hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 83K+283合併
開啟左側

83K+283合併

AV296 發表於 2018-2-2 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

成日有人提82K這條頹線應該要重組/縮短/取消/減車/etc,但現在處理82K會牽連很多問題,結果繼續讓82K頹落去。

所以突然腦中有一個想法,能不能利用其他線,來幫助82K更易重組呢?雖然不是直接改82K,但至少可以令82K重組時少一樣問題。
因此,在這建議將83K和283合併成新路線283K,戴定頭盔,這post當是FF吧,可行的話大家又開心,不行的話也沒有問題。

路線
(全程:84min,為83K+283的行車時間)
$4.5
黃泥頭
廣源邨
廣榕樓
恆生管理學院
牛皮沙新村
愉翠苑
沙田工業中心
寶城街
第一城
富豪花園
麗豪酒店
沙田市中心
帝都酒店
美林邨
美輝街
美全樓
美田巴士總站
美致樓
美松苑(定時點)
美槐樓
美城苑
美林
美桃樓
松嶺路
希爾頓中心
沙田市中心
好運中心
瀝源邨
禾輋邨
小瀝源草地滾球場
小瀝源路遊樂場
小瀝源消防局
愉翠苑
牛皮沙新村
恆生管理學院
廣柏樓
帝堡城
黃泥頭

班次
0545-0700 20
0700-0715 15
0715-0900 8-9
0900-1030 15
1030-1500 12-15
1500-1530 15
1530-1630 12
1630-1800 8-10
1800-2000 8
2000-2100 12
2100-2345 15
2345-0005 20

用車
83K 4正3蛇
283 3正
合共 10車

KW2523 發表於 2018-2-2 23:07 | 顯示全部樓層
$ 4.5,會唔會太平?80K都5.1,個人認為$ 5.8更好

有個大問題,係廣黃 -> 源禾兜大圈

需要加強83S特車解決
 樓主| AV296 發表於 2018-2-3 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
廣黃 -> 源禾
可以考慮增加86雙向
Alex7808 發表於 2018-2-3 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-2-3 10:45
廣黃 -> 源禾
可以考慮增加86雙向

但運吉唔鐘意亦唔鼓勵雙向分段收費
ky927 發表於 2018-2-3 13:54 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2018-2-3 13:24

原因?
kmb71k 發表於 2018-2-3 19:55 | 顯示全部樓層

你喺邊度睇到運輸署唔鐘意亦唔鼓勵搞雙向分段?

願聞其詳

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| AV296 發表於 2018-2-3 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

你點知?

其實運吉不是不喜歡雙向
KW2523 發表於 2018-2-4 14:15 | 顯示全部樓層
廣黃 -> 源禾
可以考慮增加86雙向

86過兩次河本身應該改,唔好俾呢一段有用方便日後改路/搬出廣黃

一係以37A/B模式拆線,一條跟你條283K,另一條廣黃 -> 源禾 -> 沙中 -> 美田 -> 沙中 -> 大涌橋路 -> 廣黃,兩線share用車+聯合班次

一係直接成條83S改跟原83K行
 樓主| AV296 發表於 2018-2-4 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-2-4 14:15
86過兩次河本身應該改,唔好俾呢一段有用方便日後改路/搬出廣黃

一係以37A/B模式拆線,一條跟你條283K,另一 ...

86本身很難改,因為86本身是源禾線,因為收費平,而且沿線老人多,所以現在已經成為一條流水線,很難有大改動。

既然如此,何不利用86雙向呢?這個是撥最少資源的補償
咩叫做81C呀 發表於 2018-2-5 11:57 | 顯示全部樓層

廣黃 -> 源禾
可以考慮增加86雙向

86 本身已經慢,其實一早應該沙田第一城後直上獅子山