hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (重出)建議開辦206系路線,並分階段全日服務 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

(重出)建議開辦206系路線,並分階段全日服務

384047x 發表於 2018-3-14 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-3-7 13:44
抽後備車咪就是抽後備車, 唔明你問緊乜
不過畀幾個例子:
開2X時,由於2X車跟2A,所以2A加了些後備車

即系自行加車je,但九巴有咩誘因唔抽其他線既車而係加車做?我見之前有人問269m抽後備車
好似有規限先問

另外我覺得206應該放埋40出美孚,一直以黎荃灣市冇一條真特快觀塘線,葵青都有2條快車情況下,40係13年先改快,落後好多(930x都係近期先開),40飛走美孚而206做埋美孚客,客源仲有保證
Haydn 發表於 2018-3-15 14:07 | 顯示全部樓層

根據站位表,似乎206P/X東行都係跟905P去深旺道,跟住跟914出荔枝角道,再跟214左轉南昌街,但係我想問咁既話之後點上薩凡納藝術設計大學?以我所知南昌街北行唔可以左轉大埔道

另外如果藉3條206系抽走40既話,其他版友所講既美孚既問題需要解決,行去甘泉街真係好遠,3/4/6-8期行過去都要10分鐘左右,1/2/5期行就更耐,用甘泉街做美孚客實在唔吸引 (最緊要係行遠左而車程慢左 - 尾站變頭站)
至於饒宗頤文化館都叫勉強ok,觀感唔好但係實際只係同行去中電搭40差唔多時間,行動不便都問題唔大,因為有電梯/斜道連接
但係當然最好就停到美孚站/巴總la,咁就做到最多客
 樓主| AV296 發表於 2018-3-26 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-3-10 20:54
[看到 #1 206X / 206P 清楚寫有 "[龍翔道] 薩凡納藝術設計大學" 站, 行大埔道 > 欽州街出海皮], [206S 甘 ...

我沒說過206系主力服務青山道和美孚wor,版友請不要離題
 樓主| AV296 發表於 2018-3-26 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2018-3-15 14:07
根據站位表,似乎206P/X東行都係跟905P去深旺道,跟住跟914出荔枝角道,再跟214左轉南昌街,但係我想問咁既 ...

#4提到的,其實只是為40飛走美孚鋪路,我還未想到具體方案,所以#1沒有提到。如果我表達得不好,不好意思。

現在比較忙,遲D再覆上面,不好意思
expertuser2004 發表於 2018-3-26 20:21 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-3-26 16:58
我沒說過206系主力服務青山道和美孚wor,版友請不要離題

如要改到 40, 40A 飛美孚, 206 系來回需繞經美孚, 就是必要解決難題之一

樓主 #14 又是自打咀巴, 又開左另一隻底牌比人看到
#4提到的,其實只是為40飛走美孚鋪路我還未想到具體方案,所以#1沒有提到。如果我表達得不好,不好意思。
現在比較忙,遲D再覆上面,不好意思

只剩下一條 206X 怎平衡二者青山道 <> 美孚客? 樓上說左第二度再抽走青山道40 無任何補償但要 6D 找數, 議員應有意見
[個人看法: 三條 206 系不是好快, 車程需要 63-80min, 最長 105min]

#9 樓主已開左隻第一底牌比人看到, 美孚+青山道無份用, 撳除美孚因素外, 青山道的問題樓主請解決.
心諗如三條 206 系夾埋仲少車過 40 一條, 又做不到重點客源, 不如 hold 住先, 反正 6D/2A/2X 一樣無辦法落到官塘

206X 派車 = 8+1(9)台
40 派車 = 15台

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
384047x 發表於 2018-3-26 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
咩叫206系少車過40一條要hold住先?
expertuser2004 發表於 2018-3-27 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-3-26 23:09
咩叫206系少車過40一條要hold住先?

唔夠後備車就不好改 206 系(改到咁鬼慢又疏爆, 坐埋我份都得拉)
重點是呢個: 206X 是 2230pm 收檔, 40 是 0020am 收檔, 甘泉街對面明明就是巴士廠搞什麼東西?

看班次表二繁一全日不難理解條40全日15部, 條206x 全日只有9部, 精明眼(版友)其實已知什麼一回事
出動後備車206X才有得全日包尾, 硬是覺得資源沒上限
等樓主覆左走線點搞也不遲, 個plan 非常多問題要解決(包括派車少+車程特長問題), 105 分鐘車程夠由旺角搭直通車返到廣州番禺.
384047x 發表於 2018-3-28 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
我一直有問啲車既問題,佢唔理ge