hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 68E、68F 及 開辦 268M (修訂方案於#19) ...
開啟左側

重組 68E、68F 及 開辦 268M (修訂方案於#19)

樓主| 10598C 發表於 2018-3-22 00:23 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2018-3-21 23:28
1. 可能我只係諗住比元朗南+高埔接駁服務而且,所以先建議比較旺同最近既荃灣依家你將68E改去荃灣站係可以 ...

其實咁多個point嘅問題都在於用車問題啫

68E唔再跟68A入青衣,車源問題
68F元朗站循環,車源問題
268M唔入朗屏,車源問題 (另外, 咁做回車慢左)
268M入唔入元朗工業區,車源問題.....

如果上述四樣野做曬,最起碼加2+1+2+2=7架車...

話雖建議巴士公司投放資源落去,但加7架就有少少難度...
—————
講返正題,撇開用車問題,68E唔再入青衣係考慮到268M全日15一班,同時縮短回車時間,又可以同68M共用車隊,一舉多得

至於268M,唔入朗屏某程度上係因為唔需要再補償268B,同埋因為泊元朗西回車快唔少,只需6架已經夠全日15一班,再者要同68M共用車隊(唔共用車隊嘅話用車有少少炆水),都係要泊埋一個總站

268M延長入工業區都係繁時一兩班算啦,其餘靠K68搞掂佢去啦

而68F正線改去元朗工業區其實都係一兩班嘅事,可有可無,有冇人搭冇乜所謂,總之條線夠長就得,反正只係用嚟維持68F票價

至於全日特班延長去元朗西,首先要面對返有冇泊位嘅問題,其次要加多一車,上面已經講左,不贅,不過可以比峻巒班人直達元朗市中心,都係好事,可以考慮

至於里數問題,峻巒兜埋形點圈去到水邊圍先啱啱夠5公里,除非改做去峻巒至水邊圍循環,咁就可以順手cut走正線
流星☆雨 發表於 2018-3-22 00:33 | 顯示全部樓層
68F改到入工業邨似乎太遠+可能同鐵巴重疊

反而可以兜東頭工業區啲新樓去朗屏站,等68F變成雙頭龍做晒兩邊啲新樓
趕客路上 理_得你
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-22 00:45 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-3-22 00:33
68F改到入工業邨似乎太遠+可能同鐵巴重疊

反而可以兜東頭工業區啲新樓去朗屏站,等68F變成雙頭龍做晒兩邊 ...

68F正線只會留低上下繁各一班,係為保持票價而做出嚟

當然雙頭龍呢個idea都唔錯,一方面里數啱啱好(換句話正線cut得),另一方面方便東頭班居民去朗屏/形點

至於上面有其他版友提議嘅峻巒至元朗市,可以由小巴做
ATENU364TC196 發表於 2018-3-22 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-21 17:22
1. 68E 元朗公園 ↔ 荃灣站
改為過大欖隧道後前往荃灣,不前往青衣
全日大部分時間 班次提升至15分鐘一班

個人少少意見268B可以繼續減多D因為根本冇人搭,而68M其實冇咗大馬路-青衣客非繁絕對可以再減車,最好繁時8,非繁12,晚間15/20。仲有268M建議延長去葵芳/荔景山,喺青衣站之後再行翠怡花園,南橋以擴大客源,如果覺得太迂迴就淨係延長去青衣碼頭算數並且加強服務,加到去繁時10分鐘一班,亦都可以加特別班次行青衣北岸公路去青衣站,然後去葵芳。其實成個方案的方向做得幾好,值得一讚!
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-22 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-3-22 18:47
個人少少意見268B可以繼續減多D因為根本冇人搭,而68M其實冇咗大馬路-青衣客非繁絕對可以再減車,最好繁 ...

268B上面都有提及,當年減剩兩班都比人ban,所以呢到都唔夠膽大斬呢條線

68M向來都係以密吸客,減到咁疏只有一個結果:趕客。

我今次減嘅主要係逆繁忙方向,尤其係下繁出荃灣,嗰段時間開緊6-8,的確有減班嘅條件。繁忙時間我都只係夠膽微調開出時間(時間表上可以照用大包圍班次)

至於268M延長與否,我一再強調係因為加車同回車問題,況且加密到10分鐘再延長再開特班會用多好多車,唔實際,最多268M可以繞經長安方便轉車

至於有冇需要開到咁密,我有保留,如果開15分鐘係供不應求再加車加班
ATENU364TC196 發表於 2018-3-22 21:32 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-22 21:02
268B上面都有提及,當年減剩兩班都比人ban,所以呢到都唔夠膽大斬呢條線

68M向來都係以密吸客,減到咁疏 ...

好多時見到繁忙時間68M好多加班車,結果全車坐滿一半都唔夠就上公路,同埋其實只要將三條線68M,268M,968聯合派車,就唔使額外加咁多車,例如將968原15:00-17:00行112既旺角>銅鑼灣短棍,改為行一程68M/268M出荃灣/青衣,再私去紅隧行112去銅鑼灣再去天后/去灣仔做968菲林明道短棍。咁樣已經可以開少幾個68M/268M班次
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-22 22:25 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2018-3-22 21:32
好多時見到繁忙時間68M好多加班車,結果全車坐滿一半都唔夠就上公路,同埋其實只要將三條線68M,268M,968 ...

68M有加班車呢個我就唔清楚,始終我唔係元朗居民

個重組我比較傾向於簡單啲,一區還一區。如果玩埋112、968呢啲線,牽涉太多野,唔係咁好

384047x 發表於 2018-3-22 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
其實用車係咪唔止多1車?原68mef同268b合共用30車,樓主而家68me同268m就用30車la wo
ATENU364TC196 發表於 2018-3-22 22:33 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-22 22:25
68M有加班車呢個我就唔清楚,始終我唔係元朗居民

個重組我比較傾向於簡單啲,一區還一區。如果玩埋112、9 ...

其實元朗廠一路都想做68M,968兩條路線聯合派車,好似我上面講咁運作。而968 柯打112就幾年前已經做緊。兩條路線聯合派車都唔會點樣影響到兩條線嘅班次,有時仲會多左中途起載,疏導乘客,同時都慳咗唔少車,提高運作效率
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-22 23:34 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-3-22 22:32
其實用車係咪唔止多1車?原68mef同268b合共用30車,樓主而家68me同268m就用30車la wo ...

Sorry記錯68M用車數目,以為佢派20架車,如果係咁應該三條線合共派車27部(6+15+6)