hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運署計劃縮短68F至元朗站
開啟左側

運署計劃縮短68F至元朗站

樂仔〞 發表於 2018-1-16 21:58 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-1-16 21:40
入元朗一向都無大問題 , 從來出事嘅都係返青衣方向
以前 264M 都係甩但係一程過 , 而家欖隧 279X 就無定向 ...

話說 264M 好似有唔少客係跌咗落西鐵到
因為班客係咪都要轉嘅時候,明顯大馬路輕鐵 + 西鐵班次密密到比 68E 279X 有優勢好多

不過當年 264M 又係衰嘅
繁時最多人搭嘅時候 D 車有咁細出咁細,非繁無人搭嘅時間就有咁大出咁大
唔趕客就假啦
kingprowm 發表於 2018-1-16 21:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-16 21:49
感覺差,可以大馬路馬路抽車做
元朗咁大,元朗南一條市區線都無係一件好合理的事?

咁如果一條線行晒大馬路和18鄉路都得,咁咪大家都有一程過既車搭囉,不存在搶線

車源方面,本身 68E 有 4 部單層掛牌專做 68F,咁 68F縮短左咪可以加車做 68E
kingprowm 發表於 2018-1-16 22:18 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-1-16 21:58
因為班客係咪都要轉嘅時候,明顯大馬路輕鐵 + 西鐵班次密密到比 6 ...

唔出奇,因 68E 青衣站上車的人明顯比 264M 少很多,而青衣上 279X 在大欖隧道轉車的人也不多,搭 279X 的人的確目的地都係上水轉火車,所以流失去西鐵絕對好大可能

以前假日見青衣站等 264M 每次都最少三四十人,一定坐滿直梯車既窗口位,長安長亨可以上到滿座,現在 68E 同時間都係最多上十多人,68A 比佢更多人等
lsc04d11 發表於 2018-1-16 22:20 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-1-16 21:59
咁如果一條線行晒大馬路和18鄉路都得,咁咪大家都有一程過既車搭囉,不存在搶線

車源方面,本身 68E 有  ...

如果一條線行哂大馬路及18鄉都得,不如268c,68m,968都serve哂兩邊。繁時先分兩區,連埋朗屏新發展部份就3區
講到呢度,諗起呢啲線咁密,263m,63m,264m最密試過幾密,即係去青衣都不太重要啦
GU9338 發表於 2018-1-17 00:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-16 21:49
感覺差,可以大馬路馬路抽車做
元朗咁大,元朗南一條市區線都無係一件好合理的事?

莫名奇妙
明明只係講緊青衣方向發生緊嘅問題 , 都未帶到任何主觀意見
我幾時講過話要搶元朗南巴士線 ?
定係你已經神經緊張到見到任何風吹草動就覺得我地逼害緊條 68E/元朗南 ? 傻的嗎 ?

隔離 95 個 thread 已經見你上綱上線到一個點 ,
估唔到呢度你亦如是
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2018-1-17 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-1-16 21:58
因為班客係咪都要轉嘅時候,明顯大馬路輕鐵 + 西鐵班次密密到比 6 ...

可能會有,
但西鐵東涌線又唔係密車,仲要盛惠 $18.7
我就唔見得鐵路好吸引
wongholeung123 發表於 2018-1-17 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層

其實將68a拉入元朗站咪得lor
053h4 發表於 2018-1-17 02:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-1-17 02:39 | 顯示全部樓層
元朗南客量低過大馬路青衣客,要後者就前者根本不合理,總之無論如何都要爭取青衣必定要有返直達整段元朗大馬路的服務,不管是 68A 改去元朗站又好,68E 出大馬路又好,或者 68E 同時服務大馬路和十八鄉路又好,另開新線又好
kingprowm 發表於 2018-1-17 02:49 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-17 02:10
首先,有消息人仕指九巴係有意用68F取代68E的元朗南服務,拉出大馬路
同時,儀論本版或本post,亦有人指68 ...

現在 68E + 68F 加埋用 9 部車,將 68E 5 部雙層車改行大馬路去青衣,將 68F 4 部單層車改為服務元朗南班貴客,並延長到荃灣站