hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 探討挽救53客量嘅方法
開啟左側

探討挽救53客量嘅方法

mrkelvinyu 發表於 2018-2-28 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層

探討對付灌水人士嘅方法
Alex7808 發表於 2018-2-28 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
知唔知道而家啲53(尤其係星期六)一到咖啡灣,就比珠海學院啲師生打爆部車。所以我見到53啲客量係上升緊
HR9710+KU1391 發表於 2018-2-28 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
如果1984年冇拉53出荃灣,1988年輕鐵通車時也要九巴取消曬屯門元朗區內線。其實現今青山下路人口增加,紅綠小班次不穩定,53執雞機會多左。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-2-28 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層

Alex7808 發表於 2018-2-28 19:23
知唔知道而家啲53(尤其係星期六)一到咖啡灣,就比珠海學院啲師生打爆部車。所以我見到53啲客量係上升緊 ...

邊個方向先?

如果係往荃灣方向,通常都係去轉車站嘅客。呢堆客俾哂52x/61m做都冇乜問題。

往元朗方向,D人通常都寧願K51+輕鐵,都唔會揀又疏又貴嘅53。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-2-28 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
B.B.B. 發表於 2018-2-28 12:48
取消53 是最好方法

依家諗諗下,將53轉化為田廈路、屏廈路接駁穿梭線都唔錯。

縮短到兆康,改經元朗北,為沿線地區提供短途接駁服務。

好過日日由元朗遊到荃灣,日日係咁燒油錢蝕到入肉。

之後再開條青公接駁線m52,由深井開往友愛南,提供接駁261/龍運E線服務,以及輔助52x/61m。
HB00610 發表於 2018-3-1 01:09 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-2-28 23:53

縮短到兆康,改經元朗北,為沿線地區提供短途 ...

你講得出呢D垃圾係證明你無知。
第一,我講最後一次,田廈屏廈路根本唔再需要區內線,去兆康方向少車都係咁講,因為田廈屏廈都有K巴做區內,佢轉輕鐵定西鐵都唔會比你53半個鐘一班去兆康慢。

第二,53冇你諗到咁少人搭,我正正係夜晚53常客,客量絕對唔可以叫差,獨市位田廈路係站站有人落。 仲有53尾車一定比K巴遲

第三,53唔係俾你趕返工嘅線,但對廈村呢D人嚟講,夜晚返去係真係救到命,我而家係以一個田廈路沿線居民身份講嘢。

再講,53係田廈/屏廈路嘅唯一區外線,你縮佢去兆康即係廢咗佢。你係唔係搞事,係唔係要我㩒報告掣?

marcowong1011 發表於 2018-3-1 01:11 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-2-28 23:53

縮短到兆康,改經元朗北,為沿線地區提供短途 ...

樓主都係想人認同姐
我第一個支持你嘅全部建議
冇嘢要改, 切實可行, 快D send 畀區佬同運吉
唔好再係度做keyboard fighter, 要坐言起行, 唔send 就係懦夫
(麻煩樓下跟隊型)

HB00610 發表於 2018-3-1 01:13 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2018-3-1 01:11
樓主都係想人認同姐
我第一個支持你嘅全部建議
冇嘢要改, 切實可行, 快D send 畀區佬同運吉

佢再loop我一定會投訴到佢俾人停板為止,認真
HB00610 發表於 2018-3-1 01:25 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2018-2-28 12:06
53係好多獨市位
但衰左好多位唔係人口唔夠就係需求唔大
屯門>元朗一段又有頻密紅小搶客

紅小客滿即開,中途D人係有緣人班次,所以都係輕鐵架喇。
53入田廈屏廈,少咗洪水橋一段,所以做嘅野係似但其實又唔同。

話分兩頭,幾年前住藍地時,有朝返工去屯門市中心,輕鐵紅頂全部斷纜,要靠53救命。。。
ricky 發表於 2018-3-1 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

其實53號就係因為咁樣行法,先有得生存咁耐。同埋廈村出荃灣係獨市。