hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

AV385 發表於 2018-2-21 17:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

6D 延長至樂華,與2A同坑
來回改經三彩,彩石里入(停啟業),回程經清水灣道
去程可改經保安道,回程可改經蘇屋,冇意見
全日15-20分鐘一班
上午9時前由美孚開出之班次不經三彩,停啟業後改為直往牛頭角道,
並於淘大加設分站。另加設分段,彩虹道往樂華: $5.1
加設單向轉乘,3D往慈雲山方向轉5、9、10、21、29M、95總車資:$5.2

2A 總站不變,但深水埗段路線拉直,來回改經深旺道及海麗一帶
班次15-20分鐘一班,與X2A聯合班次
加設2轉6總車資:$5.1,

X2A 美孚至樂華特快,與2A同坑
雙方向,旺角站至淘大之間不停站
班次15-20分鐘一班,與2A聯合班次
全程:$6.8,分段跟2A
美孚開: 星期一至六:0920—2350,星期日:0730—2350
樂華開: 星期一至六:0540—2150,星期日:0610—1950
2X、6P取消,2A、X2A、6D共用28部車

6E 長沙灣(甘泉街) -  油塘
往油塘途經:甘泉街、青山道、欽州街、長沙灣道、天橋、界限街、天橋、太子道東、觀塘道、觀塘道下通道、觀塘道、鯉魚門道及高超道
註:花墟公園至九龍灣站之間不停站

往長沙灣(甘泉街)途經:高超道、鯉魚門道、觀塘道、協和街、同仁街、裕民坊、康寧道、牛頭角道、天橋、觀塘道、太子道東、天橋、太子道西、天橋、荔枝角道、黃竹街、長沙灣道、通州西街、瓊林街及甘泉街
註:淘大花園至拔萃男書院之間不停站
繁時15,非繁30分鐘一班,用車6部
全程:$7.9
九龍灣站往油塘:$5.8
觀塘市中心往油塘:$4.5
拔萃男書院往甘泉街:$5.8
加設6D轉14、16總車資:$6.4 , 6E轉16總車資:$7.9

296C服務時間改為:
尚德開星期一至六0550—1600,深旺道開星期一至六1220—0020

新增296E 尚德至深旺道
星期一至六0600—1200需打開分隔巴士總站與深旺道之間的紅色路障以方便巴士右轉興華街西
西行跟296C至觀塘道、跟6E至太子道西、跟12A至深旺道,繞深盛路及興華街西一圈後返回深旺道
註:九龍灣站至楓樹街之間不停站
東行先經興華街西、深盛路、深旺道,跟12A至界限街,跟6E至觀塘道,跟296C至尚德
註:花墟公園至九龍灣站之間不停站
尚德開:星期一至六1615—0000,深旺道開:星期一至六0600—1200
15-20分鐘一班,收費跟296C
加轉乘296A、296C轉1A、16 總車資$8.3

註:原早繁2X東行之用車分別會私往青山道通州西街站(6E)及深盛路站(296E)提供短途服務往觀塘市中心,然後私回樂華
整個計劃總用車數量,除下繁需+2車外,其餘時間不變

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
kmb71k 發表於 2018-2-21 20:20 | 顯示全部樓層
樂華一下子多咗兩條全日線, 樂華真係夠位擺?
以上回應,是否可行?是否合適?
daniel0429 發表於 2018-2-21 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層
利申唔熟,但要循例問車從何來?2X 及 X2A 分
daniel0429 發表於 2018-2-21 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層

daniel0429 發表於 2018-2-21 20:21
利申唔熟,但要循例問車從何來?2X 及 X2A 分

利申唔熟,但要循例問車從何來?
2X 及 X2A 分別何在?
6D 延長 2A 改道 原因?
2A + X2A + 6D  28 車足夠?
點解要新缐?
講多次,利申唔熟
gu9434@24 發表於 2018-2-21 21:27 | 顯示全部樓層
你真係當樂華萬能.乜都塞得落
S3BL100 發表於 2018-2-21 23:35 | 顯示全部樓層
2A 改兜深旺道唔係叫拉直路線,而係兜一度變成兜第二度,無點快過

而且你最後打算用 296C 去做填海區的話,係無必要改 2A

另外,6D 你咁改,影響啟業流水客;
而家本身有條 9 號仔做緊三彩往返黃大仙新蒲崗流水,
呢個功能無必要用 9 代 6D 去做,而 6D 代 2X 去長沙灣,
班次加倍但車程慢返咁上下,仲要搞到去程無車出太子,
回程旺角無左返三彩的半直通線,得不償失

雖然 9 經彩虹道黃大仙係拖慢三彩車程好多,
但本身都有唔少既得利益者,想直接改都唔易

無得一張白紙推倒重來的前提下,我會選擇縮 2A 落蘇屋,
微調班次,減車開 2P,樂華美孚半直通,
雙向同 2X 做聯合班次,西行改飛太子道西天橋,返回 2A 原線,
補 2X 改入汝州街後做唔到既位

9 就拆 9X 出來,2X+9X 太子至彩福行法一樣,做聯合班次;
回程 9+9X 梅花間竹,一快一慢,每 15 分一班彌敦道返彩福

至少唔會搞到咁多人

另外我想講,上繁旺角唔塞車,界限街返學時間分分鐘慢過亞皆老街東行,
296C 上繁無必要咁改…

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
10598C + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| AV385 發表於 2018-2-21 23:39 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-2-21 04:20
樂華一下子多咗兩條全日線, 樂華真係夠位擺?

本身2A就已經用緊18部車,即係會多左10部車向樂華但我將3條線都擺同一個總站,目的就係要令到車隊容易調配
即係話車同人都唔會行死一條線,唔需要考慮比前車頂住或者坑位不足既問題
邊條線夠鐘開車,邊部車向最前就行先,即使再細既總站亦唔會有問題
10598C 發表於 2018-2-21 23:58 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-21 23:35
2A 改兜深旺道唔係叫拉直路線,而係兜一度變成兜第二度,無點快過

而且你最後打算用 296C 去做填海區的話 ...

2A縮短到蘇屋到時蘇屋又會話樓下冇車去美孚站,9拆線減班黃大仙又會走出嚟投訴,係延長9嘅時候有議員要求唔可以減班呢度可見一斑
S3BL100 發表於 2018-2-22 00:10 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-21 23:58
2A縮短到蘇屋到時蘇屋又會話樓下冇車去美孚站,9拆線減班黃大仙又會走出嚟投訴,係延長9嘅時候有議員要求 ...

蘇屋去美孚,我打算用 2P 去代,呢段路唔值得開咁密車;
而 2A 唔縮落蘇屋的話,好難減夠車去開 2P

至於 9,我建議係拆線而唔係佢地無左條線,無可能下下要遷就佢地就得,佢地遷就人地就唔得。
事實係佢地有替代品,本身客量係即時減到非繁 30 分一班都可以。
況且佢地要求唔減班,係因為覺得彩福會同佢地爭位坐,拆線已經解決左呢個問題

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 00:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-21 07:35

而且你最後打算用 296C 去做填海區的話 ...

你唔好玩我啦,行深旺道竟然會同兜到入蘇屋再出返長沙灣道一樣時間?!

留意返,296C係並冇服務你所謂既填海區,再者,296C行亞皆老街,
對海麗一帶繁時既觀塘返放工客會嫌慢,
但對尚德人黎講,行亞皆老街先係真正全面覆蓋整個旺角區,
強行將296C全日變成一條想討好兩面既路線,下場就係變成另一條2X
所以,以2A作為兩地既常規通勤路線係比較合適

啟業問題向B2已經講過,受影響既只係單邊,我亦都補左轉乘,不作詳談
9仔呢個流水問題從來都唔係大家想睇到既,6D咁改正正就係比左一個補償既方式
令9要再改為太子道東直去時,唔需要再考慮補償既問題
6D變2X,冇錯班次同車程打和,但車資平左,服務時間延長左,呢D都係得益
彩福冇左2X亦令到總站太多車既問題得以舒緩

半唔半直通對三彩黎講真係咁緊要咩?
9經彩虹道既問題解決左,只要比到一樣"成功爭取"既野比黃大仙個議員
9就唔需要再兜彩虹道,9只要不經彩虹道,
即使不是半直通,9由於唔使兜淘大,絕不比2X慢很多,但價錢平左一大截
至於太子問題,有幾多真係去太子,大部分咪又係行返去旺角
其實當初2X唔落地,就連呢個問題都唔使諗,
簡單總結只要9一提速,所有問題都解決

你既方式要減班,我既方式係加左班,繁時7分半鐘,比現時既2A還要密
即使非繁亦都係打和
再者,我比你做多左四小龍,而且仲變多左條觀深線出黎,
你再搞多D呢D咁既疏車線出黎,只會搞出更多既小眾,到時想再改又會產生更多既問題
就好似你口中既三彩半直通,當成個觀塘區既所有屋邨都未有半直通路線既時候
點解一個幾乎離太子旺角最近、人口又唔係特別多、甚至連巴士線都冇多條既觀塘區屋邨,
需要一條半直通路線出太子呢?!
再簡單D咁睇,如果當初係2A拆一部分班次兜三彩,2X就由樂華開不經三彩半直通出旺角,
今日既問題就已經少左好多