hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

樓主| AV385 發表於 2018-2-25 15:36 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-2-24 22:50
6P 同 2X 都是 0 台車(沒掛牌車可抽, 是柯打主線/其他路線)
其實是點有 28 部車出黎? 人地 TOTAL 先得 21  ...

舊6D+2A=13+21=34
新6D+2A+X2A+6E=28+6=34
296c變296E用車冇變
唉...................
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
S3BL100 發表於 2018-2-25 16:06 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-25 01:29
首先,點解, 咁多人去桂林街一帶,目的係咩?難道係因為三彩D人都係向個邊返放工嗎?
再者,又係咪全部桂林街, ...

唔係話一換一唔可以,但
問題係深水步人流最多的一帶,6D 覆蓋係比起 2X 差

以下繁亞皆老街最塞既時間去計,我地睇下西行主要做緊D咩客
1:樂華至旺角 / 2:樂華至深水埗 / 3:淘大至旺角 / 4:淘大至深水埗 / 5:淘大至四小龍及美孚
1同3冇影響,就算比而家2X慢到太子,但站位較好,慳返腳程時間,
而且2X一樣要面對下繁太子道東天橋塞車及太子道西會由基提道塞起既問題
4同5嫌唔夠快既可以坐296E及6E, 最大問題就係2,但2下繁會有幾多人呢?
2X個班比$6.8係因為佢想快嗎?!係因為冇得揀WO,你嫌我X2A貴,你可以坐2A,我有得揀WO,咁都可以比較?!

西行 2X 要塞車的鐘數,你條 X2A 係仲衰,況且亞皆老街西行塞車機會遠多過太子道西

你可以話你無迫人坐 X2A,但你為左開 X2A,將 2A 減班,
減完之後係唔足以載晒班唔肯俾多 $1 既樂華客。
東行都算,但西行 X2A 出到旺角唔快得過 2A 幾多既時候,你咁做係有問題

that's why 我上面話,就算要開,都只應該有限度班次去做

點樣冇車出旺角呢?!先唔好計2X西行既站可唔可以稱為旺角,9只要改到唔經彩虹道,根本同2X一樣,因為唔使走回頭去淘大
仲平左一蚊,仲密左15分鐘,如果你話我過唔到黃大仙,但以前點同今次呢?
以前係三彩一個人打,而家係一整個深水埗區加個樂華甚至連觀塘市中心,藍田,油塘都有得益,
就正如當初40改快,葵青荃灣觀塘甚至黃大仙都得益,一個深水埗加半個九龍城點鬥?

我想問,你個建議邊忽幫到 9 成條唔經彩虹道?

將 9 拉直同埋你成堆野捆綁埋一齊就可以迫黃大仙就範?你未免天真左少少,
人地一樣可以話 9 應該獨立處理,之後就全盤拉倒

因為你而家無其他甜頭俾黃大仙,黃大仙唔會因為其他更多地區有得益而就範
(況且我唔認為你真係俾到咩甜頭俾其他區)

RPP 寫埋捆綁一齊既野,最後分開做,早有前科,
近近地咪有 83X/89D,明明受惠人數多過受影響人數 N 倍,最後搞到有段時間 83X 89D 要齊齊非繁入黃泥頭

彩盈本身就已經係成個三彩最方便既,但到今時今日向你口中竟然又會變成要特別關顧嫁呢?
彩盈上可去彩賢樓,下可去九龍灣站/淘大,我都好想知點解彩福落黎搭車就得,彩盈上去搭車又會變成有問題呢?!

...

再者,唔殺2X,又做咩延長6D呢?

我上面講緊既係,如果大方向係點都要殺 2X 去成全你條 6E,
其他線應該點改

至低限度,step 1 6D 應該直接延長彩福,2A 唔改,9X 全日,
至少唔會為左填一個窿製造另一個窿,搞到又要整多個窿去填新窿,呢個係我口中既「原則性問題」

但按照呢個方向去做,結果會發現,為左開 6E,
對觀塘半山尤其三彩效果,係差過其他重組方法

而家唔係話要你刪除自己個方案,但成個建議,
無論出發點定細節位,都有好多位值得商榷

無錯係要照顧巿民所需,問題係我唔認為你真係有照顧到大量受影響的遠離鐵路的乘客,
你只係求其話受惠人數多,甚至彩盈、啟業影響少、可以坐其他車之類,就草草了事

而且我唔認為受惠人數同程度真係大到應該放棄咁多既得利益者。
當日 6D/40 尚且可以話因為觀荃當時無合理選擇,而需求大到傻

但當日放棄得觀深,已經說明觀深需求唔係大到非要開多條同鐵路紅小平行既巴士線出來,
受惠人數已經遠遠不及 6D/40。再望下咩人被找數…

你殺 2X 改 6D,受影響人數閒閒地都幾千。當日改 40,觀深受影響人數有無呢個數?
你條 6E 受惠人數有無呢個數?

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-2-25 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-25 14:11
你不如話比我知全日每段時間分別由將軍澳同油塘去到秀茂坪一帶既時間差別
再對比下全日每段時間分別由尖沙 ...

比較緊嘅前設一直係沿路唔塞車
再者#6嗰到佢都有講西行2X+9X,東行9+9X聯合

後面就不得而知啦,反正句野唔係我講,個腦唔係我到,都唔知你咁激動嚟做乜
expertuser2004 發表於 2018-2-25 20:08 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-25 15:36
舊6D+2A=13+21=34
新6D+2A+X2A+6E=28+6=34
296c變296E用車冇變

新6D(7)+2A(21)+X2A(0)+6E(6) = 28+6 = 13+21 = 34  << 樓主看不到個問題係邊?
(X) = 樓主建議的用車數量, 代表樂華要塞 28 部車
296C = 296E 用車沒變, 重組車源何來沒分別?

岩岩翻看建議, 看到呢二條線星期日是不設服務, 還好條線不是上山, 不是大把人輪住圍插
星期日 / 假期全日沒車?! 尚德客坐 796C 出深旺道 or 用十一號車去BBI ?
也即是話星期日 / 假期會多最少 10 架車行 6E
十部喎, 比得圖表出黎當然不是只話計錯數咁簡單, 296C 被閹少少
296C服務時間改為:
尚德開星期一至六0550—1600,深旺道開星期一至六1220—0020

新增296E 尚德至深旺道

尚德開:星期一至六1615—0000,深旺道開:星期一至六0600—1200

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| AV385 發表於 2018-2-25 21:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-25 00:06
唔係話一換一唔可以,但
問題係深水步人流最多的一帶,6D 覆蓋係比起 2X 差

完全唔同意,西行,汝州街落對去北河街街市、西九龍中心及鴨寮街有利
但6D較近黃金、福榮街及保安道街市,之後既幾個站長沙灣道絕對不及元州街好
東行,大南西之後下一個站就係麗蘿樓,當中既整段路都服務唔到,
相反6D更能深入長沙灣舊區一帶,站位亦非常適合去保安道及順寧道買餸,
再睇落去就係北河街同寶血醫院既對比,大約可以長沙灣道視為分界線
近黃金一邊搭6D較近,近荔枝角道一邊搭2X較近
再之後既路段的確係2X比6D好,我亦唔會以6D可做石硤尾客作為理由,
總體黎講,西行深水埗段差唔多,但長沙灣段6D較好
東行長沙灣段6D明顯優勝,深水埗前段不相伯仲,後段2X較好
就當你以鴨記一帶視為人流最多既一帶,2X同6D最多係64比
但向長沙灣計,6D係完勝2X

留意返,西行出問題只係下繁開始,我唔計你太子道東天橋同太子道西既塞法
請問下繁有幾多人係樂華出旺角甚至深水埗呢?!淘大出深水埗可以坐6E
淘大去旺角仲有13D,你覺得貴既仲可以加13D分段
就算數班次,現時下繁2A西行開緊10-12分鐘一班,而我既建議係兩線各15分鐘一班
即係平均每7.5分鐘有一班,比現時密左2.5-4.5分鐘一班
就當下繁舊2A一個鐘開緊6部車,但我既建議係一個鐘X2A/2A各開4部,共8部車
換言之,即使每班X2A留低一半客死等2A,都係同現時既2A服務打和
你覺得每班會有一半客為左1蚊,浪費多7.5分鐘再坐慢冇十分都有八分鐘既線嗎?!

我已經講左,呢個係誘因,令三彩區議員唔好當而家就已經算搞掂,
再者,就算9唔改,亦可以繼續,甚至學你個招9變9+9X
唔存在要被推倒既問題
你可以繼續咁諗,就正如我當初覺得40唔會改得成一樣
你要搞清楚一點,最後決定權向運吉,當一邊既聲音變得比之前強大咁多倍,
就算屎忽鬼要死雞撐飯蓋,運吉甚至有權力之人士都唔可能再充耳不聞
至於甜頭,你覺得咩對黃大仙黎講係甜頭呢?!
如果個屎忽鬼諗到,今日就係寫"成功爭取"而唔係成功保留"啦
根本黃大仙已經方便到冇得更方便,軟既唔成功,何以見得硬既就一樣唔得呢?!
83X/89D最後係咪一樣搞掂左呢?!再者83X/89D既爭議係區內事
我呢個係誇區既事,又可以拉埋一齊比?!

你個step1比原本仲浪費資源,係咪你個原則性出左問題呢?!
再者,我從來冇話過我係為開6E而家搞呢個重組
我呢個重組得益者之多,之前已經數過,你可以再睇多次

我唔認為我係草草了事WO,我對你每個問題都解釋得清清楚楚
啟業彩盈亦係講出事實既真相,只係你唔願意去面對呢個係一個事實
我亦睇唔到我放棄左幾多向你口中既既得利益者,即使起你口中,我認為最大影響既三彩客
我都比足我詳盡既見解同分析,相反,我見唔到你有幾咁深入既分析,
你D建議從來只係頭痛醫頭,腳痛醫腳,搵唔到病因就當人地唔痛

回左咁多篇,你幾乎每篇都有新問題,而且D問題係越黎越小眾,甚至差唔多去到為反而反
究竟係我每次答你既問題都充分到令到你唔可以再繼續向個個問題上面深究落去
定係連你自己都覺得你D問題有點而站不住腳呢?

你話殺2X改6D受影響人數係幾千,就當3000人計
我就當6D每班車都有10個客係啟業去彩虹道,一日就係350個客
2X每日共開57班,以3000-350=2650人計,平均每班有46.5人,
仲未扣除淘大冇受影響既乘客,你覺得三彩有咁多2X客嗎?!你覺得6D有咁多啟業客嗎?

如果以當年40改路既發展計劃資料,受影響既人係4500人,仲未計要搭40轉2A既客
得出黎條數仲恐怖,根本你好多地方都係先入為主,並不客觀

最後,我唔想搞到好似我向到挑你機,又或者你向到挑我機咁
已經開始有小小講來講去都三篤屁,
反正我唔覺得你既見解幾咁正確,你又唔覺得我既觀點幾咁合理
差唔多就算了吧

樓主| AV385 發表於 2018-2-25 21:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-25 00:28
比較緊嘅前設一直係沿路唔塞車
再者#6嗰到佢都有講西行2X+9X,東行9+9X聯合

你話A29P/A26唔塞,有可能
2X/9X唔塞?有可能嗎?!
既然你個前設已經出左問題,咁之後既野仲有研究價值嗎?

我唔記得佢#6講咩,但你既然引用我用黎答佢#62個段話
咁我比你睇佢#62寫咩好合情合理

我冇話過句野係你講,我亦冇表示過D咩野
至於佢點解前言不對後語,請你問返佢本人
仲有,我唔知你憑咩覺得我激動,如果咁就可以令我激動既,我諗我應該慶幸
 樓主| AV385 發表於 2018-2-25 21:55 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-2-25 04:08
新6D(7)+2A(21)+X2A(0)+6E(6) = 28+6 = 13+21 = 34

你幻想力好強,努力
10598C 發表於 2018-2-25 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-25 21:53
你話A29P/A26唔塞,有可能
2X/9X唔塞?有可能嗎?!
既然你個前設已經出左問題,咁之後既野仲有研究價值嗎?

又,唔塞車嘅前設係佢所講,所以我先一直用呢個邏輯去諗,你要質疑嘅,可以問佢,事關我都唔反對2X同9X係總站出嚟冇可能唔塞車

我只係對你你話“一大段路出來就會有誤差”呢句有保留

我冇留意佢後面講左咩,我淨系記得佢之前有講過東行9+9X聯合班次,前言不對後語嘅問題,都係等佢出嚟解答,再一次,佢個腦唔係我到~

我冇話係你話啲野係我講,我話“反正”啫

其實呢個世界上有好多人就算明知件事冇可能係現實中發生,都會走去研究同辯護架啦,既然係咁,前設未必合理後面討論嘅又點會冇意思呢係咪?

可能我中文比較差,形容詞用錯啦,或者我係一個好sensitive嘅人,sensitive到連你本人都唔覺得激動,我都覺得係激動啦~
fleetline 發表於 2018-2-25 23:14 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-25 12:29
首先:我都想知有幾多人朝早係搭296C由界限街打後,九龍灣之前入尚德或者下繁由尚德出九龍灣打後,深水埗 ...

下繁296C出九龍客量一向唔算差, 原來果堆人可以完全唔理.
反而296C西九填海區客量一向都幾差, 就要搵堆線就佢去,
而家搬左總站都叫好小小(雖然都係繁時得幾個),
之前東京街年代, 成個早繁都冇人係東京街上車.

其實拉條2A入去深旺道, 條296C西九填海區一段已經廢左大部份功能,
不過我反對拉2A入深旺道, 咁青山道變相冇線去亞皆老街一帶,
九巴又冇得玩貴價流水.

開296E唔係唔可行, 只係抽車對象變成95, 98C, 290, 296D等早繁私牌返將軍澳,
及下繁私牌出九龍的車去做.

儲錢
S3BL100 發表於 2018-2-26 00:11 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-25 22:11
又,唔塞車嘅前設係佢所講,所以我先一直用呢個邏輯去諗,你要質疑嘅,可以問佢,事關我都唔反對2X同9X係 ...

澄清一樣野先

我個 2X+2P、9+9X 方案,我係粗略砌過開車時間表的,
9 9X 尖東麼地道係打算梅花間竹開,各自每 30 分一班,夾埋每 15 分一班,
技術上係完全無問題的,當然坐慢車 9 最後會同下一班 9X 同時返到彩福

而尖東方向,9 9X 彩福應該要同時或隔 5 分鐘開車

至於 2X+9X,去程當然無事,但我睇過 youtube 片分析,
唔塞車情況下,美孚到先達所需時間,其實同尖東到先達幾乎一樣。
只要 2X 美孚同 9X 尖東開車時間隔 15 分鐘,理論上都可以做到聯合班次

我同意效果一定差過同總站開,但出到最後如果係 +/- 5 分,其實已經唔算太差,
畢竟係無辦法先要咁做,至少好過得一條 30 分一班先

一邊塞死而一邊唔塞,搞到隔 15 分開去到先達拖卡既機會,相信更少

所以 2X+9X 係盡量做,但 9+9X 回程係真係隔 15 分開。
但就算係 9+9X,都無人擔保去到先達真係隔岩岩好 15 分下話…

fb.com/scientisthk2usa/