hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線
開啟左側

93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線

10598C 發表於 2018-2-1 17:54 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-1 17:33
究竟1A慢幾多呢?!我唔係質疑D咩,我好耐冇搭過
我只係想舉數字,岩岩九巴網搜一搜
1A中秀至拔萃男要34.9分鐘 ...

95快過1A就已經足以ban攞走95嘅方案,根據九巴app,去程95快1A 5分鐘,回程快15分鐘
expertuser2004 發表於 2018-2-1 21:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-1 01:24
1. 93K嗰到嘅意思係15X唔受影響,只不過係將15X全日嘅任務交比93K去做

至於東九龍走廊,其實繁時塞得嚟 ...

95M 牛鐵延長九商只多 1.6km, 加上現有的 7km 行程, 總和是 8.6km
並不超過 9km 法定上限(九龍新界線非特快), 只到九龍灣站總行程會更短, 理論上不可能加價

最新 201303 版本, 專利巴士法定收費上限
http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20131709/cgn201317091131.pdf

即使延長的話不加車, 班次也全日30, 無助分流 98A / 93K 繁時巨大客流
要加車又做不到搶錢功能, 95M 一樣等死也做不到其他重組, 試問又點咁易摺到 93K?
當初 98A 由 6-9min 變 8-15min, 加埋 93K 由 12車掀到 11 車, 規劃完全失敗.

本人曾計劃過爬山線大範圍一炮過重組, 但影響範圍好似蜘蛛網咁密, 加埋安達+安泰+石礦場因素決定放棄
格黎 POST 正好有版友建議重組 213X, 把路線雙雙重聯用盡最大運載力感覺值得一試.
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2018-2-1 21:15 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-2-1 21:00
95M 牛鐵延長九商只多 1.6km, 加上現有的 7km 行程, 總和是 8.6km
並不超過 9km 法定上限(九龍新界線非 ...

又發威啦...

唔係公里數嘅問題,而係93K收最少$7.2來往將軍澳至九龍灣站,唔通改路後位位降價三蚊?九巴唔會比你咁著數
AV385 發表於 2018-2-2 18:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-1 01:54
95快過1A就已經足以ban攞走95嘅方案,根據九巴app,去程95快1A 5分鐘,回程快15分鐘
...

所以我話唔知邊個準
岩岩查完九巴網,
豉油街返中秀,95要34.8分鐘, 1A要46.9分鐘,差12.1分鐘
用Google Map查巴士線豉油街返中秀,95要43分鐘, 1A要51分鐘,只差8分鐘
12分鐘好似好多,但如果換左係返秀明樓呢?!
豉油街返秀明樓,95要37.3分鐘, 1A要42.6分鐘,差5.3分鐘

當然,我咁舉例子法實比人話我搬龍門,所以我就當我錯,真係差成12分鐘
但以兩條線既班次差別,再加上兩條線向成條彌敦道居然係冇個站相同
有幾多油麻地客會為左呢少少時間特登等95呢?
再講,如果用95可以換一D更好既路線,我諗唔到有咩理由秀茂坪會只為左油麻地客死攬95唔放

ps:我終於睇會到咩叫"小人長戚戚"
    某位人兄,,唔好向到弧假虎威,借D椅咁拎既生果刀出黎拮拮下,呢D唔係大丈夫所為
    人地起碼都有揾D數字出黎駁返我,呢D先係真正既討論,你為你自己既論點做過D咩?
    有本事既咪明刀明槍,行返去自己post個舊垃圾到,好似10598C咁出黎數返我

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
10598C 發表於 2018-2-2 19:56 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-2 18:31
所以我話唔知邊個準
岩岩查完九巴網,
豉油街返中秀,95要34.8分鐘, 1A要46.9分鐘,差12.1分鐘

兩者最大嘅分別在於九巴app淨係計車程,而Google Map係計埋班次

至於秀茂坪人係咪受得落1A,就要等當地人出嚟講野

expertuser2004 發表於 2018-2-2 20:11 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-2 18:31
所以我話唔知邊個準
岩岩查完九巴網,

有錯字, 是 "搶", 不是 "槍"

個人對車程不太感興趣, 數字問題留返比 10598C 師兄答, 就算有1A/95 有數字, 如何代表成條 95 沒用?
至於油麻地點解沒人用, 因為前(旺角)後(佐敦)有紅跑, 車程比 1A 更快(更重要$$$$作怪)

至於用車問題樓上已有答案, 我有質疑 93X (康翠版219X 也好)
點搶到 213D(13D) 的聯合班次呢?
計過數 13D 完全派車情況下最密是 17min 一班
要搵其他線柯打先做到 15min =  0 班車 = 沒車可掀到

怎和93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線比較, 本建議是用 98C 全線取消換 93X 山上尖咀特快
expertuser2004 發表於 2018-2-2 20:11 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-1 21:15
又發威啦...

唔係公里數嘅問題,而係93K收最少$7.2來往將軍澳至九龍灣站,唔通改路後位位降價三蚊?九巴 ...

沒人話要直接減價, 將軍澳返九龍灣站包不包括官塘道的 296C ?

CHECK 返之前的回覆, 樓主好似話過
1. 我改93K嘅方案會係食埋15X全日,雙向九龍灣站至土瓜灣唔停站,尾段跟26落尖沙咀
咁我想問, 假設 93K (93X) 取代 15X 線是點由將軍澳經九龍灣站直通去尖沙咀? 用 95M BBI ? 條線仲想去埋奧運站?
之前樓主個 93C 方案經興田方向是跟 16X 走線, 之後就話

2.我亦都唔太贊成康翠↔九龍灣↔尖沙咀,始終出個尖沙咀都要塞九龍灣,真係頂唔順
條線是用舊機隧的話, 一樣會經過九龍灣, 即是話康翠版 219X 只用 95 車抽一部車行?
預左 13D 要掀車出黎, 就算改到全日 30, 頂盡只慳到四架 (9-4 = 5), 還欠一部開康翠版 219X
雙向總站班次不足以同 98A / 215X 有得打, 全日循環?

向來本人不相信九巴 APPS 預報總車程, 因九巴車手中有大量碌神
10598C 發表於 2018-2-2 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-2-2 20:11
沒人話要直接減價, 將軍澳返九龍灣站包不包括官塘道的 296C ?

CHECK 返之前的回覆, 樓主好似話過

麻煩下次睇清楚其他人真係講過咩先出post

第一,我係話95M冇可能唔加價延長,九巴唔會比乘客由$7.2~$8.9變成$4.9

第二,93K取代15X冇講過去奧運站,去奧運站呢個唔係我計劃,我係話沿用現時93K走線,中段九龍灣站至土瓜灣學15X回程唔停站,土瓜灣後跟26落尖沙咀

第三,我幾時講過93C經興田?

第四,我從來冇討論過用車問題,唔關我事,唔好問我

第五,所謂經九龍灣,係代表好似297咁兜入去內街,直入機隧唔計入“經九龍灣”裡面

你唔駛再覆我,我冇乜興趣同你討論,只不過係提醒返你理解錯左嘅野
LF6277 發表於 2018-2-2 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-1 21:15
又發威啦...

唔係公里數嘅問題,而係93K收最少$7.2來往將軍澳至九龍灣站,唔通改路後位位降價三蚊?九巴 ...

雖然大家都知九巴性格唔會咁做
但我覺得 條數唔係收少三蚊既問題
係 收少幾多個三蚊 同 收多幾多個105客八蚊 既問題
10598C 發表於 2018-2-3 01:45 | 顯示全部樓層

LF6277 發表於 2018-2-2 23:56
雖然大家都知九巴性格唔會咁做
但我覺得 條數唔係收少三蚊既問題
係 收少幾多個三蚊 同 收多幾多個105客八 ...

九巴有咁聰明睇長遠啲先算啦,再講105行隧道出入寶林,又算係車海班次,寶林呢個客倉依然會嫌爬山土瓜灣巴士線慢

不過都係要睇沙中線開左之後嘅情況先決定到,105有司機表示因為塞車已經流失左兩成客,而家人手亦都唔夠,搞到班次越開越疏,遲啲沙中線開完之後隨時冇五成客

同埋相同路段本身有93K,行觀塘道其實都有一班撐場客,8.9最多加價到9.9,加得一蚊其實未必有著數

我遲啲從長計議下考慮下點執,但係95M延長加價係近乎鐵一般嘅事實