hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 新巴18X、722,新增 新巴2P [修訂29-3-2018] ...
開啟左側

重組 新巴18X、722,新增 新巴2P [修訂29-3-2018]

Ravenclaw 發表於 2018-3-26 21:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

中環灣仔繞道通車在即,借機重組路線,所有路線改動必須於繞道通車後方能執行:

1. 新巴18X:東行過嘉安街後將上橋並進入繞道,於灣仔北出口離開繞道前往灣仔碼頭,停靠灣仔碼頭後再前往東區。

往 筲箕灣:

01. 堅尼地城(卑路乍灣)
{新巴18X沿線}
08. 嘉安街, 德輔道西
09. 灣仔碼頭, 會議道
10. 北角消防局, 渣華道
11. 北角官立小學, 英皇道
{新巴18X沿線}
19. 筲箕灣

2. 新巴722:西行過金鐘後改經干諾道中,不經德輔道中。東行全日不再停靠灣仔碼頭。

Mon - Fri 0822 後、Sat 0833 後、Sun全日

01. 耀東邨
{新巴722沿線}
15. 海富中心, 夏慤道
16. 皇后像廣場, 干諾道中
17. 域多利皇后街, 干諾道中
18. 租庇利街, 干諾道中
19. 永和街, 干諾道中
20. 中區政府碼頭, 民光街
{新巴722沿線}
31. 入境事務大樓, 告士打道
32. 北角消防局, 渣華道
{新巴722沿線}
44. 耀東邨

3. 配合新巴722西行不經德輔道中,車次配額將分配予城巴930/930X加密班次(將視乎客量)。

4. 開辦 新巴2P:金鐘(東)> 筲箕灣

01. 金鐘(東)
02. 金星大廈, 駱克道
03. 入境事務大樓, 告士打道
04. 灣景中心大廈, 港灣道
05. 史釗域道, 軒尼詩道
06. 鯉景灣, 鯉景道
07. 西灣河站, 太安街
08. 東欣苑, 耀興道
09. 東熹苑, 耀興道
10. 東熹苑逸熹閣, 耀興道
11. 耀東邨耀華樓, 耀興道
12. 耀東邨
13. 耀東邨耀興樓, 耀興道
14. 耀東邨耀貴樓, 耀興道
15. 筲箕灣廣場, 耀興道
16. 筲箕灣

收費:$6.50、過 史釗域道, 軒尼詩道 後:$5.60

班次:1800、1815、1830、1845、1900、1915

用車:灣碼四寶(只限12米或以下之車輛)
S3BL100 發表於 2018-3-26 22:58 | 顯示全部樓層
一見標題,仲以為你想學我年半前個 idea,18X 石塘咀後改經西隧去荃灣加兩車,兼改編號做 930C 添⋯

老實,我覺得搵呢班 >=$16 的新客,好過周旋 $6.5 同 $8 之間

至於 2P,我寧願改條 8H 兜耀東後上東廊落銅鑼灣,仲可以做埋全日添,
問題係入唔到怡和街,同埋太古城至天后去東院要點補

fb.com/scientisthk2usa/
384047x 發表於 2018-3-26 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層
930x加班為咩?雖然我都想
asv2 發表於 2018-3-27 10:30 | 顯示全部樓層

2P奇奇怪怪,避開 SOGO 唔停

同埋東行,2X 西灣河站同站轉四飛其實問題不大
反而西行先係需要 2P 嘅存在
kay 發表於 2018-3-27 11:54 | 顯示全部樓層
其實2P不如金鐘開,沿電車路,到馬師道上東廊
筲箕灣落,再上耀東
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Ravenclaw 發表於 2018-3-28 00:14 | 顯示全部樓層

西灣河轉車站就眾所周知既...
好似之前722轉兩邊總站,東行入德輔道中,2P上山交功課而已...

飛SOGO系因為想2P快,玩半直通系想佢唔比722慢太多...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2018-3-28 00:23 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-3-27 11:54
其實2P不如金鐘開,沿電車路,到馬師道上東廊
筲箕灣落,再上耀東

唔得,2P要幫手清灣碼客...

馬師道走就做唔到馬師道,西筲同柴小個case唔同,天樂里個真空位冇條類似789既物體補位,會倒客...

馬師道舊客唔細,唔倒得...

至於停杜老誌道,咁又唔夠力去引等開2A/2X既客去等得幾班既2P,同埋叫天樂里班人行去杜老誌道既話,佢地行去SOGO等SOGO起載車好過啦...
S3BL100 發表於 2018-3-28 01:01 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-3-28 00:23
唔得,2P要幫手清灣碼客...

馬師道走就做唔到馬師道,西筲同柴小個case唔同,天樂里個真空位冇條類似789 ...

其實你搞到要搵 2P 清灣碼客,好大程度係因為你將條 722 掟走

但你本身都將 18X 加停灣碼,實際一個鐘只係少一班車

既然問題係中間真空位無條筲箕灣版 789,
咁係咪應該考慮重組開返條咁既線,等灣仔內街班客甚至中上環班客都齊齊有得快,
而銅鑼灣又更容易上車呢?

又或者最簡單,2X 改堅拿道循環,720 甚至 722 齊齊全日飛金鐘,已經嘔到車開一條灣仔內街特快。
當然我之前仲建議過搞大少少,開兩條

ref: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-996714-1-1.html

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ravenclaw 發表於 2018-3-28 01:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-3-28 01:01
其實你搞到要搵 2P 清灣碼客,好大程度係因為你將條 722 掟走

但你本身都將 18X 加停灣碼,實際一個鐘只 ...

嗯,唔知系我改得慢定你應得快手...

其實我寫錯野...

呢刻2A/2X系停馬師道既,而不停杜老誌道,如果2P馬師道走,即系停唔到馬師道站,咁最盡停到杜老誌道,咁d客冇得2A/2P/2X叫3飛既話,其實未必引到人搭...

如果格硬將2A/2X改停杜老誌道,咁先真空天樂里,所以其實呢一刻冇真空既...

你條link我之後有時間慢慢體,但briefly我draft路線建議都系唔主張大改既...

以下系我淋呢份建議既LOGIC~

呢份建議既始因得一個,就系唔希望將來18X東行唔上橋然後塞港碼食燈/碼頭落行龍和道食燈去演藝,而我亦唔覺得老新會殺18X/夠膽比佢嘉安街直飛東區...

722飛灣碼系順手,等中環不論任何時間都唔好覺得佢咁慢,希望多d人肯搭佢,分走720 d客...

最後為免山上嘈+以防灣碼爆煲,就開條2P當交功課而已...

當然,你同kay既command都可以考慮下...
s121424 發表於 2018-3-28 11:49 | 顯示全部樓層

據我觀察
2X最多人上係sogo
每一班車有約半班車客係鯉景灣同西灣河站落
2x 轉上耀東大約5-30個
你條2P有幾個問題
1. $6.1收得咁貴 同時有2X嘅話乖客會等2X轉2A
好似每一班2x係西灣河站 50M玩車海 但絕大多數會刻意等巴士
以前722未免費時候都未必有人上

2.飛咗sogo同鯉景灣 好大機會唔善用資源 i.e. 2x繼續滿客 2p吉車遊街

3.西灣河站可設2.6分段收費 因為繁時巴士一超過十分鐘冇車上去 等候乘客可以有五 六十人 執下雞都好

4.銅鑼灣繁時反而唔係6-7點 晚間9-11反而仲多客 (可能因為班次更疏