hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港應否把中文停止列為官方語言
開啟左側

香港應否把中文停止列為官方語言

PB602 發表於 2006-6-14 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Citybus10 於 2006-6-14 18:26 發表
樓主寫呢篇文肯定左香港人o的英文好差。
講真,成日聽到人話o的英文水平差左,
講英文唔標準,連商家罵埋一份。但係英文差成點就淨係識
講有人咁咁咁錯,竟有大學生there is寫左there has等等,
總之有個case就話。其實其他國家人講英文都有鄉音,英
文grammar都有問題

坦白講,以英文為母語o既人一般都唔會好似香港人咁重視文法,佢地自己
都錯好多Grammar,係香港人先至咁執著。外國大學生有句笑話,話只有文
學院學生先至會花時間挑剔人地o既文法。

香港o既英文課程由小學到中學都係圍繞住Grammar而存在,唔係話完全唔重
要,但比例上真係太多。不如用多o的時間做Usage、練聽寫、做多o的Oral實
戰,其實仲有益身心啦。

由幼稚園學到中七,仲要學人讀英文中學,學o左十六年英文都寫唔出一篇英
文文章,用唔到英文介紹自己三分鐘o既人真係大有人在,都真係幾失敗。

香港無「日文中學」,但如果係肯俾心機工餘時間學十六年日文的話,睇怕
都頂瓜瓜啦。而且,又唔見學日文要堂堂做Grammar?
jorg 發表於 2006-6-14 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-14 07:28 發表
So in HK, Chinese is an inferior language, isn't it?

我絶對唔同意把中文停止作官方語言
因為中文係中國文化既一部份
咁樣做我覺得同摧殘中國文化冇分別
警HKP察
大聲公 發表於 2006-6-14 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 jorg 於 2006-6-14 22:14 發表

我絶對唔同意把中文停止作官方語言
因為中文係中國文化既一部份
咁樣做我覺得同摧殘中國文化冇分別

香港已經回歸左中國,成為中國o既一部份,
無咩可能將中文停止列作官方語言

如果真係只有英文做官方語言,好多人會適應唔到lor...
仲有,中央未必接受bor...

批評別人前,應檢討自己
3ASV196 發表於 2006-6-14 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2006-6-14 22:10 發表

坦白講,以英文為母語o既人一般都唔會好似香港人咁重視文法,佢地自己
都錯好多Grammar,係香港人先至咁執著。外國大學生有句笑話,話只有文
學院學生先至會花時間挑剔人地o既文法。

睇你點睇啦....Grammar 有時錯左, 可以影響一篇文的意思.....
其實做到樣樣都好, 當然就最好了.....

中文本身都有文法(咩"主語, 謂語, 賓語"), 我地平時都錯好多....
但唔多理咁解, 因為通常大家都唔會去理母語的文法, 要講就講....
所以好多外國人都唔識 grammer 都正常....

至於樓主呢d所謂"建議"...我就唔會多理了...因為講都無意思...
3ASV196.KE7270
av220 發表於 2006-6-14 23:08 | 顯示全部樓層
樓主既邏輯極不合理, 這方案根本不可行,
因此我也不想在這點上作反駁.
(最主要是不想打這麼多字, 反正已經有這麼多板友反駁了樓主.)

我想講, 如果一個國家/城市發展迅速,
那麼當地的人根本不用學什麼外語, 而是外國人爭相學你國的語言.
這也許有點極端, 但日本/南韓就是兩個例子.

用這個邏輯的話, 極端地說,
有朝一日我們全學了外國語言, 香港便再沒有競爭力了.
我們香港人要追外國人的英語水平, 而不是外國人去追中國人的中文水平.
再者, 一個地方的母語淪落至此, 我想, 這語言一定沒有什麼價值,
而這地方也一定會像它的母語一樣, 要沒落了, 因為這地方連母語也保衛不了.

ps 英國人英文好可以入法律系,
法國人法文好可以入法律系,
但香港人要英文好才可入法律系, 我一直視這為一個極大的諷刺........
(利益申報, 我並不喜歡法律, 但有一個中文頗好但英文稍遜,
想讀法律但沒能入法律系的人, 跟我說過以上的話, 因而有點感想.......)

3ASV196 發表於 2006-6-14 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2006-6-14 23:08 發表
我想講, 如果一個國家/城市發展迅速,
那麼當地的人根本不用學什麼外語

其實已經有美國小學, 教學生普通話, 因為中國已經/
將會繼續成為美國最大的合作國家....
3ASV196.KE7270
av220 發表於 2006-6-14 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2006-6-14 23:22 發表

其實已經有美國小學, 教學生普通話, 因為中國已經/
將會繼續成為美國最大的合作國家....

我主要是想將語言同競爭力掛鈎,
說出有潛力的國家/城市所採用的語言, 應該是外國人爭相學習的.
這一句是極端的情況而已 (小弟後面都補充返可能有d 極端)

可以預見, 美國人可以講英文和普通話,
中國人可以講普通話和英文........
大部分人學不好外語, 用外語溝通難免有誤解,
但如果兩國人都懂大家語言, 那麼有什麼誤會時也能減少誤解的程度.
這是我能預見的世界.......(現在已不可能不學起碼兩三種語言)

不廢除任何一國母語也能溝通, 也能提高競爭力,
因此不明白為何樓主要提出這個, 不可行不實際的方案.

Kingfishsjc 發表於 2006-6-14 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-13 23:39 發表
我覺得香港政府無必要咁樣做,但係我希望政府規定所有
移居香港既人都要響TOEFL考試得到660分或以上(如果係
電腦版就要最少有280分)先有資格移居香港,同時政府亦
都應該縮小中文字大小或者直頭只印刷英文單張,俾市民有
更多機會接觸英語。

閣下的英文的確厲害, 660分都考到~ 喳喳手先~  

根據ETS上年度紀錄, 只有百份之五以電腦作答的考生達到
280分水平;而以舊制作答的考生更只有百份之一得到660分
水平.

若閣下這樣規定的話,我相信每年能夠移入本港的人數少於
二千人. (還要假設每年真的有百份之十合乎有關條件的人
肯山長水遠搬來香港居住~   )

希望閣下先想清楚是否合理~
 樓主| M 發表於 2006-6-15 07:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Kingfishsjc 於 2006-6-14 23:45 發表

閣下的英文的確厲害, 660分都考到~ 喳喳手先~  

根據ETS上年度紀錄, 只有百份之五以電腦作答的考生達到
280分水平;而以舊制作答的考生更只有百份之一得到660分
水平.

若閣下這樣規定的話,我 ...

岩架啦!相信呢類咁好英文成績既人先至係香港想要既人囉。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
BallBall 發表於 2006-6-15 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-6-15 07:11 發表

岩架啦!相信呢類咁好英文成績既人先至係香港想要既人囉。

係呀!悔氣D講句,其他人可以「移民」返祖國,香港唔「希罕」我o地喇。
冇能力返上去個D係度拎綜援啦!
不過我好似睇倒樓主借題講一D夾有「悔氣」o既反話喎!
唔知我想得對嗎?