hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [天馬行空] 港島東——沙田荃葵 重組
開啟左側

[天馬行空] 港島東——沙田荃葵 重組

384047x 發表於 2018-2-14 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層

我開始明樓主想做既野,不過建議繁時638c增設1.938c,開一班上繁單向特快往荃灣,下繁直達柴灣,不經沙田/2.638x,同樣係沙田不停站直達荃灣,主攻荃灣客,唔知可唔可行?
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-15 14:24 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-2-11 17:54
咁你又有無論點肯定東區可以支持兩條全日線往返荃灣/沙田呢?
我只覺得唔好一步到位,唔係話永遠都支持唔 ...

有,人口數字

東區有55萬人口
其中有25-30萬,一係喺988/930C沿線(西筲、太古、鰂魚涌、北角)
一係可以落去轉988/930C(耀東、寶馬山)

798將軍澳服務範圍,人口大約30萬
988仲比起798做多一個大圍
而港島東係通勤大區,朝早大把人要去鰂魚涌返工
所以就算唔做柴小,988客源都好穩陣

同樣道理,北區本身人口得31.5萬,去荃葵,有兩條線(278X/279X)
而兩條線都有個位數字班次
930C沿線人口有25-30萬,去荃葵基本盤唔會細過北區好多
就算有一半人會搭地鐵,930C都會開到279X班次

上面既分析
未計西區南區都會有人用988/930C

988/930C講完,638C又如何?

柴小有18萬人
按人口數字,加埋距離因素
需求會細過將軍澳大約一倍
但只要條線串埋沙田同荃灣,加埋大隧轉乘
客量好大機會已經唔會差得過290/798任何一條

而上面講過,638C收得貴,條數計出來,638C只要兩段各自有20人就回本
亦即係話,就算638C差過798/290都好,都唔會蝕錢

唔係話永遠都支持唔到開全日線,應該開始一條繁時線試下先。

從繁時做起唔係問題
但各項數據都顯示三條線都有潛力做全日,至少長遠要以全日為目標
離開少少話題,606X全日其實都有得諗,但要啟德果邊陸續入伙,就成條線延長至啟德站做總站。(啟德站未來應該有巴士總站卦?)

啟德唔見得有好大需求要去柴小
我寧願直行觀塘道,拉去九龍城碼頭,食多一批柴小>新蒲崗/九龍城客好過
順便搵個藉口縮短106抽車

樓主| castanopsis 發表於 2018-2-15 14:31 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-2-13 19:16
638c沙田至荃灣實比進智公交ban因搶佢客

條線係想做海濱
荃灣市中心,路過而已,路過而已
但路過又唔可以唔加站既

ricky 發表於 2018-2-15 14:44 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-2-15 14:24
有,人口數字

東區有55萬人口

我寧願直行觀塘道,拉去九龍城碼頭,食多一批柴小>新蒲崗/九龍城客好過
順便搵個藉口縮短106抽車

睇荃葵同東區人口好似夠晒數,但睇番694客量就唔開胃,柴小去將軍澳的機會應該大過去荃葵(因為社區距離較近)。

北區開到兩條線,相信係同鄰近深圳有關,荃葵居民會搭佢返內地。

啟德入伙入得八八九九就多人。
另外運署上年提及在返工時間開線由九龍城去筲箕灣,經啟德、北角至西灣河,但而家仍未有聲氣幾時開。

P.S: 106真係縮短佢好過,咁鬼長。

前荃葵青區居民
 樓主| castanopsis 發表於 2018-2-15 14:49 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-2-11 18:40
你啲路線亦唔見得好有吸引力

唔好簡單複雜化, 亦唔好咁大貪一線兩用

你話經沙田去荃灣,同798/681/680落觀塘道無異
係非常唔恰當既比喻

宜家唔係觀塘道同觀繞之間既選擇
而係觀塘道,同兜區內路之間既選擇

比較貼切既比喻,係296C
如果296C唔行觀塘道,但將軍澳段要兜寶林再碌埋上康翠秀茂坪
就算佢落觀繞,尚德都唔會有人上

同樣道理,如果638C唔經沙田直插荃灣,個代價係988/930C要碌40分鐘到北角先上公路
大部分乘客都會寧願選擇返638C
至少去沙田真係快,而去荃灣亦唔慢

沙田果條, 一樣簡簡單單
東區<>東隧<>觀塘繞道<>沙田

唔知你有無刨上面討論
鰂魚涌去沙田,應該行西隧唔係東隧
原因係——

1. 可以掃曬大圍、沙田、火炭
2. 行西隧里數短過行東隧
3. 非繁時,行西隧快過行東隧,繁時更加可以避塞車
4. 做埋北角市中心
5. 兩邊隧道費基本上無分別
6. 做埋西區南區轉乘(970/970X)

樓主| castanopsis 發表於 2018-2-15 14:53 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-14 19:46
我開始明樓主想做既野,不過建議繁時638c增設1.938c,開一班上繁單向特快往荃灣,下繁直達柴灣,不經沙田/2. ...

938C我都有考慮過
始終638C做唔到大連排、葵興芳、柴灣角
繁忙時間其實呢三個區多客過荃市

638X唔係好明你意思,可唔可以再elaborate?
10598C 發表於 2018-2-15 14:53 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-2-15 14:44
順 ...

694客量差係因為地鐵去將軍澳太方便

不過其實而家694有左ETA,客量都有回升,事關有街坊表示過694等車就耐,上左車其實幾快

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 同意

查看全部評分

384047x 發表於 2018-2-15 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-2-15 14:53
938C我都有考慮過
始終638C做唔到大連排、葵興芳、柴灣角
繁忙時間其實呢三個區多客過荃市

即過東隊,大隊後不停沙田直達城隊,好似有得咁行
alpha003 發表於 2018-2-15 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-15 15:17
即過東隊,大隊後不停沙田直達城隊,好似有得咁行

咁如果想專注做荃灣客,點解唔直接行西隧?
停沙田可以俾柴小客轉鐵北上。
alpha003 發表於 2018-2-15 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-2-15 14:44
順 ...

其實我覺得九龍城去西灣河嗰條有潛質做全日,唔係只於繁時開。因為遲d啟德搭鐵去港島東係好唔方便(要搭回頭車or狂轉線),加埋吸引到原本搭106既客。
另外我覺得條線應該入埋九龍灣商貿區,等港島東d客可以經觀繞直達九龍灣返公/購物。九龍灣商貿區亦可以執到d去九龍城既流水客。