本身唔多客,89D亞公角一段又唔多人。谷唒落89C有用咩?74D問題已經有人講過,係無可能改
碩門邨直接開84X出九龍東都好過拉去白石角燒錢