hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線通車後九巴286M去留問題
開啟左側

[問題] 沙中線通車後九巴286M去留問題

樓主| ricky 發表於 2018-4-10 23:29 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-4-10 22:54
89C 特別班次做緊 6 - 10 / 8 - 10 分鐘一班
仲密過正線嘅 12 - 15 / 15 - 16 分鐘一班
我係咪應該理解為 ...

89C話少人搭,但又唔可以唔要,馬鞍山海邊、濱景花園、翠湖花園要靠佢。
前荃葵青區居民
dtfaiwong 發表於 2018-4-11 00:17 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-4-10 22:54
89C 特別班次做緊 6 - 10 / 8 - 10 分鐘一班
仲密過正線嘅 12 - 15 / 15 - 16 分鐘一班
我係咪應該理解為 ...

馬鞍山海皮早繁出觀塘需求係大過石門,等於海皮支持到一條全日唔經石門出觀塘嘅線?89C嘅特別班先得7-8班車,需求真係咁大?80X正線開6-10分鐘一班都可以開多6班乙明特車。根本89C沿線都唔夠客,所以海皮要加埋石門先勉強支持到一條全日觀塘線。
hokwanlam 發表於 2018-4-11 00:59 | 顯示全部樓層
dtfaiwong 發表於 2018-4-11 00:17
馬鞍山海皮早繁出觀塘需求係大過石門,等於海皮支持到一條全日唔經石門出觀塘嘅線?89C嘅特別班先得7-8班 ...

哩7-8班車其實我覺得仲有加班空間,需求唔係大,係好鬼大,
我搭開7點零個幾班正線89C都好少開到15分鐘一班,基本班班都要企,
全日黎睇89C其實好極端,一時全滿一時得十幾個客,
所以都係等馬鐵通去九龍個陣睇下班客點取捨,而家以佢既行車時間同客量都幾難郁到佢.....
castanopsis 發表於 2018-4-11 04:43 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2018-3-2 21:24
呢樣值得考慮 , 慈雲山冇鐵競爭 , 對外交通需求又大
286M 放上慈雲山做大隧轉乘總好過淨係去鑽石山唔三唔 ...

我好支持慈雲山要有大隧線
但我覺得求其拉286M上去食垃圾班次
然後新界只係做得馬鞍山住宅區,太對唔住慈雲山
最後只會搞到慈雲山上大隧就爆廠,大隧去馬鞍山就載空氣
我寧願你開 慈雲山—沙市,或者 慈雲山—大埔
後者可能仲可以幫手重組74X/75X

286M點救,可以好有創意
不妨考慮81C拆線做埋

新81X
富安開,經錦泰,欣安直飛大隧
過大隧之後,棄鑽石山站,行彩虹道或者太子道東擦邊做新蒲崗,然後接窩打老道返81C原線

然後81C缩到濱景,減到全日12/15

重組完
就算81X開15分鐘一班,都可以減2-3部車

如此
欣安多咗一條尾站大隧線,駁去東九又好,港島又好,多咗個特快選擇
而無論係欣安錦泰定富安,出油麻地彌敦道,都會快過81C甚至港鐵

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
GU9338 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

GU9338 發表於 2018-4-11 08:58 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-4-11 00:59
哩7-8班車其實我覺得仲有加班空間,需求唔係大,係好鬼大,
我搭開7點零個幾班正線89C都好少開到15分鐘一班, ...

你全日見到嘅 89C 可能係 286M 搶客嘅結果
286M 可以 $7.2 轉出觀塘之後 , 非繁 89C 行頭都一堆人死等飛富安石門嘅 286M 再係大隧轉車
最致命係 286M 日頭班次仲密過 89C
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-11 16:21 | 顯示全部樓層
dtfaiwong 發表於 2018-4-11 00:17
馬鞍山海皮早繁出觀塘需求係大過石門,等於海皮支持到一條全日唔經石門出觀塘嘅線?89C嘅特別班先得7-8班 ...

不過89C既特班的確可以keep住好高客量
而家有89D又有286M某程度上對89C有一定影響
間接少少咁比較
286M上繁客量冇下繁客量咁好
某程度上或者都同89C既吸引力高低有關

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YY487 發表於 2018-4-11 18:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AVW28 發表於 2018-4-13 10:46 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-4-11 08:58
你全日見到嘅 89C 可能係 286M 搶客嘅結果
286M 可以 $7.2 轉出觀塘之後 , 非繁 89C 行頭都一堆人死等飛富 ...

係未有$7.2出觀塘呢樣野之前,一早已經有人咁搭啦。係有d人以為286M出唔到觀塘,覺得對89C無影響。
除左286M,聽濤雅苑去鑽石山村巴都係89C既對手之一,
我識人住聽濤去觀塘,都係搭村巴轉地鐵架。

其實286M和89C在馬鞍山段的分別只係頌安邨裡面和欣安咋!
(石門和第一城另計)
總結:兩條看似風馬牛不相及的路線,實際係有間接競爭的關係,九巴晨早就睇到呢點喇!
證據1:2004年馬鐵通車時建議取消286M,以89C增設同價分段收費取代(係錦鞍苑開始)。
證據2:2014年建議89C cut非繁,錦泰一帶用286M既BBI取代。

P.S.沙中線重組建議,89C肯定會榜上有名,希望唔好比我批中。
LL3850
Snowbb 發表於 2018-4-13 21:31 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2018-4-13 10:46
係未有$7.2出觀塘呢樣野之前,一早已經有人咁搭啦。係有d人以為286M出唔到觀塘,覺得對89C無影響。
除左28 ...

89C/286M 依家形成一個兩難局面
兩次建議入面一次 cut 286M , 一次就 cut 89C
但係最後都失敗收場 , 證明郁是但一條都有難度

89C 難搞係碩門/小瀝源路 , 除非說服到班客行入第一城搭 89X
但係郁 286M 又會搞到 77 區冇左快車入大隧
However , 沙中線通果陣郁果條亦未必係 89C , 條 286M 貼住 MTR 黎行都好大機會成為開刀對象
pochi 發表於 2018-4-13 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層

又係老生常談,89C要夠客,89D又話要飛亞公角,咪將89D停完新港城直出(曾壁山都唔可以停),全部恆耀人都要搭C車咪夠客囉