hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 探討挽救53客量嘅方法
開啟左側

探討挽救53客量嘅方法

HB00610 發表於 2018-3-2 19:30 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 15:05
我提議嘅穿梭接駁線,係用黎接駁九巴巿區線,即係好似m61咁。
鐵巴同九巴唔係同一間公司,唔會有轉乘優惠 ...

做多D research唔好當呢度兒童樂園唔該。

仲有,不停咁提出將田廈屏廈嘅路線削減改為唔需要嘅區內線,請問你係咩居心?

1. 唔得,P線行緊12.8,除咗屏廈路仲有個位P車唔入,嗰個位應該最多行到12,而且會引起P車客不便。邊度呢,自己再study, 唔好再要我幫人教仔。

2. 工業村一過Peak就係死城。

3. 深井我唔理你,屏廈呢,仲有53係唯一大馬路去屯門路線。

你呢種真係正牌建議敗類。
HB00610 發表於 2018-3-2 19:33 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 19:25
取消276,係因為276/276p兩線長期拖卡到站,造成資源浪費問題。
(前一班車坐滿哂人,後一班車運緊空凳。) ...

你睇下276幾耐一班先講廢話啦好冇。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2018-3-1 11:01
1. 廈村出荃灣快極都要成粒鐘, 繁時更加唔止, 比你頭尾車時段, 都要起碼50分鐘, 番工番學都一早西鐵啦, 再 ...

53入元朗工業邨都唔會好得幾多,

k68轉西鐵又快又平,班次又夠密,點會走去揀條又貴又碌又疏嘅53吖?

況且K68客量又唔算好爆,拉53入去分唔到幾多餅。

53經黃金海岸吸唔少客,所以53應該改行一D獨市路段來往黃金海岸,

例如改行屯興路、鄉事會路、海珠路、海皇路、海榮路,然後返回青公原線。
(安友/豐景園/翠寧花園/屯門泳池)

然後縮線,北行縮到屏欣苑(天水圍站),南行縮到深井(碧堤半島)。
(加返234b轉乘優惠,補償汀九/柴灣角沿線原有之乘客。)

全日實施定點班次,繁時20mis/非繁時30mis一班。

咁樣已經可以吸引一班深井/青龍頭-屯門客,因為深井/青龍頭班客容易預時間搭車。

至於深井-元朗、汀九/柴灣角-屯門/元朗,咪送俾小巴佬做囉。

大家各有各做,互利共生。

而且將來屯赤路通車,青公(青山灣-深井段)來往赤鱲角/機場一定會改變通勤方向。

而53經屯門泳池,預計可以吸納一班E33p嘅轉車客。
(52x太兜,去到屯中轉乘E33變相行大運。)

但前提係E33p全日化。
EH2674 發表於 2018-3-2 20:32 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 20:05
53入元朗工業邨都唔會好得幾多,

k68轉西鐵又快又平,班次又夠密,點會走去揀條又貴又碌又疏嘅53吖?

你講0個D獨市路段,唔係有K51就係有61M,至於加234B轉乘?你當234B好密呀?等完234B一落車望住53係前面走我真係多得你唔少,至於轉乘客,我搭A31P唔好?
吸引深井/青龍頭-屯門客,因為深井/青龍頭班客容易預時間搭車?有車我就上啦,行條路又唔係唔同(你所講既改路前),(你所講既改路後)獨市位唔想轉就係咪都要搭,定唔定點,意義不大

同紅小互利共生?連班紅小客都嫌小巴等得耐轉搭53,你過班客比佢都無用,豬頭骨就係豬頭骨,53過晒全車客比佢都無用,52X過比佢就有用喇
強人所難,不可一不可再
hihihi 發表於 2018-3-2 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-3-3 00:15 | 顯示全部樓層
EH2674 發表於 2018-3-2 20:32
你講0個D獨市路段,唔係有K51就係有61M,至於加234B轉乘?你當234B好密呀?等完234B一落車望住53係前面走 ...

汀九麗城一般都係有人落車先會上到紅小,
仲要極少數會直入元朗,多數置樂就趕你落車

樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-3-3 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2018-3-2 19:30
做多D research唔好當呢度兒童樂園唔該。

仲有,不停咁提出將田廈屏廈嘅路線削減改為唔需要嘅區內線, ...

276p全面取締276,唔等如276p要行屏廈路,

如果唔係,咁我仲洗乜特登建議取消276啊?應該取消276p先啱。

至於m53行元朗北,係因為方便眾市區居民來往工業區一帶返工,

而且跟68a咁行,都有行到少少大馬路/元朗市中心。

行哂成條大馬路都得,可以食田廈路來往元朗市中心嘅客源,但屏廈路-元朗嘅路段會同k65完全重疊。

仲有m53唔係冇用嘅區內線,

k75/k75p(田廈路)同k65(屏廈路)接駁九巴其他線(落馬洲/上水/市區線)冇轉乘優惠,

而m53嘅作用係令班村民有得免費/轉乘優惠接駁九巴其他線。

依家嘅情況似係逼班村民保鐵,

如果可以令班村民有得免費/轉乘優惠接駁其他市區線,吸引佢地搭巴士,又何來冇用?

況且屏欣苑就黎入伙,坑尾村一帶對外通勤嘅需求一定會越來越大。

雖然天耀路/天褔路有眾市區線,但坑尾村一帶要行過去唔太方便。
(俾輕鐵路軌阻隔)

至於縮短53,係因為53對屏廈路一帶嘅吸引力唔大,

屏廈路有條班次密嘅K65接駁西鐵/輕鐵,又快又平。
(搭西鐵落屯門轉輕鐵/k51,點都快過碌青公嘅53,仲要票價比53平。)

再者屏廈路一帶距離坑尾村/屏山輕鐵站唔遠,行多少少路就有班次密又平既輕鐵搭,
(屏山站更係有三飛選擇610/614/615)

放棄呢段路嘅客源,根本對成條線影響唔大,最多咪少左批k65執雞客。

元朗來往屯門有輕鐵三飛選擇,冇乜人會走去搭條又貴又疏嘅53。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-3-3 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2018-3-2 19:33
你睇下276幾耐一班先講廢話啦好冇。

276開15/20mis一班,點增加大馬路車流量,呢個唔係我建議取消佢嘅主要原因。

而係276/276p好多時喺大馬路拖埋一舊到站,造成載客量不均嘅問題,呢個先係我建議取消276嘅最大原因。
HB00610 發表於 2018-3-3 00:39 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-3-3 00:18
276p全面取締276,唔等如276p要行屏廈路,

如果唔係,咁我仲洗乜特登建議取消276啊?應該取消276p先啱。

你回完帶未?

276仲有個地方你冇解決,大鑊程度唔喺屏夏路之下。

元朗工業區夜晚係死城。
仲有,你只係不停堅持將屏廈同田廈路強行加入區內居民最唔需要嘅區內線。

你冇尊重過呢度任何一個人,所以我唔會再同你討論,因為你已經令呢個Topic變得毫無討論價值。

我已經向Admin正式提出投訴閣下灌水同不停重複文章挑釁版友。

亦懇請Admin對有關站友的話題鎖文及作出適當處分,因為此站友Loop文已經Loop到去企圖挑起罵戰的地步。

GU9338 發表於 2018-3-3 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-3-2 19:25
取消276,係因為276/276p兩線長期拖卡到站,造成資源浪費問題。
(前一班車坐滿哂人,後一班車運緊空凳。) ...

你完全無答過我 276P 班班入博愛,由塞一次變塞兩次係乜玩法

田廈路你鐘意拉 68X 行多個圈都仲好過開 M53 擾民

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 多謝你代我教呢條人渣,仲有276P行12.8,入.

查看全部評分