hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (正式建議) 建議 269B 改經洪天路及提升欖隧轉乘優惠 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

(正式建議) 建議 269B 改經洪天路及提升欖隧轉乘優惠

m_rd08 發表於 2018-3-8 14:09 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2018-3-8 00:47
問題係,無故拎走天南一條全日線就好難過到呢邊

想佢地有更大機會支持,當然要留低269B做頭站

天南慢左咪一樣比天南議員ban
如果係咁不如唔好改好過啦
m_rd08 發表於 2018-3-8 14:15 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-3-8 08:55
洪福已經有 68A ,
趕天祐苑班客逼晒落 269M 又盞逼爆 , 所以暫時唔考慮了

269M+69P朝早去到天慈都只係企幾個甚至半吉,相信問題不大...
回程係咪都咁爆,不過269M/P成日拖卡,一班爆一班唔爆,所以逼爆問題不大

洪福已經有 68A

你咁講咪自相矛盾...
雖然269B又真係好似冇咁多客,但係去程20/25/30分一班都幾難吸到客
而且涉及大幅修改大欖轉乘優惠,相信都幾難搞到

如果你話69M太爆唔搞得既,可能真係要開新線先做到洪福欖隧特快...
HG6729 發表於 2018-3-8 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
洪福同洪水橋特快冇乜太大必要 洪水橋而家有條M線(68A) 只不過出唔到葵芳同行屯公  如果要改不如畀洪水橋開新M線上大馬路 出葵芳 荔景好過
KW2523 發表於 2018-3-8 18:30 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2018-3-8 14:09
天南慢左咪一樣比天南議員ban
如果係咁不如唔好改好過啦

天南自己都好近西鐵,嗰度搭得269B就唔趕得去邊,兜天北唔會對佢地有太大影響

天北要迫輕鐵/K76轉西鐵,冇得一程過又唔舒適,尖咀直達線嘅吸引力唔會好似天南咁好細
m_rd08 發表於 2018-3-8 21:11 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-3-8 18:30
天南自己都好近西鐵,嗰度搭得269B就唔趕得去邊,兜天北唔會對佢地有太大影響

天北要迫輕鐵/K76轉西鐵,冇得 ...

首先,唔好講到天南人坐269B唔趕時間咁。就算係一程過,唔順路既咪又係冇人搭
其次,如果天北真係有咁多客,269B天北班次就唔洗比人cut班(遲D會再比人減到20分鐘一班)當然269B去程不經彌敦道係冇客既主要原因,但係回程天南天中係有唔少客落車既

要「一程過同埋舒適」,最多都係將269B天水圍走線改成類似E34A,咁樣改法除左嘉湖北之外其他地方都可以繼續享有269B服務

KW2523 發表於 2018-3-8 22:19 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-3-8 21:11
首先,唔好講到天南人坐269B唔趕時間咁。就算係一程過,唔順路既咪又係冇人搭
其次,如果天北真係有咁多客 ...

269B時間上對天南已經輸到貼地,輸多10分鐘,又可以趕到幾多客?相反,小弟領教過北面唔使等多班都可以俾一程接駁用幾個字,吸引力明顯比較細,所以先認為改過去尾站開拓其他客源可以吸到客。如果唔係少人會揀269B,就唔會做到咁嘅樣

跟E34A行即係兜哂成個天水圍,睇見都唔多開胃,北面擺總站仲好過呢種走線

Btw 既然九龍公園徑吸唔到客,去程過廣東道後左轉柯士甸道跟280X落彌敦道是否可行?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
m_rd08 發表於 2018-3-9 00:44 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2018-3-8 22:19
269B時間上對天南已經輸到貼地,輸多10分鐘,又可以趕到幾多客?相反,小弟領教過北面唔使等多班都可以俾一程 ...

「輸到貼地」,見到呢4個字已笑

先唔講所謂「輸到貼地」既天南(因為再同你嘈邊度多客邊度少客都冇咩意義,觀點唔同)
你咁行,快就係快,但係無視天華路、天晴、嘉湖北呢3個位囉

所以:
一係就唔好可憐天南,放棄天瑞至天佑,改做天水圍市中心經嘉湖北、天華路、天恆後直達大欖
一係就咩都唔好改;就算改都好,不經天佑,改經洪天路 (最多學樓主加停石埗路)

----
跟280X唔係唔得,但就可能塞得勁...
KW2523 發表於 2018-3-9 01:00 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-3-9 00:44
「輸到貼地」,見到呢4個字已笑

先唔講所謂「輸到貼地」既天南(因為再同你嘈邊度多客邊度少客都冇咩意 ...

根據MTR官方資料,西鐵12分鐘已經到尖東,天南行過去都好快,269B輸咗唔少

明白你嘅point係做唔到較重點位置,之後如果真係開post會再執下,增加覆蓋範圍
m_rd08 發表於 2018-3-9 09:05 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-3-9 01:00
根據MTR官方資料,西鐵12分鐘已經到尖東,天南行過去都好快,269B輸咗唔少

明白你嘅point係做唔到較重點位置 ...

又西鐵萬能論?如果西鐵真係咁正,回程就唔洗開10-12分鐘一班啦...(去程係人都知廢)
我寧願你推曬班人去轉車站都好過總站放天南趕客燒油(既然你講到天南咁"冇客")
neoplan720p 發表於 2018-3-14 00:07 | 顯示全部樓層

本身呢個計劃以現有剩餘資源,來試做洪福<->欖隧特快,係可取的建議。

而聚星樓一帶太近西鐵,269B完全無競爭力,所以避開果邊都係非常合理。

唯一擔心係,以269B現時的班次(特別係星期六、日有268B時段),好難吸引洪福人走出去等269B。

另外,就係如果以10年、20年的長遠計劃來看,洪水橋一帶遲早會發展成新市鎮,到時候應該自己有一條直出線以洪福尾站,咁269B的生存價價到時候就應該會大大降低。不過呢個已經係後話了。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。