hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Volvo Buses HK官網已有B8L頁面
返回列表 發新帖
開啟左側

[車型及機械] Volvo Buses HK官網已有B8L頁面

otakutamama 發表於 2018-1-27 18:25 | 顯示全部樓層

那段Volvo B8L宣傳片段,我認為應該集中宣傳B8L相比B9TL可以節省幾多油耗。

既然今次大改款,為何不去加強落墨去講電軚泵,電動風扇,D8K引擎油耗以及底盤重量減少?

而且,宣傳影片內連B8L樣板車完成品也看不見,比人感覺部車尚在研發,連實物都暫時未有。
kei_hk 發表於 2018-1-27 18:34 | 顯示全部樓層
gavrie01 發表於 2018-1-27 17:22
不如你問埋香港街上邊種牌子出現多

如果唔計車種﹐是否日本X田?

kei_hk 發表於 2018-1-27 18:39 | 顯示全部樓層
otakutamama 發表於 2018-1-27 18:25
那段Volvo B8L宣傳片段,我認為應該集中宣傳B8L相比B9TL可以節省幾多油耗。

既然今次大改款,為何不去加強 ...

講真﹐真正買定又唔會單睇你個網頁﹐睇你條片就會買車。

買得車的就會自己比較不同品牌﹐自己搵代理/車廠查詢﹐到時自然有專人去潛在買家詳細介紹。

而且﹐部份硬件野估計係輔加性質﹐可以靈活選擇不同配搭﹐以適合可同買家。
可能因為這些原因﹐只係粗略介紹便算。

KMBAVC19 發表於 2018-1-28 00:04 | 顯示全部樓層

JCMAN 發表於 2018-1-27 13:57
為VOLVO瑞典設計師用B10TL同B8L

B9TL係雷諾設計師.

B10TL個個知係B10BLE+舊時oly陣改出嚟
B8L據某陳先生講話係B8R改出嚟
B9係雷諾設計師你啱,不過只限副偈(D9係雷諾設計),條陣就似係富豪自己將B7TL改為三擔咁嘅款
Additional info:D8K聽聞話係日本出GT_嗰間廠設計,真唔真就有待證實
EN1504-201 發表於 2018-1-28 00:24 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-28 00:04
B10TL個個知係B10BLE+舊時oly陣改出嚟
B8L據某陳先生講話係B8R改出嚟
B9係雷諾設計師你啱,不過只限副偈( ...

講真,我完全睇唔出B8L同B8R嘅設計有邊度似,亦唔明點解要用B8R去改
KMBAVC19 發表於 2018-1-28 10:34 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2018-1-28 00:24
講真,我完全睇唔出B8L同B8R嘅設計有邊度似,亦唔明點解要用B8R去改

B8L同B8R又唔係冇嘢似,三擔版都係攞中擔做驅動擔

可能當年陳生收到嘅風真係諗住用B8R改,
點知到最後出嚟嘅製成品係B9+三擔B8R+自家改良得出嚟嘅K形產品 ,望落好似冇邊忽似B8R咁
JCMAN 發表於 2018-1-28 10:36 | 顯示全部樓層

volvo 同MAN,scania底盤是高級為自家底盤同引擎
ADL底盤是低級為自家底盤同美國引擎
EN1504-201 發表於 2018-1-29 01:45 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-28 10:34

一樣中軸驅動就係似咩,B8R條driveline係置中冇offset,驅動軸又唔係U軸,尾段大陣都唔似啦

不過如果當初真係想用B8R改,就算畀佢整到部尾跨冇咁誇張嘅三軸B8RLE,單係LE呢點已經輸晒

另外,D5K同D8K個設計無論如何都唔會關Nissan事,因為UD/Nissan Diesel已經賣咗畀Volvo Group
http://commercial-motor.cdn.netc ... 15d91842715d6d6c048
sutrak 發表於 2018-1-29 12:52 | 顯示全部樓層
JCMAN 發表於 2018-1-28 10:36
volvo 同MAN,scania底盤是高級為自家底盤同引擎
ADL底盤是低級為自家底盤同美國引擎  ...

Scania 都有用"美國引擎"

https://www.youtube.com/watch?v=b0xVfhXdm1c
GW5498 發表於 2018-1-29 20:22 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2018-1-28 10:34

或者陳生見到佢哋都係叫B8乜乜乜, 就話B8L係自B8R改良而嚟...

如果話B8L係以B5LH為基礎, 反而比較可信
起碼佢都係雙層巴士底盤, 又係用縱向偏置傳動系統, U型軸驅動
喺後面加第三條軸, 引擎室改一改, 個成品應該都好似吓

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
EN1504-201 + 1 同意

查看全部評分