hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解52x要拉去旺角?
開啟左側

[其他] 點解52x要拉去旺角?

acc1368 發表於 2018-2-27 05:53 | 顯示全部樓層

之前放深水埗欽州街係幾好既,我謹「代表」元朗<>旺角佐敦道紅頂(包括佐敦站頭+旺角藍牌站+旺角黃牌站)多謝你 #曲
groom1002 發表於 2018-2-27 10:25 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2018-2-27 01:22
根本就一早就應該同66 對調九龍區總站

66應該1993年縮去深水埗,2004年取消
deep3@italk 發表於 2018-2-27 10:28 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2018-2-27 10:25
66應該1993年縮去深水埗,2004年取消

咁又唔得, 93 年未有三幹同西鐵, 66 仲有一定功用

groom1002 發表於 2018-2-27 10:57 | 顯示全部樓層

deep3@italk 發表於 2018-2-27 10:28
咁又唔得, 93 年未有三幹同西鐵, 66 仲有一定功用

1993年66X全日,66獨市位只有大窩口-葵涌交匯處,66X可以食曬大興/山景-深水埗/旺角客
stevechau 發表於 2018-2-27 16:25 | 顯示全部樓層
無得解, 拉去MK就係多左客, 加上而家青公越黎越多人住, 本身52X就已經未必少客過66X, 咁係咪應該66X縮短先岩呢??
而家52X係MK都係吸緊貪平客GA, 咪又係做緊樓主想既野~ 好地地都唔知縮返去SSP做乜~
stevechau 發表於 2018-2-27 16:28 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-2-26 20:34
52X唔洗延長去旺角已經好多客……
我都支持去深水埗就夠,即使要去柏景灣,經欽洲街行番深旺道去奧運站/柏 ...

252B全日應該當年定今日都唔會有咩可能發生, 點睇都似係區佬FF~
至於點解要入MK深淵, 無它, 或者無乜客坐52X MK落, 但52X係MK係上唔少客~
lsc04d11 發表於 2018-2-27 20:23 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2018-2-27 16:28
252B全日應該當年定今日都唔會有咩可能發生, 點睇都似係區佬FF~
至於點解要入MK深淵, 無它, 或者無乜客坐 ...

就係多人就應該分家,連埋尖沙咀、佐敦、油麻地做既話,252B(或者261B走線)實夠客。
52X初搬去旺角頭兩年,在怡閣苑/後加的怡靖苑上車根本係唔會有位坐,宜家加密左先叫做有廿幾個位揀黎坐。但其實長沙灣、美孚站都上唔少客

我都係O個句,九巴專登加234X<-->234A/234B轉乘,不過最後冇乜貪平人用之嘛,咁咪整條貴線分流囉。
如果真係益到紅小,又唔拘,咪當救活番一班司機囉,宜家紅VAN真係好少客。
andy92 發表於 2018-2-27 22:07 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-2-27 20:23
就係多人就應該分家,連埋尖沙咀、佐敦、油麻地做既話,252B(或者261B走線)實夠客。
52X初搬去旺角頭兩年 ...

紅頂衰落,除左 52X 拉左去旺角,轉車站開左都有好大影響

青龍頭打後果班好多都搭 X 線去轉車站 52X, 61M

而家紅頂過左深井青龍頭好多時都落剩幾個

深圳比亚迪 發表於 2018-2-28 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2018-2-28 14:50 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-2-26 22:40
就係因為只係去到深水埗兩頭唔到岸, 加上又唔想迫人青山公路沿線要搭亡命小巴往返旺角, 所以先至拉52X落旺 ...

而家番東九的人愈來愈多, 線車又唔加,
我認為已經開始要問候佢, 唔單只出深, 旺地區

而家小巴一D 都唔亡命, LOCK 速已經= 自廢武功
所以愈來愈唔抵搭, 車費又貴, 又慢左
Mandy+263M=HG6729