hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 試論872意外是九巴形象由盛轉衰的轉捩點 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 試論872意外是九巴形象由盛轉衰的轉捩點

樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-3-7 22:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hk20020062 發表於 2018-3-7 23:10 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-3-7 01:40
早前有站友就九巴中層巴迷化的批評真係發人深省

要迫九巴改革只有擺撘呢條路可以行 ...

為咗慳錢炒晒班有經驗的舊人,換一班願意低薪入職的巴迷上去,結果一場意外現晒形
原來乜都幫唔到手,反而叻唔切衝出去叉返人轉頭
李澤昌真係天真到爆
superbus 發表於 2018-3-7 23:25 | 顯示全部樓層
識拆彈既舊人俾你光頭佬炒哂
新果D為咗上位攞功績就乜都夠膽做
郁吓就想踢人守水塘革人扯, 仲以為自己當緊差
工會班賊仲好笑, 早排先插完公司亂咁踢人走
而家就幫番公司講說話, 好心就夾吓戲啦
反正個個都做唔長, 真係開包花生睇吓戲好過
alan2011super3 發表於 2018-3-7 23:32 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2018-3-7 14:25
識拆彈既舊人俾你光頭佬炒哂
新果D為咗上位攞功績就乜都夠膽做
郁吓就想踢人守水塘革人扯, 仲以為自己當緊 ...

工賊某人星期日要選立法會
梗係轉軚搏支持啦
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
castanopsis 發表於 2018-3-7 23:53 | 顯示全部樓層
sunbus 發表於 2018-3-7 19:06
872本身只係車長情緒不穩而出事,主因唔係由於兼職/薪金/工時/更表
只係有批人將兼職放大,九巴又對號入座, ...

我認同872事件係不幸、車長個人問題,多於公司政策問題
但你話完全無關,又唔係

最低限度,涉事車長個底其實好花
如果九巴出糧高過同行,無人手荒,就未必需要葵芳出事之後再請返佢

講到公關處理

尤記得出事之後一兩日,群眾仍然企緊喺九巴個邊,覺得工會純屬抽水
如果九巴不變應萬變,其實成件事係會die down

九巴選擇採取主動,用一系列措施去釋除公眾疑慮,本來都唔係問題
但走去停兼職車長,熟行情既,都知道係藥石亂投
兼職車長一伸冤,九巴就頓失道德高地

及後九巴決定安全獎納入底薪
就簡直係同自己過唔去,唯恐天下不亂

大佬
你肯花多咁多錢落車長身上
正正經經加落底薪,無人會嘈你,最多話你加得唔夠
但將安全獎納入底薪然後減一蚊,俾人既感覺係玩財技
結果好事變壞事,一片罵聲

好啦,衰咗,唔緊要,最緊要補救
點知九巴竟然夠膽死喺風頭火勢選擇炒人
就算你之後暫緩執行,關公都唔會復返

唉,好自為之啦
PB602 發表於 2018-3-8 00:13 | 顯示全部樓層
公營事業業務穩定,講求細水長流,先決條件就係人腳要穩定。雖然作風可能略嫌保守,但只要管理人員經驗豐富,遇上問題自然可以大事化小。
一般所謂商界專才,最叻兩樣嘢,一係判減成本,二係架構改組。九巴新管理層上場,炒晒班資深員工,以為咁就係慳錢同改革。但有無深究過,一間巴士公司旗下三千幾架車一日載幾百萬乘客,係一個好複雜嘅系統,就算只求平平淡淡過一日唔爆鑊,背後都需要好多人嘅努力。管理層低估巴士業務嘅複雜性,公司無大事發生就覺得班老伙記無用,當佢地走得七七八八時,你靠班巴迷圍爐取暖時,根本連維持基本暢順運作都做唔到。

053h4 發表於 2018-3-8 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-3-8 01:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽