hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃延長249X至博康
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署計劃延長249X至博康

arfung 發表於 2018-4-7 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-4-7 08:09
反對249X任何更改總站建議

我也認為,除了通勤客外,若想做多一些生客/遊客/駁腳客, 兩邊總站放鐵路站伽(加有大商場)是最上乘的安排。

249x 這種路線 放青衣城和沙田新城市廣場,兩邊都有客,兩區雙贏。
AVW28 發表於 2018-4-7 12:32 | 顯示全部樓層
如果249X擺得博康既,大圍站開始就跟E42行好過啦!
至於E42飛青衣,我覺得巴士公司未必肯,
雖然唔知多唔多人咁搭,但始終位位收多$1至$4,
呢度都唔好話唔和味。
LL3850
ADS@81K 發表於 2018-4-7 13:00 | 顯示全部樓層

如果運吉真係要拉249X既話
拉去禾輋果邊好過
印象中商場對面有個小巴站坑
以249X班次都應付到
係上落客時要提司機小心不過個站大細就有D炆水
分分鐘要加長小小或者將個月台偷位搬出少少

小巴站可以搬去近紅綠燈附近開個位
反正小巴上落客快影響小
再唔係其實成個cut都得
反正豐和邨同宜家源禾路個站都serve到班居民
至於本身擺開條坑既61S係通宵線仲要2點半前都拉左去駿景園
照擺翻條坑都得

不過
要搞咁多野都係咪鬼做好過
TYChow 發表於 2018-4-7 14:19 | 顯示全部樓層

最好似乎係:
269D拉去沙田圍(不入瀝源)
249X拉去瀝源

269D每班車去瀝源入村的客數,一隻手掌數得晒!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
流星☆雨 發表於 2018-4-7 14:42 | 顯示全部樓層
條線喺乙明有人搭都唔係行兩次兜個圈咁無謂呀

ADS@81K 發表於 2018-4-7 13:00
如果運吉真係要拉249X既話
拉去禾輋果邊好過
印象中商場對面有個小巴站坑

版友你係認真定搞笑?

禾輋商場果個小巴站上同落都有需求,搬返去靠商場果邊盞同排隊入停車場啲車龍炒埋一碟

呢個站要拉長成倍先可以俾12米車入去喎

倒不如拉去沙田消防局果邊
趕客路上 理_得你
ADS@81K 發表於 2018-4-7 17:11 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-4-7 14:42
條線喺乙明有人搭都唔係行兩次兜個圈咁無謂呀

你當我講笑得嫁啦
不過我講搬小巴站果度係搬過去停車場同紅綠燈之間果度
AEON出面果度一到假日無可能埋到站

不過消防局果邊其實都得
但都係要搞下工程
堆違泊搞到條路得翻一條線
結果泊街都係出事
可以將半個停車場改做巴總
應該整到2條坑

但如果要做工程不如擺火炭站或者山尾街
反正798應該都會拉入去桂地街
到時又有坑
可以做埋工廠區批客

不過沙市一帶除左沙田圍都無吉坑
將消防局果度整翻個總站都好
流星☆雨 發表於 2018-4-7 17:47 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2018-4-7 17:11
你當我講笑得嫁啦
不過我講搬小巴站果度係搬過去停車場同紅綠燈之間果度
AEON出面果度一到假日無可能 ...

消防局果邊都唔一定要起坑嘅,只要唔好有車阻住,劃返個巴士站位同set個巴士站牌+車長休息室已經可以用
趕客路上 理_得你
0q9w8e 發表於 2018-4-7 17:57 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-4-7 09:21
請問你講邊條邨

請問你真心定假膠?
不過249X特登兜上某邨諗唔諗得過...
沙中要快既可以青沙轉280X...
10598C 發表於 2018-4-7 18:07 | 顯示全部樓層
一係拉埋過去新田圍算啦,費事某人又走出嚟呻自己有幾慘

無論改唔改總站,其實最簡單真係將249X拉過去瀝源泊車
0q9w8e 發表於 2018-4-7 18:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-7 18:07
一係拉埋過去新田圍算啦,費事某人又走出嚟呻自己有幾慘

無論改唔改總站,其實最簡單真係將249X拉過去瀝源 ...

瀝源仲有位咩...
佢呻咗啦已經