hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 點解啲幹線公路會設計到咁白痴,得嗰一條行車線? ...
開啟左側

點解啲幹線公路會設計到咁白痴,得嗰一條行車線?

ryandroid 發表於 2018-4-3 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

siupy 發表於 2018-3-26 00:02
依家鐵路仲唔叫飽和
唔係好似日本咁繁時狂推人先叫飽和?

鐵路係飽和啊
咪優先起鐵路囉
唔明?
hkbw 發表於 2018-5-3 11:22 | 顯示全部樓層
ryulky 發表於 2018-3-24 23:47
每朝排隊入石門的私家車睇怕就係呢1,2派 7點幾已龍尾經頂返上回旋處
改變唔到呢堆人諗法,起幾多鐵路馬 ...

一個迎海又湧多左堆私家車入去..最新一期仲每個單位送個半車位 (唔好問我點樣送半個)..點會唔多車..人地住慣半山又搬左入來落禾沙....叫佢迫鐵路當然唔多想 (但又要開條一站專線過大學站..呢班大帝都夠惡)~~
改變佢地諗法? 不如等樓市大跌好過....

西沙人其實都可以唔駕車..但條小巴線又被人打劫左...唔想係馬鞍山等小巴等足一個鐘都唯有自己駕車...

新地十四鄉大動作之後, 沙田馬鞍山應該仲大鑊....到時攪到香港仔咁, 咪個個搭鐵LAW..
殺雞焉用牛刀?!
DGCNYO 發表於 2018-5-5 00:18 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-3-10 15:14
根本以前係行雙線,為左青沙先格硬收剩一線

黎個我都唔明,又封個口又收線,青沙個駁位又唔見得食好多位....

香港D交通成日都無必要地過份分流.....家下搞到前個路口又要大改....我都唔明

最緊要係,大改佢都係用翻傳統2個十字位去做....外國己經好多好成熟又高流量既新式交流道設計....

Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-5 01:03 | 顯示全部樓層

DGCNYO 發表於 2018-5-5 00:18
黎個我都唔明,又封個口又收線,青沙個駁位又唔見得食好多位....

香港D交通成日都無必要地過份分流..... ...

問題主因係之後段路得3條線唔係1+2就係2+1
再唔係1.5+1.5可能會好少少既

再講而家青沙使用量已經爬埋城隧頭
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-5 09:00 | 顯示全部樓層

DEL
洗手、洗手、洗手!
hkbw 發表於 2018-5-7 15:57 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-5 01:03
問題主因係之後段路得3條線唔係1+2就係2+1
再唔係1.5+1.5可能會好少少既

1.5+1.5保證中線撞死...

你睇馬鞍山路出九龍就知啦..

殺雞焉用牛刀?!
eternalflame 發表於 2018-5-7 16:03 | 顯示全部樓層

青沙同城隧北行個匯合位,會唔會係因為青沙條支路係落斜而且斜度較高
如果先2變1再匯入城隧公路會影響行車安全?
dcyw 發表於 2018-5-7 16:53 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-5-7 16:03
青沙同城隧北行個匯合位,會唔會係因為青沙條支路係落斜而且斜度較高
如果先2變1再匯入城隧公路會影響行車 ...

我反而在想是在有擠塞時車龍會有較長距離才伸延至隧道出口。
jpoon 發表於 2018-5-8 14:18 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2018-5-3 11:22
西沙人其實都可以唔駕車..但條小巴線又被人打劫左...唔想係馬鞍山等小巴等足一個鐘都唯有自己駕車...

新地十四鄉大動作之後, 沙田馬鞍山應該仲大鑊....到時攪到香港仔咁, 咪個個搭鐵LAW..

其實我最唔明嘅係點解當初起馬鐵唔起到泥涌
http://jpoon9394.blogspot.com/
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-8 15:30 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2018-5-7 15:57
1.5+1.5保證中線撞死...

你睇馬鞍山路出九龍就知啦..

咁我都唔perfer 1.5+1.5
不過有時係青沙唔多車但城隧多車既時候
1.5+1.5就會好好多
當然咁做要有好多野配合
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過