hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港應否把中文停止列為官方語言
開啟左側

香港應否把中文停止列為官方語言

komodo 發表於 2006-6-14 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2006-6-14 11:31 發表

題外話,有少少保留。

法國人寫的文章,當然係由法國人的觀點出發。事實上,根據維基百科,洛林和阿爾薩斯兩省在1639年前為神聖羅馬帝國管轄,為日耳曼人居住的地方。其後在普(德)法之間數度易手。事實上,該省仍有居民以德文方言為母語。
傘外的世界有一片蔚藍
Ketsu 發表於 2006-6-14 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-14 11:59 發表

新加坡華人都算少數?四分三新加坡人民都係華人wor!

同埋家陣40歲樓下既香港人普遍都識英文,就算香港只得英文
做官方語言,隔膜唔會好大。

你可唔可以解釋下「識」既定義呢?
淨係識睇?淨係識聽?識聽但唔識講?
乜野叫做識先?
識睇都唔代表聽同講得到喎
(中文都好普遍多人識睇啦
但又幾多個識普通話呢?
都係中文黎喎)

如果你下面既回文係成立既
我諗我都可以咁講
「如果政府要將英文作為官方語言,相信政府總部肯定要預備定間大房收反對信。」

原帖由 M 於 2006-6-14 11:59 發表

我都想,但係香港人普遍都對內地同胞無好感。
如果政府要將普通話作為官方語言,相信政府總部肯定
要預備定間大房收反對信。

對內地同胞冇好感
同講普通話又係冇關係喎
一黎用普通話既地區
唔係淨係得「神聖既我國」
二黎內地既同胞亦唔係淨係講普通話
有d 甚至係同我地同聲同氣既
亦有d 分分鐘亦係唔識普通話

我諗你要搞清楚
Abusing dead rule -> Denial of reality
DC5 發表於 2006-6-14 14:52 | 顯示全部樓層
雖然香港作為一個國際都會,英語是重要的。但香港是冇可能停止中文為官方語言,停止中文為官方語言是「政治不正確」。中文一直是港人的母語,無理由強行停止中文為官方語言。現在中國漸漸富強,中文的重要性逐漸提高。不少外國人都學中文,身為中國人無理由中文都唔識,真係笑死人。香港作為中國一部份,係冇可能停止中文為官方語言。作為一個中國的特區,強行改用外語作為母語是十分「可悲」。咁做同「搞分裂」無異!
DW8306 發表於 2006-6-14 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 DC5 於 2006-6-14 14:52 發表
雖然香港作為一個國際都會,英語是重要的。但香港是冇可能停止中文為官方語言,停止中文為官方語言是「政治不正確」。中文一直是港人的母語,無理由強行停止中文為官方語言。現在中國漸漸富強,中文的重要性逐漸提 ...

咁搞法,樓主會唔會因為傷害中國人民"感情"而返唔到大陸架?
或者又可能中共向佢停止發放__糧呢...

*請自行配對適合既生字,多謝
marklam 發表於 2006-6-14 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-13 23:39 發表
老實講,香港係一個亞洲都會,英文對香港係十分重要。
再加上,香港曾受英國殖民統治,香港人既英文程度點都
要有返咁上下先可以避免邊緣化。

我覺得香港政府無必要咁樣做,但係我希望政府規定所有
移居香港 ...

你的原意是好的,但在政治及民權掛帥的香港,
被人抨擊便在所難免了,只是不會被長毛、吳志森
等人批評為「舐共」、「擁曾」、「親商」而已。

說起使用英語的問題,我在想起立法會議員在議事堂
使用英語的情況。以前在港英時代,大抵港督是英國人
的關係,當時的李柱銘、劉慧卿等議員大多以英語提問,
回歸後....可能特首是中國人,我想除了石禮謙外,
幾乎所有議員是用母語表達!

ˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍ

長毛、吳志森,請您們仇恨我們吧。

marklam 發表於 2006-6-14 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-14 10:03 發表

但係香港始終都係前英國殖民地,香港人點都要比其他亞洲國
家或地區既人有更好既英文水準卦?

要香港人比其他亞洲國家或地區既人有更好既英文水準,以政治
環境。恐怕香港要返回前英國殖民地才有機會--特別是中文未
尚未是法定語言的時候。因為當時只有慬英語,莫說要晉身「高等
華人」行列,連在香港社會立足的機會也沒有!

ˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍˍ

marklam 發表於 2006-6-14 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 DC5 於 2006-6-14 14:52 發表
雖然香港作為一個國際都會,英語是重要的。但香港是冇可能停止中文為官方語言,停止中文為官方語言是「政治不正確」。中文一直是港人的母語,無理由強行停止中文為官方語言。現在中國漸漸富強,中文的重要性逐漸提 ...

我想...他只是討論吧,以他一貫的性格,豈會作這些傷害人民感情的事情?

Citybus10 發表於 2006-6-14 18:26 | 顯示全部樓層

移居香港既人都要響TOEFL考試得到660分或以上(如果係
電腦版就要最少有280分)先有資格移居香港,同時政府亦
都應該縮小中文字大小或者直頭只印刷英文單張,俾市民有
更多機會接觸英語。

樓主寫呢篇文肯定左香港人o的英文好差。
講真,成日聽到人話o的英文水平差左,
講英文唔標準,連商家罵埋一份。但係英文差成點就淨係識
講有人咁咁咁錯,竟有大學生there is寫左there has等等,
總之有個case就話。其實其他國家人講英文都有鄉音,英
文grammar都有問題,日本法國英文水平更差少少,我唔
係話要跟日本法國,問題係好多人攞o的小例子話整體人英文
好屎,講埋chinguish影衰自己人,但其他國家 (如新加坡) 都有本土口音,
英文唔一定好標準。最後好多人根本冇信心學英文。

將中文停止為官方語言﹖正如板友所講,點解要將自己文化
摒棄﹖點解唔多o的鼓勵人地學英文﹖又話,點解一定要去到標準發音先係
好英文﹖你都識講亞洲都會,而家就攞西方野黎,諗住拎走亞洲野!

一個城市,係咪為左經濟就咩都唔要﹖
如果係o既話,應該叫政府強迫大學、考評局、坊間取消外地語言學習課程
同資助。只剩英文存在。
ericso 發表於 2006-6-14 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-13 23:39 發表

移居香港 ...

你以往不是極端愛國架咩,
為什麼一下子要廣大的中國人放棄自己的母語呀?
你還配歌頌什麼「偉大的國家主席胡錦濤就像太陽 」嗎?

如果你是愛國,
你應該要全世界的人學習普通話,
而不是要中國人放棄自已的母語呀。
PB602 發表於 2006-6-14 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-6-14 10:46 發表
新加坡唔同香港係因為新加坡立國時的民族係由馬拉人、印度人、華人所組成
大部份馬拉人、印度人都識英文,華人在民族中佔小數李光耀鐵腕政策,小數服
從多數,英文當然成為官方語言

新加坡被踢出馬來西亞聯邦時,有四分三係華人(比例上而家都係),但佢地有o的講
福建話,有o的講廣東話,有o的講國語。再加上另外o個四分一人口包括講不同語言
o既印巴籍人及講馬拉話o既馬拉人,所以響語言方面基本上係七國咁亂。

英文由於係原本o既官話,所以亦順理成章咁成為新加坡立國後o既第一官方語言。
但唔好唔記得,中文、泰米爾文及馬拉文亦同樣係新加坡o既官方語言,而新加坡國
歌就係馬拉話(原本o既馬來西亞新加坡自治邦邦歌)。

新加坡當初都係因為馬來西亞唔接受各民族平等(當時馬來西亞要馬拉人響憲法上有
特權),被聯邦認為「搞搞震」所以先至被迫獨立(當年無人想過新加坡會有今日o既
發展),所以響專重各民族語言方面,做得比好多國家都好。