hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴兩軸方頭 Streetdeck
開啟左側

[網上轉載] 九巴兩軸方頭 Streetdeck

allen_814 發表於 2018-3-1 18:26 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2018-3-1 09:06
StreetDeck所謂嘅「一體化」本質上同E400底盤配返ADL自家車身冇乜分別,一體化同A唔AP、係唔係無大樑冇任 ...

部野凈重11頓
同埋頭擔唔係ZF RL75A
半隱退
castleb123 發表於 2018-3-1 19:30 | 顯示全部樓層
allen_814 發表於 2018-3-1 18:26
部野凈重11頓

E400有幾重?
同英國一樣用獨立頭擔?
EN1504-201 發表於 2018-3-1 19:31 | 顯示全部樓層
部野凈重11頓

我知StreetDeck頭軸唔係用RL75A,而係用獨立懸掛,唔知係RL75EC定係負重更高嘅RL82EC,不過如果佢仍然係用275/70R22.5嘅話負重依然係上限7.1噸,就算用305/70R22.5都只係7.5噸,即使RL82EC本身受到8.2噸都用唔著。

淨重11噸真係好輕,冇諗過加咗冷氣都可以咁輕,唔比英國版重幾多(Go-Ahead London部雙門版淨重10.8噸)
管鮑之交 發表於 2018-3-1 19:32 | 顯示全部樓層

部野凈重11頓

StreetDeck一直都係用獨立懸掛,ZF RL82 EC
GK9141 發表於 2018-3-1 22:44 | 顯示全部樓層
管鮑之交 發表於 2018-3-1 19:32
StreetDeck一直都係用獨立懸掛,ZF RL82 EC

用獨立懸掛避震應該好過E400
管鮑之交 發表於 2018-3-1 23:28 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2018-3-1 22:44
用獨立懸掛避震應該好過E400

香港堆E400同歐五E500個避震差唔多係ADL系入面最垃圾,次貨咁濟要好過佢唔難
clivetock 發表於 2018-3-1 23:36 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2018-3-1 19:31
我知StreetDeck頭軸唔係用RL75A,而係用獨立懸掛,唔知係RL75EC定係負重更高嘅RL82EC,不過如果佢仍然係 ...

如果部車淨重得11頓,以一個人57kg計,就算用唔盡18噸都有機會載到過百人
GK9141 發表於 2018-3-2 01:02 | 顯示全部樓層
管鮑之交 發表於 2018-3-1 23:28
香港堆E400同歐五E500個避震差唔多係ADL系入面最垃圾,次貨咁濟要好過佢唔難
...

E400同意
E500新頭開始有改善,又未至於ADL系入面最垃圾既
NV58 發表於 2018-3-2 03:43 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2018-3-1 11:31
我知StreetDeck頭軸唔係用RL75A,而係用獨立懸掛,唔知係RL75EC定係負重更高嘅RL82EC,不過如果佢仍然係 ...

I have a hard time to believe that weight value is right, especially the air-cond unit and all the extra ducting which has to weigh more than 300kg. That's before we account for the additional weight for the additional glazing, and what looks to me 7 more seats this bus seems to have (visually it looks like the layout is H49/21D).

For the sake of reference, Arriva London's SW2-10 has an unladen weight of 10,777kg. My educated guess says that this KMB bus shall weigh somewhere between 11,500 to 12,000 kg. I guess the weight quoted in the shipping paperwork was just simple rounding of numbers.
Tinyl Bus Photography - FB Group
EN1504-201 發表於 2018-3-2 06:35 | 顯示全部樓層

管鮑之交 發表於 2018-3-1 19:32

搵到個Flickr相簿,入面有StreetDeck嘅引擎室同車底相:
https://www.flickr.com/photos/21667585@N03/albums/72157668848083306
頭軸確係RL82EC,唔知尾軸會唔會係AV133?
https://www.flickr.com/photos/21667585@N03/27243418766/in/album-72157668848083306/
尾軸懸掛嘅氣墊同吸震筒擺得比DB300兩軸Trident開,好似B7TLB9TL咁闊,應該會行得比較定:
https://www.flickr.com/photos/21667585@N03/27207129441/in/album-72157668848083306/