hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 啟德發展區新線招標結果
開啟左側

[路線消息] 啟德發展區新線招標結果

西九小確幸 發表於 2018-4-5 00:02 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2018-4-4 23:57
其實啟維線拉 13D 入去都得啦

仲有16
ricky 發表於 2018-4-5 00:05 | 顯示全部樓層
PatPatLeo 發表於 2018-4-4 19:42
班次咁疏,係咪估到無咩人搭??

啟德至大角咀線其實可以做密啲。
啟德至郵輪碼頭線,我當佢係第二條15A去到九龍灣商貿區。
前荃葵青區居民
hokachung 發表於 2018-4-5 00:13 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2018-4-4 19:14
九灣有車場 因利成便

唔止九龍灣,大角嘴(維港灣)理論上係E21總站但實際上都係城巴車場
hokachung 發表於 2018-4-5 00:22 | 顯示全部樓層

西九小確幸 發表於 2018-4-4 20:53
703行太子西/界限街,啟大線行亞街窩道
btw行窩道真系托        ,太子東去維港灣有直行嘅13D,去富榮又有直行 ...

塞車時段直行亞皆老街可以仲慢過行窩打老道,唔塞車時段直行亦唔見得快幾多(以海泓道計),因為16號仲要兜個圈先返到總站
icecone 發表於 2018-4-5 00:25 | 顯示全部樓層
嶼南唯一 發表於 2018-4-4 23:22
俾氹綠小公司踩

btw 冧把會唔會又係7字頭

703 係新巴既西九龍新區去啟德

唔知會唔會開線呢?
S3BL100 發表於 2018-4-5 00:49 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-4 19:11
喂喂喂又話好驚喜嘅,咪又係新創建(#
話說如果今次城記嗰條碼頭線搞到損手爛腳我就真係得啖笑
咁大條同集 ...

可能佢地覺得成個 package 加埋會有錢賺呢,或者蝕多D等之後又可以加價

不過咁,運吉離地亂畫線招標,之前已經發生過好多次,
最後都要靠巴士公司自己執生,自行重組路線,先至變返正常。
呢條碼頭線計,我諗要大執,無論係地區阻力定係改線方法數目,斷估都易過 796B 唔少既

fb.com/scientisthk2usa/
流星☆雨 發表於 2018-4-5 00:51 | 顯示全部樓層

城巴做,咁係咪即係可以光明正大做A23啲嘢
趕客路上 理_得你
EX-TL 發表於 2018-4-5 00:53 | 顯示全部樓層
維港灣-太子-鑽石山 小巴70
維港灣-旺角-九龍灣 小巴46
維港灣-佐敦-尖沙咀 小巴78
維港灣-油麻地-啟德 城巴?

維港灣應該出到一批客, 但用巴士去做, 觀感上未必有小巴個效果.

海泓道除左住宅, 仲有學校 商場, 嚟緊政府大樓落成, 連繫到啟德工業貿易大樓, 加上有九龍同廣華兩間醫院, 啟德商業區同深入啟德住宅群, 其實港鐵新線通車對呢條線影響未必好似想像中咁壞.
384047x 發表於 2018-4-5 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
咁九巴仲標都ok,整個lwb版a23,咁到時又係食花生
西九小確幸 發表於 2018-4-5 01:17 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2018-4-5 00:22
塞車時段直行亞皆老街可以仲慢過行窩打老道,唔塞車時段直行亦唔見得快幾多(以海泓道計),因為16號仲要 ...

話說三年前傘運嗰時由何文田搭18號翻歸,就正正用呢條走線,培正後改停廣華一站,然後不停站直達大角咀,窩道南行係真係可以好快到翱翔道,海泓就因撞正膠鐵工程要左拐右拐搞到要10分鐘先出到帝柏,正常應該5分鐘搞掂;睇嚟主要係觀感上嘅問題多啲,旺角東去奧運要隊落油麻地,就剩係為咗食醫院客?