hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組港島 2X/99/720/722
開啟左側

建議重組港島 2X/99/720/722

S3BL100 發表於 2017-1-10 11:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

99 於南港島線通車後客量下跌,但直接減班將影響耀東往返西灣河及筲箕灣的流水客。
因此,建議修改 99 線,釋放資源予東區,藉此契機,改善筲箕灣、鰂魚涌往返中環、灣仔的巴士網絡,
尤其縮短灣仔返回東區的行車時間。

建議詳情:

99 改為 小西灣(藍灣半島)<-> 海怡半島
途經柴灣、東區走廊、北角、炮台山。
由於小西灣未有鐵路覆蓋,而柴灣、柴灣東有工業區,
預計仍可吸引部份南區乘客前往柴灣、小西灣一帶,亦能方便柴小居民前往黃竹坑上班。

建議改為全日 20 分鐘一班,派車數目由 15 輛減至 8 輛,現時四班 99X 特別班次予以保留

全程收費不變,增設銅鑼灣避風塘往小西灣分段收費 $5,及東廊後往小西灣分段收費 $3.1
另新增 99 <-> 77/85 轉乘優惠,77/85 一程免費,補償鴨脷洲往來鰂魚涌至筲箕灣的乘客

===

配合 99 重組後釋放資源,建議作以下重組

2X 改為筲箕灣 - 銅鑼灣(循環線),經堅拿道巴士專線、天樂里調頭,不經灣仔,減車三輛

720 改為全日不停金鐘,基本班次由 10 分鐘減至 12 分鐘,減車三輛

722 改為全日不停金鐘,並修改行車路線,西行全日改經干諾道中往中環碼頭,
東行上午繁忙時間後,離開中環碼頭後,跟 603 前往德輔道中,
經紅棉道、夏愨道、告士打道返回原有路線,基本班次減至 15 分鐘一班,減車兩輛

合共釋放 15 部巴士,建議新增以下全日路線:

721 筲箕灣 <-> 金鐘(東)
經愛秩序灣、康山/太古城、鰂魚涌,回程經軒尼詩道及馬師道天橋
全程收費 $6.5,基本班次 15 分鐘一班,繁忙時間增至 12 分鐘一班,派車八輛

721P 筲箕灣 <-> 金鐘(東)
經耀東、鯉景灣,回程經軒尼詩道及馬師道天橋
全程收費 $6.5,鯉景灣往筲箕灣 $2.4,筲箕灣往鯉景灣 $3.0
基本班次每 15 分一班,筲箕灣總站與 77 聯合班次,派車七輛

歡迎提出意見。

(全文完)
fb.com/scientisthk2usa/
ky927 發表於 2017-1-10 12:32 | 顯示全部樓層
將99拉入柴灣,我都覺得係出路,但要建基於
1)香隧線要有個全面0既轉車站,讓99唔單止做鴨島黃竹坑生意;

2)唔建議停北角,主要做鰂魚涌以東,甚至停一停鰂魚涌,用太古出口上返東廊落柴灣,留返北角/筲箕灣俾38/42/77做 (建基於有轉乘)
3)好耐之前我都有建議將2X改循環(仲有8/8P),同時就將南區銅鑼灣線都改循環,即係南區線停SOGO,東區線停hysan,可以騰空返摩頓台出黎俾過海線.
4)但至於鵝頸橋<>灣仔個段要點消化,的確係有難度
brianso198 發表於 2017-1-10 19:32 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-1-10 12:32
將99拉入柴灣,我都覺得係出路,但要建基於
1)香隧線要有個全面0既轉車站,讓99唔單止做鴨島黃竹坑生意;

如果睇返而家邊個位識塞車既話就會明點解樓主會用呢條定線,
基本上呢條走線已經算係快,
如果落太古/鰂魚涌既話其實衝返落北角好過...

同埋當太古城連條8號特快都話唔要既時候我就唔認為佢地會要呢條99...

不過個問題係,
99客量話跌就係跌不過相對某d路線黎講跌得唔算深...
本身呢條線非繁做乜位都死係得繁時同假日先至做得比較多人....

所以區會死攬99機會存在,
特別樓主個建議轉車方法其實好唔吸引...
(85返東區方向無同99停站而77本身又唔係密車果類)

-------------------------------------

回返個建議,
而家77/99個班次樣衰既其中一個原因就係要夾班次,
基於呢個前提下721P個班次應該會好樣衰下...

除左呢個Point要注意之外其他問題唔係太大...

kmb71k 發表於 2017-1-10 21:05 | 顯示全部樓層

720A做得起既話就唔會縮班
亦唔會於服務時間外撥番俾720
720A縮班前本身根本都唔多客

仲有
99本身揹住舊路線2M耀東往返筲箕灣既功能
無左條99得番條77
等車時間多一倍
耀東居民肯定問候你

以上回應,是否可行?是否合適?
brianso198 發表於 2017-1-10 21:24 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-1-10 21:05
720A做得起既話就唔會縮班
亦唔會於服務時間外撥番俾720
720A縮班前本身根本都唔多客

得罪講句,
你有無認真睇過份建議?

720A當年死既原因係因為過份地同720重疊,
加上新巴天真以為720夠載以為乜位都補哂所以先斬走架720A,
點知就唔夠載加上站位問題搞到趕哂成堆金鐘客走連720部分基本盤都走埋落地鐵,
而家佢果條721/721P同720A行法定線定位根本唔一樣...

仲有,
721P呢個行法係回應緊99西灣河至筲箕灣定線問題...

雖然唔能夠代表居民話個方案無問題(特別太古鰂魚涌無車去利東海怡好易畀人反)

同埋漏左一點,
2X唔諗方法做定時點做循環線其實甩班風險有D高...

Ravenclaw 發表於 2017-1-10 22:59 | 顯示全部樓層
721同721P建議放中碼,出站先向左行,去到2號碼頭U-TURN,開始由頭掃到落天星食客,跟著交廣怡和繼續去金鐘...

另一個方向海富皇后像直接飛出去中碼總站...

720同722放港碼...

唔夠車?拉疏720同722,拉到夠為止...
kay 發表於 2017-1-10 23:06 | 顯示全部樓層

當日因為18X開辦
720來回都要停金鐘

今日反而要開721/721P

其實咁間接推18X送死

而因為721/721P行內街

令到720東行飛唔到灣仔碼頭
如果東行飛到灣碼,720中環直達東區既吸引力就最大

世界很簡單 人類很複雜
流星☆雨 發表於 2017-1-11 01:05 | 顯示全部樓層
除左踢99去柴小之外,會唔會考慮下一併改快77做鰂魚涌至筲箕灣 - 南區快線?
趕客路上 理_得你
HW8373 發表於 2017-1-11 01:26 | 顯示全部樓層

原 2x 西灣河-灣仔集成客
唔想搭 2x 行過去集成一帶就要搭 720 行返轉頭
到底 2x 向前行定 720 向後行比較方便就難講
早幾年試過見 2a 722 由則魚涌一齊出發
722 灣仔落車倒後行到堅拿道天橋先會遇到個部 2a
但 2x 衰衰地都飛一段東廊咁就未必同 2a 一樣會慢咁多
而家 2x 去到集成落車班客都唔少
至少應該多過則魚涌康山搭 2a 去集成
搭得多相信比較熟幾時 2x 會大塞
2x 縮左到底易唔易逼佢地改搭 720 就唔知
逼佢地搭 721 就應該好難
睇怕連續走左 2x 720 先會有人搭 721

話晒 721 兜到則魚涌先上公路
西灣河筲箕灣人如果長期搭開 2x 720 少搭其他要兜康山既車
心理上未必會覺得 721 只係慢 5-10 分鐘咁少
咁 721 頭段筲箕灣西灣河就白做
變左淨係去金鐘先可能會特登等 721
720 721 之間西行客量未必分得夠均勻

同埋若果有 721p 兜西灣河
咁 720 嘉亨灣頭一兩個站班人慢慢可能都會流向 721p
720 頭段少人左咁變左 720 721 愈難愈夾到班次
咁 720 721 筲箕灣西灣河個班次難夾
變左 721 722 康山則魚涌個班次都難夾

而家 722 對則魚涌都算愈黎愈多人搭
但架 721 西行灣仔兩個站同 722 一樣未免太過搶客
722 唔兜金鐘應該唔會多返咁多客返黎
其實 722 做到上環港澳碼頭就最好但到時先兜返去碼頭就太慢
用 603 行法始終爭咁西港城個站
如果可以 721 722 可以免費轉乘所有沿路去中上環既新城巴士咁就方便 d

以英皇道筲箕灣道個交通
其實要 720 721、721 722 之間夾好個聯合班次應該唔易
而家則魚涌唔難見到 81 或者 722 西行 5 分鐘一架
就算東廊線時間較穩定但應該唔會易到咁

721p 個角色拎黎取代筲箕灣西灣河條 18x 重好收返 $8 筲箕灣燿東西灣河直飛中上環再落西營盤西環
如果整條 721p 隨時令到 720 721 722 西行客量不斷互相轉移好難夾班次

回程去東區既行法睇落去算吸引
但駱克道街市成村人雖然好不滿條 2a 脫到無車
但要則魚涌康山西灣河燿東人齊齊加價重貴過 8 8p 789
增加既收入頂唔頂得返著就難講
721 721p 回程未必要兩條線做

99 咁行全程行車時間應該同而家差唔多
其實即係想 8 8x 19 柴灣東來回炮台山北角客再順手做多堆客入南區
但南區出黎班次預左唔穩定
8x 19 而家東行都係塞到無班次
架 99 應該都難做到個分工

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
 樓主| S3BL100 發表於 2017-1-11 10:18 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-1-10 22:59
721同721P建議放中碼,出站先向左行,去到2號碼頭U-TURN,開始由頭掃到落天星食客,跟著交廣怡和繼續去金鐘 ...

我睇唔到夾硬拉長條線,搞到 720 721 721P 722 加埋疏晒,對於吸引乘客有咩好處

除非你想屎忽數做埋朝早中環碼頭去灣仔軒尼詩道的返工客,但而家咪有條 11,只係要轉返入德輔道中慢少少…

fb.com/scientisthk2usa/