hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議屯赤通車後機場巴士服務重組(1):元朗區 ...
開啟左側

建議屯赤通車後機場巴士服務重組(1):元朗區

2076 發表於 2018-1-20 20:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

詳細的建議原因及理據
鑑於屯門至赤臘角連接路即將通車,由元朗前往機場之路程將可大幅縮短,故建議元朗區之龍運巴士服務作出適當調整,以服務更多居民及鞏固A車優勢
於新安排下,元朗區將可全面被A/E車覆蓋,A36新路線將可覆蓋錦田及元朗南等人口增加之中產屋苑,另外A36提供形點I及屯門市中心之直達機場服務,吸引乘客選搭
另外鑑於朗屏邨之機場需求不明顯,但有一定需求前往後勤區,故E36將途經朗屏邨一帶
E36於離島區將提供直達元朗之全日服務予需求日益增加之東涌北地區,另外提供國泰城之特快服務,預計來往後勤區及元朗之車程將可縮短至20分鐘,提升效率
天水圍區及屯門區之重組計劃將於稍後提供

E36: 元朗(山水樓)<->東涌發展碼頭13.9 (>40km,以收取此費用)

元朗(山水樓)<->大馬路<->元朗站<->朗屏<->元朗公路<->富泰<->不停站<->屯赤<->國泰城<->後勤區<->東涌站<->東涌北<->東涌發展碼頭
元朗區走線:
屯門赤臘角連接路: 約5km
離島區走線: https://goo.gl/maps/bHNCmC751Gm14.7km
回程: https://goo.gl/maps/KMdGJmmLGnk 14.3km

元朗區之站位將維持不變至形點I,然後途經朗屏邨往元朗公路,及於屯門公路將不設任何車站,以加快車程及保障A33X/A36/A37之利益
班次用車均維持不變
為配合E36繞經富泰,屯門區之新E33服務將不經富泰為配合E36途經東涌北,E34P將取消

A36: 八鄉路總站/蝶翠峰<->機場 27.7 (>40km,以收取此費用)

八鄉路總站<->錦上路<->錦上路站<->錦田市中心<->高埔<->元朗南<->大馬路<->元朗站<->元朗公路<->紅橋<->屯門市廣場<->港珠澳口岸<->機場
元朗區走線:
往機場: https://goo.gl/maps/BWrXjrHEVMT2 29.1km
屯門赤臘角連接路+港珠澳口岸: 約8km

班次: 由蝶翠峰起載之特別班次提升為每20分鐘一班,每60分鐘延長至八鄉路總站
用車將增加以配合新班次

********************************以下為舊計劃*****************************************
A36: 加州花園/蝶翠峰<->機場 27.7 (>40km,以收取此費用)

[加州花園(->牛潭尾->)<->錦繡大道<->arkYOHO<->高埔<->]元朗南<->大馬路<->元朗站<->元朗公路<->紅橋<->屯門市廣場<->港珠澳口岸<->機場
元朗區走線:
往機場: https://goo.gl/maps/3bRLqYRUo3E2 31.3km
屯門赤臘角連接路+港珠澳口岸: 約8km

班次: 由蝶翠峰起載之特別班次提升為每20分鐘一班,每60分鐘延長至加州花園
用車將增加以配合新班次

抗議962B重組
還我962全日服務
miklcct 發表於 2018-1-20 21:26 | 顯示全部樓層
A36行埋晒嗰啲地方只會好似而家A33P咁載空,唔值得咁行,都係留返元朗開好過
進智公交
AlexanderOscar 發表於 2018-1-21 00:01 | 顯示全部樓層
E36行完大馬路又要兜返落朗屏,仲要入富泰,揾鬼搭
A36加州錦繡十八鄉準備載空氣 住得洋樓點會冇私家車
天蒼蒼 雨茫茫
 樓主| 2076 發表於 2018-1-21 00:11 | 顯示全部樓層

AlexanderOscar 發表於 2018-1-21 00:01
E36行完大馬路又要兜返落朗屏,仲要入富泰,揾鬼搭
A36加州錦繡十八鄉準備載空氣 住得洋樓點會冇私家車 ...

A36一小時延長一班而已,而且留元朗開會唔夠里數收27.7,只能收18.9

E36擺明車馬趕客,想快就搭A36啦
抗議962B重組
還我962全日服務
AlexanderOscar 發表於 2018-1-21 01:01 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2018-1-21 00:11
A36一小時延長一班而已,而且留元朗開會唔夠里數收27.7,只能收18.9

E36(我有冇睇錯唔入機場)咁樣行法居民同區議會肯定鬧爆
天蒼蒼 雨茫茫
 樓主| 2076 發表於 2018-1-21 01:43 | 顯示全部樓層
AlexanderOscar 發表於 2018-1-21 01:01
E36(我有冇睇錯唔入機場)咁樣行法居民同區議會肯定鬧爆

其實時間上E36去後勤區係會快唔少,尤其是去國泰城
富泰同朗屏由冇變有絕對應該支持

機場服務有A36覆蓋原本E34B的所有地區兼同站
所以E36冇入機場的理由

如無意外屯赤係會有收費廣場,到時補番A36<->E36,咪可以形點I搭特快A36轉一站直達國泰城的E36
呢個A36/E36方案龍運都係啱啱好過收費等級表止步,比起行舊路賺多唔少
抗議962B重組
還我962全日服務
JH_LE4612 發表於 2018-1-21 07:57 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2018-1-21 00:11

你條A36入到元朗咪又係有分段...然而我唔覺得區議員會比你回程都掠超過九成嘅元朗客每人多成十蚊囉,我牛潭尾轉埋村巴都仲平過你(村巴八蚊樓下),仲一定快過你架入元南嘅A36 (牛潭尾村巴全數元朗站有站,行去嗰邊轉A36仲快),仲密過你多多聲(村巴通常20-30分鐘一班,錦繡條村巴你親眼見過開幾密未,實嚇死你),仲仲要行出去青公/新潭路呢啲咁多大車同小巴嘅路。姐係唔會有人理你...你拉錦田開都講得過去,可以試升$22.3,青公,不了...講緊你就算朝早整班A36P都唔會過五個客。我深信牛潭尾一帶村巴 connectivity會比樓主樓下嗰堆高多多聲,所以你樓下會多人搭過牛潭尾係正常嘅,你留意下村巴行車方向就明。
最後,有冇冧過點解牛潭尾咁多低密度私樓,有冇入過啲屋苑見到每間獨立屋都有自己車位? Car ownership好難少。再睇下,佢地離最近嘅公路出入口錦繡交匯處爭幾耐車程,同埋最重要嘅,上公路南行嘅下一個出口係咩,你就會明點解牛潭尾人寧願的士都唔會同你等A36。

利申:前牛潭尾離地村民,經常飛。
 樓主| 2076 發表於 2018-1-21 17:31 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2018-1-21 07:57
你條A36入到元朗咪又係有分段...然而我唔覺得區議員會比你回程都掠超過九成嘅元朗客每人多成十蚊囉,我牛 ...

A36係唔會有分段,因為而家都係收緊27.7
拉上牛潭尾絕對係為左呃里數,有客咪當bonus
其實拉入錦田係好過拉上牛潭尾唔少,加上錦上路站未來會有大型發展,有客機會係多過上加州花園果邊 (不過做唔到Park YOHO)
新走線係
[八鄉路總站<->錦上路<->錦上路站<->錦上路<->爾巒<->]元朗南<->元朗體育路<->大馬路<->元朗站<->元朗公路<->紅橋<->屯門市廣場<->屯赤<->港珠澳口岸<->機場
全程27.7
分段
紅橋往機場22.0
屯門市廣場往八鄉路 11.0
形點I往八鄉路 7.7
[]路段60分鐘一班
元朗南聯合班次20分鐘一班

條線重點係掠元朗市居民來回機場/港珠澳口岸27.7同埋升級屯門居民做22.0(往機場)/27.7(往屯門)
A33X改行屯赤係無可避免地要降級收18.9甚至15.0,用A36(加埋A37)做屯門市中心特快就可以收到22.0-27.7

抗議962B重組
還我962全日服務
GU9338 發表於 2018-1-21 17:42 | 顯示全部樓層

里數唔係咁呃嘅 ,
一開兩條走線真係極唔開胃 , 完全係 E43 二世

如果重點係 A 車大馬路特快嘅 ,
A36 可以係朗屏直落形點 I 返大馬路 , 過咗元朗公園上公路咪得
由得 E36 元朗站直落青公掃到藍地先上公路 , 驚搶埋洪福邨客嘅仲可以將 A37 調轉行變洪福做尾站
請用文明來說服我。
 樓主| 2076 發表於 2018-1-21 17:50 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-1-21 17:42
里數唔係咁呃嘅 ,
一開兩條走線真係極唔開胃 , 完全係 E43 二世

咁樣行的話計過其實E36只能收12.0,A36更加要降到收18.9相信龍運會寧願唔郁,齊齊行大欖算數

上面咁樣行大運都係啱啱好夠里數收到27.7/13.9

抗議962B重組
還我962全日服務