hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

10598C 發表於 2018-2-22 13:56 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-22 13:32
點唔合理?!如果唔合理,成個大埔K線D搭客唔通全部都係去大埔墟行街?!
273會成為全香港最密既巴士線?
無論係 ...

你根本就搭錯線,我係講緊連蘇屋去美孚咁短距離都要坐兩程車好唔合理啊,睇清楚先講野啦!

彩福行多兩步路就可以換嚟有密一倍嘅深水埗特快,,仲要唔駛兜淘大,何況又唔係令到佢地行到出淘大先有車搭,樓下嘅彩霞道就已經有車搭,議員死捉住總站位只可以評為蠢

11M當日會死就係因為客量唔夠,你重開仲要去長沙灣站有屁用?人地S3BL100版友都話美孚至蘇屋可以用2P做,你仲嘈咩?

我而家鬧嘅唔係蘇屋至美孚冇服務,事實到時候2P真係做到,我係鬧緊你啫
10598C 發表於 2018-2-22 13:59 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-2-22 13:38
蘇屋去美孚 勉強仲有6號既

6都計嘅話,其實青山道有好多選擇添...6D、86都係

弊在到時候蘇屋門口冇左車去美孚,要行出去先有得搭車,我相信議員會走出嚟嘈,你見黃大仙嗰到就知咩事,兩者情況簡直一模一樣

but anyway,該位版友建議嘅2P有做到蘇屋至美孚,咁就ok
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 14:10 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2018-2-21 20:47
問題係我呢家總站上車,牛頭角道直出觀塘道去彩虹道,點解要無啦啦陪兜路上三彩?
三彩出彩虹道流水客亦 ...

無錯,我唔否認,呢班係一班有損失既群眾,亦係今次重組損害最大既一班客,但佢地損失亦只係幾分鐘既車程,
6D入三彩目的主要係拎走2X,
雖然比起2X慢左,但密左同平左,而且唔慢得好多,
同時比到9向將來調離彩虹道時,無需要浪費資源作補償

首先,我係唔介意6E來回都行牛頭角道,向我既計算上面係有足夠資源可以咁做
6D依然可以向牛頭角落,彩頤居行入淘大亦不遠
如果你認為問題真係咁大仲可以彩雲道落返牛頭角道,咁仲可以增加淘大返樂華既班次

樂華既泊車問題,我已經好清楚咁向前面答左,你可以去返前面睇
即使要霸,都係踢返條小巴線出去啦,右手邊條坑?!?!你講28個條啊?!

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 14:21 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-21 21:56
你根本就搭錯線,我係講緊連蘇屋去美孚咁短距離都要坐兩程車好唔合理啊,睇清楚先講野啦!

彩福行多兩步 ...

大把地方係短距離冇直達車啦,何妨根本行出元州街都唔遠,
其實究竟你有冇行過嫁?!

你話"議員死捉住總站位只可以評為蠢"
點解我話2A換11M議員會肯放手就唔可能呢?!
當日點解11M客量唔夠啊?!點解我話需家有需要開返啊?!
你認為蘇屋去美孚多人過蘇屋去長沙灣站?!
我好懷疑你究竟對蘇屋既了解程度

你可以繼續鬧,,反正我有時間既,我依然會好理性咁答緊你

S3BL100 發表於 2018-2-22 14:27 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-22 01:54
但其實2P係咪有能力改做樂華開,然後上彩霞道、彩霞道天橋(有人check過係冇限制)出啟業邨,順手加班到15- ...

好不幸地,而家 2X 有一定數目淘大客

如果無左淘大,我真係唔知條線美孚方向下繁至尾車會變成咩境況

況且 2X 拉落橋,當日西九已經有唔少微言;如果唔做淘大,
影響西九居民,我諗都好難過到

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-2-22 14:34 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 00:42
你唔好玩我啦,行深旺道竟然會同兜到入蘇屋再出返長沙灣道一樣時間?!

留意返,296C係並冇服務你所謂既填海 ...

咁你不妨自己畫下 google maps 估算下要幾耐,
青山道同蘇屋有燈陣的同時,深旺道興華街都有燈陣,
就算後者較快,都唔會快幾多

搵 2A 做深旺道通勤?咪玩啦,條線入唔入到觀塘巿中心?

而我上面講左,上繁東行其實行亞皆老街根本唔慢,
半直通飛橋分分鐘仲快過你建議改行界限街,出事既係下繁西行亞皆老街

不過你話 296C 兩面不討好之餘,你自己都將下晝西行改左行太子道西,都無討好過尚德

你可以話東九其他區都未有半直通,無理由咁快輪到三彩。
但問題係 2X 唔開都開左,無得返轉頭

而且你講到好似減價係好事,但九巴係唔會有誘因減價,
因此收貴一蚊的半直通根本係唯一出路,況且 $6.8 根本就唔係唔合理

都係果句,你講到你個方案有幾好多好,如果最後做唔到,你有無 plan B?
定係因為做唔到你心目中最好方案,所以寧願大家攬住一齊死?

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-2-22 14:43 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-22 14:27
好不幸地,而家 2X 有一定數目淘大客

如果無左淘大,我真係唔知條線美孚方向下繁至尾車會變成咩境況

但其實淘大班客本身可以上彩頤居,去程都可以兜牛頭角巴總,同埋去程我有諗住將佢擺返上橋
何況班次加密唔少,又做埋樂華一帶幾個屋苑,又唔係做唔到淘大,我覺得唔係真係咁差
10598C 發表於 2018-2-22 14:49 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 14:21
大把地方係短距離冇直達車啦,何妨根本行出元州街都唔遠,
其實究竟你有冇行過嫁?!

有冇諗過美孚站係西鐵站?短距離車程由一程變成兩程根本成件事完全唔合理

唔理你信定係唔信,反正呢啲位kick住就係走唔甩,到時候就一齊攬炒
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 14:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-21 21:46
咁執著淘大有咩用?執著嚟根本無謂,彩盈彩福彩德彩頤彩霞牛頭角下邨振華安基樂華南北邨都唔夠做?仲有啟 ...

牛下都計埋?!門口有站都唔搭?特登行上去幫襯你?!歡樂滿東華啊?唔好計話觀塘道大把車出旺角太子,就當只係去深水埗,有鐵都唔搭?!
算,就當你全部都做到哂,咁又夠嗎?!論去旺角太子,除左三彩,冇人會特登等你部車
論去深水埗,就當冇人再搭2A,6D,單憑呢幾個屋苑去深水埗同三彩去旺角太子既客夠推條線上15分鐘一班?!
仲未計你下繁返牛頭角要塞旺角,分鐘唔夠6D快

插咀就係搵交嗌?!咁叫人唔好打仔係咪算合謀虐兒啊?!
睇黎我用呢個詞係太貼切,正中你要害,唔係你點可以唔理性到咁呢?
從呢個角度上,我諗我係應該向你道歉,道歉唔係因為我插咀,係因為我太準,插到你最痛既地方
撇清D咩呢?!我提醒你,向發圍之前,睇左我篇野先,唔係一陣發錯圍,咁何必呢?!
你又話冇睇過我個PLAN,你又話我一定過唔到,咁點呢?!你憑咩作出呢個推斷呢?

反對聲音我唔聽,我就唔回啦,我仲同你向到玩咁耐?!我到呢一刻都冇叫過你甚麼收聲或者唔同你再講
究竟係邊個唔想聽到一D唔岩聽既聲音先?

10598C 發表於 2018-2-22 15:06 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-22 14:52
牛下都計埋?!門口有站都唔搭?特登行上去幫襯你?!歡樂滿東華啊?唔好計話觀塘道大把車出旺角太子,就當只係 ...

牛頭角巴總都唔算做到牛頭角下邨?

唔知邊個一開始就係到挑釁人地,話人地雞蛋挑骨頭撩交嗌呢?

睇見你呢啲無稽之談,我唔講對唔住自己良心

雖然唔贊成山頭主義,但你嘅舉動而家同班狗官根本冇分別,其他聲音就當睇唔到,所有野就隔硬嚟做