hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [新手系列] 上葵—西九 概念式重組
開啟左側

[新手系列] 上葵—西九 概念式重組

樓主| 10598C 發表於 2018-1-25 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-1-25 16:43
現在有四條線想做象石+梨木樹,分別係32A/X,40P,936
四條入面,40P同936因爲兼做安蔭同石籬,必定要將 ...

936幾時想做象石?幾時出過消息?就算要逆走,嗰條都一定會係大幅縮短左車程嘅32X而非32A

講塞車,周圍都有機會塞車,而呢條行大埔道嘅快線,分分鐘都快過234X等線,仲有係興芳出油尖旺嘅特快線,唔見得逆走一定有好處

講真,如果可以大幅縮短車程,唔要總站車都冇乜所謂
AV296 發表於 2018-1-25 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-1-25 16:43
現在有四條線想做象石+梨木樹,分別係32A/X,40P,936
四條入面,40P同936因爲兼做安蔭同石籬,必定要將 ...

可唔可以做功課,936根本不服務象石

荃灣那麼多位,而且去象石不用10分鐘,最快不用5分鐘(荃西→大河道→迴旋處),要多1車已經夠

同埋,梨木樹需求比象石大,可以看看36A/B班次和36A定線 vs 32

梨木樹本身有條經葵涌道去深水埗,是專為梨木樹服務的,但你會搞到梨木樹被逼兜多10-15分鐘,而且班次變疏(一定會疏,不過是疏多幾多)

至於擺荃灣有沒有用,其實對象石梨兩蚊客來講,不是沒有用的,尤其是象石梨多老人

梨木樹冇全日總站?第一,總站車有什麼用,值得為總站來換兜路和疏了的班次?第二,如果真的值得,其實有個更好的建議,35A用936特別班方法,梨木樹就有32A(快車)+35A(總站車),也能維持石安的服務。

(注:象石梨=象石+梨木樹,石安=石籬+安蔭,跟樓主於#1將上葵分兩區一樣)
AV296 發表於 2018-1-25 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-1-25 15:27
反建議
38A延長至深旺道
free返32A 32X出黎

反而贊同樓主行大埔道

因為可以送太子客送到快線/貴線

而慢線/短線可以去深水埗

反正西九龍中心那麼多位,入那兒可以加快回車,又可以upgrade太子客

最好32X 35X齊齊這樣做

回#1
剛剛重新看過
1、有些地方班次來往九龍疏了不少/貴了/慢了,剛剛說了
2、42C繁時班次疏了,本身供不應求的42C,現在還要減5車,也會成為區佬ban此方案的原因之一
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-25 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-25 18:31
反而贊同樓主行大埔道

因為可以送太子客送到快線/貴線

1. 哪裡慢了?價錢問題我知道,至於班次問題,應該未去到供不應求嘅狀態

2. 42C本身有堆車係做緊40P,抽返出嚟唔會影響40P,同時40P疏導左42C,稍稍減班可以接受
上繁42C入青衣有剩餘運載力,反而40P上繁都有乘客去石籬工業區,有雙向客源,輕微減42C逆向繁忙時間比40P做逆向客源可以接受
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-25 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-25 18:03
可唔可以做功課,936根本不服務象石

荃灣那麼多位,而且去象石不用10分鐘,最快不用5分鐘(荃西→大河道 ...

其實我32A同32X去程都兜梨木樹總站,算係有半條總站車...
AV296 發表於 2018-1-25 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-25 18:58
1. 哪裡慢了?價錢問題我知道,至於班次問題,應該未去到供不應求嘅狀態

2. 42C本身有堆車係做緊40P,抽 ...

Sorry原來沒有慢到。但會因為疏了而令車程慢了,這也是重組的缺點

#1我不明白,42C已經有堆車行40P,#1說的是不是42C繁時再減班、再抽車?
第一種情況,如果不是,即是說40P繁時最後只抽5車,何來42C減班?
第二種情況,如果是,即是說40P再向42C抽5車,問題不再重複一次
 樓主| 10598C 發表於 2018-1-25 19:30 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-25 19:16
Sorry原來沒有慢到。但會因為疏了而令車程慢了,這也是重組的缺點

#1我不明白,42C已經有堆車行40P,#1 ...

班次疏左不贅

我係講緊上繁42C入青衣嗰到減班喎
上繁入青衣係逆繁忙方向,減少少班比40P做上繁入新界,因此可以做多幾班上繁出九龍40P

明唔明我個邏輯?

而家42C獲派37架,有5架係做40P,我而家額外加車比40P,令到佢可以全日,同時由於上繁入青衣有剩餘運載力,可以減少少班去代替本身做緊40P嘅線去做上繁入新界,進一步令40P上繁出九龍可以更密
AV296 發表於 2018-1-25 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
AV296 發表於 2018-1-25 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-25 19:02
其實我32A同32X去程都兜梨木樹總站,算係有半條總站車...

49X兜沙中,是不是半條總站線?

7B兜何文田總站,是不是半條總站線?

30兜麗瑤、祖堯,不知道又算不算半條總站線呢?
巴士的膠 發表於 2018-1-25 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-25 17:21
936幾時想做象石?幾時出過消息?就算要逆走,嗰條都一定會係大幅縮短左車程嘅32X而非32A

講塞車,周圍 ...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1049957&extra=page%3D2&mobile=2

936幾時無想服務過象石?幾時無出過消息?我真係無做功課唔知喎,版友你做左功課未呀?

出面有車鏈城隧車唔搭,直接出荃灣嘅36又唔搭,搭經象石嘅32A/X又係乜玩法?

35A擺梨木樹係個幾好嘅解決方案,至少梨木樹有條價錢合理嘅線去青山上路同上安蔭、石籬。