hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 新巴18X、722,新增 新巴2P [修訂29-3-2018] ...
返回列表 發新帖
開啟左側

重組 新巴18X、722,新增 新巴2P [修訂29-3-2018]

mingfai31 發表於 2018-3-28 22:10 | 顯示全部樓層

s121424 發表於 2018-3-28 11:49
據我觀察
2X最多人上係sogo
每一班車有約半班車客係鯉景灣同西灣河站落

據我觀察
繁時2X灣仔兩個站既客已經係60%左右
只係睇SOGO係上左30%定上唔晒
所以2P的確能夠做到分流效果
但我亦都諗點樣推郁馬師道班人行去杜老誌
同埋我怕鯉景灣人唔會西灣河站同你行

我認為係應該似樓上講條2P要金鐘開既
其實我講左幾次2X係做緊某條線既客

利申:放工經常SOGO搭2A/77/2X既人

mingfai31 發表於 2018-3-28 22:13 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2018-3-27 10:30
2P奇奇怪怪,避開 SOGO 唔停

同埋東行,2X 西灣河站同站轉四飛其實問題不大

77(99班次不穩可無視)轉2X收5.6個BBI我諗一日都唔知有冇一百個人用
你叫巴士公司邊有動力開條線俾你

s121424 發表於 2018-3-28 22:42 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2018-3-28 22:13
77(99班次不穩可無視)轉2X收5.6個BBI我諗一日都唔知有冇一百個人用
你叫巴士公司邊有動力開條線俾你

其實2X根本存有問題係拖車因為塞車關係 一到夜晚2X 15mins嚟兩班甚或三班
其實呢個問題都要解決下

2X的確特別在東行人流聚集 西行比較散
2P的確做西行有D難
1.2P唔開得密 D人寧願落山搭
2. 77/99轉2X少 其實自從99 cut班 好似冇調整聯合班次 兩條缐係筲箕灣開相距5mins都有 加上等77/99 around 15mins 再等2x 又 around 10-15 mins 搭地鐵已經到 亦唔似2X可轉4條線上耀東咁多

mingfai31 發表於 2018-3-28 23:15 | 顯示全部樓層

s121424 發表於 2018-3-28 22:42
其實2X根本存有問題係拖車因為塞車關係 一到夜晚2X 15mins嚟兩班甚或三班
其實呢個問題都要解決下

我唔太清楚灣北係咪真係塞..如果係都唔太大關係
個重點係而家2X唔知點解有流水線既問題
前車上得多客拉慢車程..後車因為前車上得多而少客加快車程
變相兩架兩架咁行
個問題其實難解決..除非搵個站長係SOGO控車

樓主| Ravenclaw 發表於 2018-4-1 00:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-3-28 01:01
其實你搞到要搵 2P 清灣碼客,好大程度係因為你將條 722 掟走

但你本身都將 18X 加停灣碼,實際一個鐘只 ...

體完啦,原來我自己講過野都唔記得...

如果夠資源,跟你個方法做其實靚架,仲可以spare到德輔道中QUOTA...

不過改動太大,我相信如果真系坐路線策劃個位既人,未必會咁做...

同埋99過唔過到QB果關系一個問題...